Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Boros-szőlős finom étkezések

A szőlő gyümölcsként vagy annak leve formájában a világ minden tájékának étrendjében megtalálható. Nem véletlenül, hiszen a napfény érlelte termésről az orvostudomány már rég bebizonyította: nemcsak finom és élvezetes gasztronómiai csemege, hanem életfontosságú, teljes értékű táplálékunk.

 

A szőlő több ezer éve ismert - a görög monda szerint az egyik isten, Dionüszosz, finomnak találva a szabadban lelt szőlő levét, ajándékozta meg az embereket az első szőlővesszővel -, s maga a gyümölcs és a belőle készült italok az egyik leggyakrabban használt ételalapok azóta is. Egyrészt azért, mert a „hegy leve" - legyen az száraz, félédes vagy édes, fehér- vagy testes vörösbor, netán könnyedebb rozé - fenséges ízt ad még a legegyszerűbb húsételnek is, másrészt a tőke gyümölcsével, a szőlővel a szemnek is tetszetős édességeket, köreteket készíthetünk, leginkább ilyenkor, a szüret idején.

  A rendhagyó szőlős-boros fogások fortélyait a gyakorlott háziasszonyok általában ismerik, és azt is tudják, hogy elkészítésükhöz éppen mely szőlőfajták, illetve borféleségek illenek a legjobban. Mert ha nincsenek is ennek írott szabályai, és a szőlő-, illetve a borfajta kiválasztásában elvileg szabadon szárnyalhat a fantázia, a sok-sok éves gyakorlat és próba során azért megtapasztalják, hogy az egyes húsféleségeket milyen borral - könnyű édessel, száraz fehérrel, fűszeressel vagy nehezebb vörössel - szabad nyakon önteni. Erre ugyanis érdemes figyelmet áldozni, mert bár az eltérő, akár ellentétes aromák keveredése is gyakran egészen pikáns ízhatást eredményezhet, nem biztos, hogy érdemes például a vadhús jellegzetes vagy egy-egy tengeri halfajta utánozhatatlanul finom ízét egy bor túl markáns aromájával elnyomni. Azt is érdemes kitapasztalni, hogy az egyes szőlős édességekhez, sütikhez, krémekhez, tortákhoz mely szőlőfajták a legfinomabbak.

Másféle szőlőt ajánlott választani akkor, ha friss gyümölcsként szeretnénk feltálalni, és egészen mást, ha mártások készítéséhez vagy sütemények töltelék-alapanyagaként kívánjuk felhasználni. Arra is ügyeljünk, hogy ne csak ízük és színük legyen elfogadható: éppoly fontos ugyanis, hogy mennyire sok bennük a mag, és hogy ezeket kíméletesen, vagy csak a gyümölcsszemek maradandó károsodásával tudjuk-e eltávolítani. Sütéskor-főzéskor, legalábbis a konyhaguruk szerint, bármilyen húst dolgozunk is fel - vöröset, fehéret, sertést, marhát, bárányt vagy szárnyast -, az alapanyagok mellett a sütési-főzési eljárás, a felhasznált fűszerek és köretek jellegzetességeit egyaránt figyelembe kell venni. Például a könnyebb, világosabb színű húsokhoz - borjú, sertés - fehérborokat, a sötétebb színűekhez - mint a marha-, a vad- vagy a birkahús - inkább vörösbort ajánlott használni. S persze minél fűszeresebb mártásban „fürdik" a húsféleség, annál szárazabb, nehezebb borral optimális társítani.

Az étel mellé kínált bor esetében is igaz ez: olyan bort tegyünk az asztalra, amilyet az elkészítéséhez is használtunk, a tökéletes ízharmónia ugyanis csak így lesz garantált. Ha az ételkészítéshez nem használtunk bort, szabadabb a választás, de az egyes fogásokhoz más-más bor illik. Előételekhez, levesekhez leginkább a száraz, félszáraz fehérborok vagy siller-, rozé- és egyéb könnyű vörösborok illenek, a fehérek közül a hideg előételekhez és a levesekhez a könnyebbek jobban mennek, a melegekhez már kínálhatók erősebbek, testesebbek is. A fehér húsú halakhoz - mint a süllő, a harcsa, a pisztráng, a tőkehal - általában a száraz vagy félszáraz, könnyű, zamatos minőségi fehérborok, a barna húsúakhoz - ilyen a ponty, a busa, az amur, a kárász - inkább rozé, esetleg könnyű vörösborok ajánlottak. A húsok közül a borjúhoz, bárányhoz és fehér húsú házi szárnyasokhoz viszont már a félszáraz vagy édeskés testesebb, tüzesebb minőségi fehér- és sillerborok illenek, a zsírosabb részekhez vagy a paprikásan elkészítettekhez a rozé is jó választás. A barna húsú házi szárnyasokhoz - kacsa, liba, gyöngytyúk - és a sertéshúsból készült ételekhez elsősorban száraz vagy félszáraz, erős, tüzes, elegáns, minőségi fehér-, rozé- vagy könnyű vörösborok ajánlottak. A marha-, ürü- és vadételekhez - beleértve a vadszárnyasokat is - száraz vagy félszáraz erős, testes, fanyar, bársonyos vörösborokat kínáljunk.  

