Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Boros-szőlős finom étkezések

A szőlő gyümölcsként vagy annak leve formájában a világ minden tájékának étrendjében megtalálható. Nem véletlenül, hiszen a napfény érlelte termésről az orvostudomány már rég bebizonyította: nemcsak finom és élvezetes gasztronómiai csemege, hanem életfontosságú, teljes értékű táplálékunk.

 

A szőlő több ezer éve ismert - a görög monda szerint az egyik isten, Dionüszosz, finomnak találva a szabadban lelt szőlő levét, ajándékozta meg az embereket az első szőlővesszővel -, s maga a gyümölcs és a belőle készült italok az egyik leggyakrabban használt ételalapok azóta is. Egyrészt azért, mert a „hegy leve" - legyen az száraz, félédes vagy édes, fehér- vagy testes vörösbor, netán könnyedebb rozé - fenséges ízt ad még a legegyszerűbb húsételnek is, másrészt a tőke gyümölcsével, a szőlővel a szemnek is tetszetős édességeket, köreteket készíthetünk, leginkább ilyenkor, a szüret idején.

  A rendhagyó szőlős-boros fogások fortélyait a gyakorlott háziasszonyok általában ismerik, és azt is tudják, hogy elkészítésükhöz éppen mely szőlőfajták, illetve borféleségek illenek a legjobban. Mert ha nincsenek is ennek írott szabályai, és a szőlő-, illetve a borfajta kiválasztásában elvileg szabadon szárnyalhat a fantázia, a sok-sok éves gyakorlat és próba során azért megtapasztalják, hogy az egyes húsféleségeket milyen borral - könnyű édessel, száraz fehérrel, fűszeressel vagy nehezebb vörössel - szabad nyakon önteni. Erre ugyanis érdemes figyelmet áldozni, mert bár az eltérő, akár ellentétes aromák keveredése is gyakran egészen pikáns ízhatást eredményezhet, nem biztos, hogy érdemes például a vadhús jellegzetes vagy egy-egy tengeri halfajta utánozhatatlanul finom ízét egy bor túl markáns aromájával elnyomni. Azt is érdemes kitapasztalni, hogy az egyes szőlős édességekhez, sütikhez, krémekhez, tortákhoz mely szőlőfajták a legfinomabbak.

Másféle szőlőt ajánlott választani akkor, ha friss gyümölcsként szeretnénk feltálalni, és egészen mást, ha mártások készítéséhez vagy sütemények töltelék-alapanyagaként kívánjuk felhasználni. Arra is ügyeljünk, hogy ne csak ízük és színük legyen elfogadható: éppoly fontos ugyanis, hogy mennyire sok bennük a mag, és hogy ezeket kíméletesen, vagy csak a gyümölcsszemek maradandó károsodásával tudjuk-e eltávolítani. Sütéskor-főzéskor, legalábbis a konyhaguruk szerint, bármilyen húst dolgozunk is fel - vöröset, fehéret, sertést, marhát, bárányt vagy szárnyast -, az alapanyagok mellett a sütési-főzési eljárás, a felhasznált fűszerek és köretek jellegzetességeit egyaránt figyelembe kell venni. Például a könnyebb, világosabb színű húsokhoz - borjú, sertés - fehérborokat, a sötétebb színűekhez - mint a marha-, a vad- vagy a birkahús - inkább vörösbort ajánlott használni. S persze minél fűszeresebb mártásban „fürdik" a húsféleség, annál szárazabb, nehezebb borral optimális társítani.

Az étel mellé kínált bor esetében is igaz ez: olyan bort tegyünk az asztalra, amilyet az elkészítéséhez is használtunk, a tökéletes ízharmónia ugyanis csak így lesz garantált. Ha az ételkészítéshez nem használtunk bort, szabadabb a választás, de az egyes fogásokhoz más-más bor illik. Előételekhez, levesekhez leginkább a száraz, félszáraz fehérborok vagy siller-, rozé- és egyéb könnyű vörösborok illenek, a fehérek közül a hideg előételekhez és a levesekhez a könnyebbek jobban mennek, a melegekhez már kínálhatók erősebbek, testesebbek is. A fehér húsú halakhoz - mint a süllő, a harcsa, a pisztráng, a tőkehal - általában a száraz vagy félszáraz, könnyű, zamatos minőségi fehérborok, a barna húsúakhoz - ilyen a ponty, a busa, az amur, a kárász - inkább rozé, esetleg könnyű vörösborok ajánlottak. A húsok közül a borjúhoz, bárányhoz és fehér húsú házi szárnyasokhoz viszont már a félszáraz vagy édeskés testesebb, tüzesebb minőségi fehér- és sillerborok illenek, a zsírosabb részekhez vagy a paprikásan elkészítettekhez a rozé is jó választás. A barna húsú házi szárnyasokhoz - kacsa, liba, gyöngytyúk - és a sertéshúsból készült ételekhez elsősorban száraz vagy félszáraz, erős, tüzes, elegáns, minőségi fehér-, rozé- vagy könnyű vörösborok ajánlottak. A marha-, ürü- és vadételekhez - beleértve a vadszárnyasokat is - száraz vagy félszáraz erős, testes, fanyar, bársonyos vörösborokat kínáljunk.  

