Az ünnepi időszakra jellemző dőzsölés kellemetlen következményeként gyakran léphetnek fel zavarok a gyomor-, és bélrendszerben, a sok zsír és alkohol pedig epehólyag gyulladást, hasnyálmirigy problémákat okozhat, mely azonban megfelelő tisztítókúrával megelőzhető. Ilyenkor gyakran előfordulhatnak emésztési problémák, így például túl sok gyomorsav termelődik. A hagyományos kínai orvoslásban ezek kezelésére a galagonya gyümölcsöt használják, nyersen vagy akár tea formájában fogyasztva.
A túlzott evés-ivás másik negatív hatása a nem kívánt testsúlygyarapodás. Sokan emiatt az újévet drasztikus fogyókúrával kezdik, aminek szintén az emésztőrendszer látja kárát, - Dr. Chen Zhen TCM oktató szerint. A hagyományos kínai orvoslás a szigorú ételmegvonás helyett inkább keserű ételek (pl.: keserű dinnye, balzsam körte, charantea, charantea kapszula) és rostban gazdag italok, például szűztea ital fogyasztását, valamint sok mozgást javasol a felszedett kilók elleni harcban. Az emésztőrendszer megkönnyebbülését, kitisztítását szolgálja a szűztea vagy szűztea forte fogyasztása.
Az ellazulást jelentő hosszú pihenés után az emberek többségének nehézséget jelent a munka újrakezdése is. A hírtelen bekövetkező változáshoz a szervezetnek is alkalmazkodnia kell, mivel egészen más alvási és étkezési szokások jellemzik az ünnepi időszakot és a dolgos hétköznapokat. A lazítás után fellépő stressz csökkenthető friss oxigén bevitellel, hosszú sétákkal a szabadban, illetve sportolással.
Az egészséges mozgás és a gyógyfürdők csökkentik az idegességet, míg az eleuthero ginseng - akár tea, akár kapszula formájában - a minőségi, nyugodt alvást segíti elő. Sok zöldség, gyümölcs, könnyű ételek, levesek, rizskása és forró tea fogyasztása nemcsak a megterhelt gyomornak jelent felüdülést, hanem a téli szürkébb lelkiállapotra is jótékony hatást fejt ki. A B vitamin bevitel serkenti az agyműködést, míg a zenehallgatás kellemes relaxációt biztosít a szervezet számára.
Forrás: Dr. Chen Patika