Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Boros-szőlős finom étkezések

A szőlő gyümölcsként vagy annak leve formájában a világ minden tájékának étrendjében megtalálható. Nem véletlenül, hiszen a napfény érlelte termésről az orvostudomány már rég bebizonyította: nemcsak finom és élvezetes gasztronómiai csemege, hanem életfontosságú, teljes értékű táplálékunk.

 

A szőlő több ezer éve ismert - a görög monda szerint az egyik isten, Dionüszosz, finomnak találva a szabadban lelt szőlő levét, ajándékozta meg az embereket az első szőlővesszővel -, s maga a gyümölcs és a belőle készült italok az egyik leggyakrabban használt ételalapok azóta is. Egyrészt azért, mert a „hegy leve" - legyen az száraz, félédes vagy édes, fehér- vagy testes vörösbor, netán könnyedebb rozé - fenséges ízt ad még a legegyszerűbb húsételnek is, másrészt a tőke gyümölcsével, a szőlővel a szemnek is tetszetős édességeket, köreteket készíthetünk, leginkább ilyenkor, a szüret idején.

  A rendhagyó szőlős-boros fogások fortélyait a gyakorlott háziasszonyok általában ismerik, és azt is tudják, hogy elkészítésükhöz éppen mely szőlőfajták, illetve borféleségek illenek a legjobban. Mert ha nincsenek is ennek írott szabályai, és a szőlő-, illetve a borfajta kiválasztásában elvileg szabadon szárnyalhat a fantázia, a sok-sok éves gyakorlat és próba során azért megtapasztalják, hogy az egyes húsféleségeket milyen borral - könnyű édessel, száraz fehérrel, fűszeressel vagy nehezebb vörössel - szabad nyakon önteni. Erre ugyanis érdemes figyelmet áldozni, mert bár az eltérő, akár ellentétes aromák keveredése is gyakran egészen pikáns ízhatást eredményezhet, nem biztos, hogy érdemes például a vadhús jellegzetes vagy egy-egy tengeri halfajta utánozhatatlanul finom ízét egy bor túl markáns aromájával elnyomni. Azt is érdemes kitapasztalni, hogy az egyes szőlős édességekhez, sütikhez, krémekhez, tortákhoz mely szőlőfajták a legfinomabbak.

Másféle szőlőt ajánlott választani akkor, ha friss gyümölcsként szeretnénk feltálalni, és egészen mást, ha mártások készítéséhez vagy sütemények töltelék-alapanyagaként kívánjuk felhasználni. Arra is ügyeljünk, hogy ne csak ízük és színük legyen elfogadható: éppoly fontos ugyanis, hogy mennyire sok bennük a mag, és hogy ezeket kíméletesen, vagy csak a gyümölcsszemek maradandó károsodásával tudjuk-e eltávolítani. Sütéskor-főzéskor, legalábbis a konyhaguruk szerint, bármilyen húst dolgozunk is fel - vöröset, fehéret, sertést, marhát, bárányt vagy szárnyast -, az alapanyagok mellett a sütési-főzési eljárás, a felhasznált fűszerek és köretek jellegzetességeit egyaránt figyelembe kell venni. Például a könnyebb, világosabb színű húsokhoz - borjú, sertés - fehérborokat, a sötétebb színűekhez - mint a marha-, a vad- vagy a birkahús - inkább vörösbort ajánlott használni. S persze minél fűszeresebb mártásban „fürdik" a húsféleség, annál szárazabb, nehezebb borral optimális társítani.

Az étel mellé kínált bor esetében is igaz ez: olyan bort tegyünk az asztalra, amilyet az elkészítéséhez is használtunk, a tökéletes ízharmónia ugyanis csak így lesz garantált. Ha az ételkészítéshez nem használtunk bort, szabadabb a választás, de az egyes fogásokhoz más-más bor illik. Előételekhez, levesekhez leginkább a száraz, félszáraz fehérborok vagy siller-, rozé- és egyéb könnyű vörösborok illenek, a fehérek közül a hideg előételekhez és a levesekhez a könnyebbek jobban mennek, a melegekhez már kínálhatók erősebbek, testesebbek is. A fehér húsú halakhoz - mint a süllő, a harcsa, a pisztráng, a tőkehal - általában a száraz vagy félszáraz, könnyű, zamatos minőségi fehérborok, a barna húsúakhoz - ilyen a ponty, a busa, az amur, a kárász - inkább rozé, esetleg könnyű vörösborok ajánlottak. A húsok közül a borjúhoz, bárányhoz és fehér húsú házi szárnyasokhoz viszont már a félszáraz vagy édeskés testesebb, tüzesebb minőségi fehér- és sillerborok illenek, a zsírosabb részekhez vagy a paprikásan elkészítettekhez a rozé is jó választás. A barna húsú házi szárnyasokhoz - kacsa, liba, gyöngytyúk - és a sertéshúsból készült ételekhez elsősorban száraz vagy félszáraz, erős, tüzes, elegáns, minőségi fehér-, rozé- vagy könnyű vörösborok ajánlottak. A marha-, ürü- és vadételekhez - beleértve a vadszárnyasokat is - száraz vagy félszáraz erős, testes, fanyar, bársonyos vörösborokat kínáljunk.  