Tésztákhoz, süteményekhez, gyümölcsökhöz is vannak ajánlott borok. A meleg tészták közül a sósak mellé száraz vagy félszáraz minőségi fehér- vagy sillerbor illik, az édesekhez viszont a félédes, édes testes, tüzes minőségi fehér- vagy vörös csemegeborok. Süteményekhez, tortákhoz is félédes vagy édes illatos, zamatos, testes minőségi fehér- vagy vörös csemegeborokat kínáljunk, míg a gyümölcsök mellé édes, illatos, fűszeres vagy különleges minőségi fehérborok ajánlottak.

Fotó: Fényes Gábor

A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2009/4. számában jelent meg.


A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai

A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai 

Az ép testben ép lélek mondás talán sosem volt aktuálisabb, mint napjainkban.
Így készíthető olajos macerátum házilag

Így készíthető olajos macerátum házilag 

Az olajos macerátumok készítése régre nyúlik vissza, hiszen a természet gyógyító erejét már évezredekkel korábban elhoztuk az otthonunkba.
Harmónia és egészség – megoldások a mindennapokra

Harmónia és egészség – megoldások a mindennapokra 

A női és férfi szervezet egészsége sokszor más jellegű figyelmet kíván. Bár a hétköznapi rohanásban hajlamosak vagyunk a kellemetlen tüneteket elbagatellizálni, a korai odafigyelés gyakran meghálálja magát. 
A gyaloglópad az új trend az otthoni edzéshez!

A gyaloglópad az új trend az otthoni edzéshez! 

Bevallom, amikor először hallottam a gyaloglópadról, kicsit szkeptikus voltam.
6 egyszerű tipp lakásból házba költözéshez

6 egyszerű tipp lakásból házba költözéshez 

Nőként sokat kombinálunk, ami időnként bosszantó, de néha nem is rossz szokás. Kiváltképp akkor, ha olyan szituáció előtt állunk, mint egy lakásból való költözés az új családi házba.
Hogyan őrizd meg bőröd frissességét a nyári hónapokban?

Hogyan őrizd meg bőröd frissességét a nyári hónapokban? 

Amikor a meleg napokon pihenni indulunk, mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, és ebben a bőrünk ápolása különösen fontos szerepet kap.
Viszkok Fruzsi tippje: tartós szőrtelenítés otthon is

Viszkok Fruzsi tippje: tartós szőrtelenítés otthon is 

Az otthoni tartós szőrtelenítés egyre népszerűbb megoldás azok körében, akik szeretnének hosszú távon megszabadulni a nem kívánt szőrszálaktól anélkül, hogy időt és pénzt áldoznának drága szalonkezelésekre.
Hogyan rendezd be a hálószobád, hogy valódi pihenőszigetté váljon?

Hogyan rendezd be a hálószobád, hogy valódi pihenőszigetté váljon? 

A hálószoba sokkal több, mint egy hely, ahová aludni járunk. Ez az otthon legintimebb tere, ahol kikapcsolódunk, megpihenünk, és új energiával töltődünk fel. Éppen ezért fontos, hogy a berendezése ne csak ízléses, hanem funkcionális és kényelmes is legyen. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, hogy a hálószobád ne csak szép, hanem élhető és nyugodt tér is legyen.
Hogyan szoktasd hozzá kutyádat a szobakennelhez?

Hogyan szoktasd hozzá kutyádat a szobakennelhez? 

A szobakennel sok gazdi fejében még mindig a „bezárás” fogalmával él együtt, pedig valójában épp az ellenkezője: egy jól bevezetett kennel nyugalmat, stabilitást és biztonságot ad a kutyádnak.
Így lesz stresszmentes az ételrendelés

Így lesz stresszmentes az ételrendelés 

Nőként nem mindig könnyű helytállni a mindennapokban, hiszen a munkahely mellett többnyire rájuk hárul a háztartás vezetése, a főzés és a gyereknevelés is.