Az ősz és a tél a szervezet kimerülésének, az immunrendszer gyengülésének az időszaka, és a teljesítőképességet nagymértékben csökkenti a helytelen táplálkozás, a kevés mozgás és az állandó stressz. Az alábbi tanácsok segítenek abban, hogy természetes módszerekkel növeljük teljesítőképességünket.
A fizikai és szellemi teljesítőképességet a fokozott stressz jelentősen csökkentheti. A feszültség egy bizonyos határig ösztönző jellegű, de egy bizonyos határon túl már ártalmas az egészségre. A stressz csökkentésének kiváló eszköze a testmozgás. Az intenzív testmozgással járó tornagyakorlatok serkentik az "örömhormonok" termelést, s ez jó hangulatot biztosít. Kiváló hatása van a kerékpározásnak, futásnak vagy egy jó sétának a szabadban. A tudatos légzés is sokat segíthet, mivel az egyenletes légzés automatikusan csökkenti a stressz hormonok szintjét a szervezetünkben, mérsékli a szívfrekvenciát és csökkenti a vérnyomást.
Gyakran érezzük úgy, hogy nehezen jegyzünk meg dolgokat, és hogy túl gyorsan felejtünk, holott munkánkhoz vagy a tanuláshoz fokozott szellemi teljesítményre lenne szükségünk. Jó tudni azonban, hogy bár memóriánk élessége nagymértékben függ a külső körülményektől, az életkortól, fizikai állapotunktól és szellemi frissességünktől, különböző gyakorlatok segítségével fejleszthető is. Jót tesz koncentrálóképességünknek a tudatos lazítás: a relaxáció és a jóga kifejezetten hasznos mentális és fizikális síkon egyaránt.
Az agyműködést a ritmikus mozgás is aktiválja, például a láb- és karlengetés serkenti a vérkeringést, ösztönzőleg hat mindkét agyfélteke működésére. Kifejezetten agyserkentő jellegűek a különböző mozgáskoordinációs gyakorlatok, a labdajátékok és a tánc, mivel a lépéskombinációk és technikák elsajátítása fokozott koncentráció- és reakciókészséget követel az agytól. Szintén növeli a szellemi frissességet az olvasás, a sakk, a logikai és stratégiai játékok, a keresztrejtvényfejtés és a gondolkodtató feladatok. Érdemes elsajátítani a váltott jógalégzést is, amely ugyancsak fokozza az éberséget és a szellemi frissességet. Naponta háromszor-négyszer szánjunk pár percet a következő légző gyakorlatra! Üljön lazán, jobb kezének mutató- és középső ujját helyezze orrnyergére! Fogja be gyűrűsujjával lazán a bal orrlyukát, a jobbon át pedig lassan, nyolcig számolva szívja be a levegőt! Tartsa vissza lélegzetét négy másodpercig, majd hüvelykujjával jobb orrlyukát befogva fújja ki lassan a bal orrlyukon, míg nyolcig számol. Négy másodpercnyi szünet után ismételje meg a gyakorlatot, most bal oldalon kezdve! Tíz percen keresztül folytassa a váltott légzést!
Szellemi teljesítőképességünket a megfelelő táplálkozás segítségével is javíthatjuk. Az elfogyasztott ételek minősége és tápanyagtartalma ugyanis alapvetően befolyásolja a sejtek közötti információáramlásért felelős ingerületátvivő anyagok termelődését és szintjét, ezért fontos odafigyelnünk, hogy szervezetünk semmilyen ásványi anyagban és vitaminban ne szenvedjen hiányt. A tejtermékekben, hüvelyesekben, diófélékben található aminosavak az agy teljesítőképességét növelik, míg a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült kenyér- és tésztafélék valamint a burgonya az energiaellátásért és a stabil vércukorszintért felelős komplex szénhidrátokat adják. A vitaminok (főleg az A, B, C, és E) erősítik az idegrendszert és javítják a keringést, az ásványi anyagok és a nyomelemek (magnézium, kalcium, vas, bór stb.) pedig vérképző hatásúak és fontos anyagcsere-folyamatokat irányítanak. Emellett bizonyos gyógynövények - például a ginzeng gyökér - szintén serkentőleg hatnak az agyműködésre.
Teljesítőképességünk szempontjából nem csak az fontos, hogy mit, hanem az is, hogy hogyan, milyen ritmusban eszünk, hiszen folyamatosan biztosítanunk kell a szükséges energiát és tápanyagokat. Fontos, hogy soha ne hagyjuk ki az összetett szénhidrátokban gazdag reggelit. A reggeli elmulasztása vagy a nem elegendő szénhidrát fogyasztása ugyanis nyolc-kilenc óra körül alacsony vércukorszintet eredményez, ami miatt csökken a koncentráló és feladatmegoldó képesség. Mindig együnk valamit tízóraira, hogy ásványi anyagokkal és vitaminokkal töltsük fel szervezetünket.
Ebédre a sovány hús és a saláta mellett igyekezzünk levest fogyasztani, amely megtölti a gyomrot, és megakadályozza a túlzott energia bevitelt. Az uzsonna feladata, hogy pótolja az elvesztett mikro-tápanyagokat és kalóriákat a munkaidő végéig, ezért érdemes gyümölcsöt, zsírszegény tejterméket választani e célra. Végül a vacsora legyen könnyű, inkább csak pár falat, hogy utána nyugodt legyen az alvás.
Bár mára már jelentősen megváltoztak étkezési szokásaink, és munka után sokan igyekeznek mozogni, vagy lazítani, a legtöbben - főként idő hiányában - mégsem élünk igazán egészségesen. Ebben az esetben különböző táplálék-kiegészítő és vitaminkészítmények lehetnek segítségünkre.
(forrás: Boehringer Ingelheim Pharma)