Tésztákhoz, süteményekhez, gyümölcsökhöz is vannak ajánlott borok. A meleg tészták közül a sósak mellé száraz vagy félszáraz minőségi fehér- vagy sillerbor illik, az édesekhez viszont a félédes, édes testes, tüzes minőségi fehér- vagy vörös csemegeborok. Süteményekhez, tortákhoz is félédes vagy édes illatos, zamatos, testes minőségi fehér- vagy vörös csemegeborokat kínáljunk, míg a gyümölcsök mellé édes, illatos, fűszeres vagy különleges minőségi fehérborok ajánlottak.

Fotó: Fényes Gábor

A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2009/4. számában jelent meg.


Hogyan vedd fel a harcot az őszi megfázással természetes módon?

Hogyan vedd fel a harcot az őszi megfázással természetes módon? 

  Az őszi hónapok sokak számára egyet jelentenek a megfázással: kaparó torok, orrfolyás és levertség mindennapos vendég ilyenkor. Az időjárás változása kihívást jelent az egészség megőrzése szempontjából, és sokan keresnek természetes megoldásokat a tünetek enyhítésére.
Tippek a fáradtság leküzdésére és az energiaszint fenntartására

Tippek a fáradtság leküzdésére és az energiaszint fenntartására 

A fáradtság szinte mindenkit utolér időnként – legyen szó stresszes munkanapokról, kevés alvásról vagy egyszerűen arról, hogy túl sok minden történik körülöttünk. Ilyenkor hajlamosak vagyunk a gyors megoldásokat keresni, például még egy kávét inni vagy édességhez nyúlni, de ezek hatása rövid ideig tart.
Mit érdemes tudni a kábítószerrel kapcsolatos felelősségről?

Mit érdemes tudni a kábítószerrel kapcsolatos felelősségről? 

A legtöbb állam tiltja a kábítószerekkel kapcsolatos bármilyen magatartást, viszont országonként változik a kábítószer birtoklására vonatkozó szabályozás és annak büntetése. A kábítószerek büntetőpolitikai megfontolásai nagyon hasonlók az európai országokban, így Magyarországon is.
A tranexámsav titka: hogyan érhetünk el ragyogó bőrt?

A tranexámsav titka: hogyan érhetünk el ragyogó bőrt? 

Felmerült benned már az a kérdés, mi lehet az a különleges összetevő, ami segíthet eltüntetni a bőrön meglévő pigmentfoltokat, napbarnított foltokat vagy akár a pattanások után fennmaradó makacs nyomokat?
A jövő a rollerek biztonságos használatáé!

A jövő a rollerek biztonságos használatáé! 

A huszonegyedik század városi közlekedése forradalmi változásokon ment keresztül az elmúlt években, és ebben központi szerepet járszik a roller. Ami egykor csak gyermekjáték volt, mára a mikromobilitás szimbólumává vált, különösen az elektromos meghajtású változatok elterjedésének köszönhetően.
 A zöld szállítási megoldások reneszánsza

A zöld szállítási megoldások reneszánsza 

Eszedbe jutott már, hogy mennyire hatékony egy biciklis futárszolgálat a városi közlekedésben? A nagyvárosokban, mint Budapest, egyre népszerűbbek azok a futárok, akik kerékpárral oldják meg a csomagszállítást, hiszen a lüktető forgalomban gyorsabban célba érnek, és még a környezetet is kímélik. Mi áll ennek a trendnek a hátterében, és milyen előnyöket kínálnak ezek a szolgáltatások?
Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai

Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai 

A gyerekek világa játékkal, kíváncsisággal és felfedezésekkel van tele: itt az aktivitás és a mesevilág olyan elemek, melyek nemcsak fejlesztik a kicsik képességeit, hanem tartalmasabbá, boldogabbá is teszik a mindennapjaikat.
A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja

A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja 

A természetes szülés fontosságára hívta fel a figyelmet Dr. Siklós Pál, hiszen szerencsére már akár két császár után is lehetséges a hüvelyi szülés, ahogyan ikreknél is. A szülészfőorvos kiemelte a magánegészségügy azon vitathatatlan előnyét, hogy személyhez kötött szülésznő és/vagy szülészorvos választására is lehetőség van.
Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket!

Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket! 

A kutyák táplálékallergiái egyre gyakoribb problémát jelentenek a gazdik számára.
Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal

Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal 

Az ayurvéda több ezer éves bölcsessége sokak számára még ismeretlen, pedig ez a gyakorlat Indiából egészen napjainkig fennmaradt és elterjedt.