Tésztákhoz, süteményekhez, gyümölcsökhöz is vannak ajánlott borok. A meleg tészták közül a sósak mellé száraz vagy félszáraz minőségi fehér- vagy sillerbor illik, az édesekhez viszont a félédes, édes testes, tüzes minőségi fehér- vagy vörös csemegeborok. Süteményekhez, tortákhoz is félédes vagy édes illatos, zamatos, testes minőségi fehér- vagy vörös csemegeborokat kínáljunk, míg a gyümölcsök mellé édes, illatos, fűszeres vagy különleges minőségi fehérborok ajánlottak.

Fotó: Fényes Gábor

A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2009/4. számában jelent meg.


A jövő a rollerek biztonságos használatáé!

A jövő a rollerek biztonságos használatáé! 

A huszonegyedik század városi közlekedése forradalmi változásokon ment keresztül az elmúlt években, és ebben központi szerepet járszik a roller. Ami egykor csak gyermekjáték volt, mára a mikromobilitás szimbólumává vált, különösen az elektromos meghajtású változatok elterjedésének köszönhetően.
 A zöld szállítási megoldások reneszánsza

A zöld szállítási megoldások reneszánsza 

Eszedbe jutott már, hogy mennyire hatékony egy biciklis futárszolgálat a városi közlekedésben? A nagyvárosokban, mint Budapest, egyre népszerűbbek azok a futárok, akik kerékpárral oldják meg a csomagszállítást, hiszen a lüktető forgalomban gyorsabban célba érnek, és még a környezetet is kímélik. Mi áll ennek a trendnek a hátterében, és milyen előnyöket kínálnak ezek a szolgáltatások?
Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai

Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai 

A gyerekek világa játékkal, kíváncsisággal és felfedezésekkel van tele: itt az aktivitás és a mesevilág olyan elemek, melyek nemcsak fejlesztik a kicsik képességeit, hanem tartalmasabbá, boldogabbá is teszik a mindennapjaikat.
A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja

A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja 

A természetes szülés fontosságára hívta fel a figyelmet Dr. Siklós Pál, hiszen szerencsére már akár két császár után is lehetséges a hüvelyi szülés, ahogyan ikreknél is. A szülészfőorvos kiemelte a magánegészségügy azon vitathatatlan előnyét, hogy személyhez kötött szülésznő és/vagy szülészorvos választására is lehetőség van.
Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket!

Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket! 

A kutyák táplálékallergiái egyre gyakoribb problémát jelentenek a gazdik számára.
Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal

Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal 

Az ayurvéda több ezer éves bölcsessége sokak számára még ismeretlen, pedig ez a gyakorlat Indiából egészen napjainkig fennmaradt és elterjedt.
A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai

A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai 

Az ép testben ép lélek mondás talán sosem volt aktuálisabb, mint napjainkban.
Így készíthető olajos macerátum házilag

Így készíthető olajos macerátum házilag 

Az olajos macerátumok készítése régre nyúlik vissza, hiszen a természet gyógyító erejét már évezredekkel korábban elhoztuk az otthonunkba.
Harmónia és egészség – megoldások a mindennapokra

Harmónia és egészség – megoldások a mindennapokra 

A női és férfi szervezet egészsége sokszor más jellegű figyelmet kíván. Bár a hétköznapi rohanásban hajlamosak vagyunk a kellemetlen tüneteket elbagatellizálni, a korai odafigyelés gyakran meghálálja magát. 
A gyaloglópad az új trend az otthoni edzéshez!

A gyaloglópad az új trend az otthoni edzéshez! 

Bevallom, amikor először hallottam a gyaloglópadról, kicsit szkeptikus voltam.