Életforma.hu

GASZTRO

3 egyszerű gluténmentes recept

Sokan azt gondolhatják, gluténmentes hozzávalókból nem lehet finom ételeket készíteni. Ez azonban messze nincs így. A múlt hét vasárnapi Lisztérzékenyek Világnapjához visszanyúlva megmutatjuk, hogyan lehet kenyeret, pizzát és croissant készíteni gluténmentesen, mégis egyszerűen.

Gluténmentes kenyér

Alig két óra alatt megvan a házi, gluténmentes kenyér. Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Hozzávalók:

  • 400 gramm gluténmentes kenyérliszt-keverék
  • 1 csomag (7 g) szárított, gluténmentes élesztő
  • 2 dl langyos víz
  • 1 ek útifű maghéj
  • 3 ek olívaolaj

A liszthez először hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, majd a langyos vizet. A robotgép dagasztó szálával jól összedolgozzuk a tésztát. A tésztát tetszés szerint tovább ízesíthetjük: tehetünk még hozzá tökmagot, napraforgómagot, apróra vágott szárított paradicsomot, olajbogyót, oregánót és bazsalikomot.

Tegyük kiolajozott sütőformába a tésztát. Meleg helyen pihentetni hagyjuk egy órát, hogy a tészta jól megkeljen. Előmelegített sütőben, 180 Celsius fokon egy órán keresztül sütjük. Mielőtt majdnem megsült, a tetejét kenjük át olajjal, hogy ne száradjon ki a kenyér.

Gluténmentes pizza

Hozzávalók a tésztához:

  • 400 gramm gluténmentes kenyér- vagy pizzaliszt
  • 100 gramm rizsliszt
  • 1 csomag (7 g) szárított, gluténmentes élesztő
  • 2,5 dl langyos víz
  • oregánó

Hozzávalók a feltéthez:

  • 200 gramm paradicsompüré
  • 100 gramm szeletelt csirkemell sonka
  • 100 gramm reszelt sajt
  • oregánó
  • bors

Hasonlóan a kenyérhez, itt is a száraz hozzávalókat keverjük össze először, ezután jöhet bele a víz. A pizzatésztát is a robotgép dagasztószálával érdemes jól összedolgozni. Miután a tészta homogén állagú lett, tegyük egy olajjal kikent tálba, fedjük le és hagyjuk pihenni legalább egy órát. Pihentetés után nyújtsuk ki kör alakúra, tegyük rá a feltéteket ízlés szerint, és süssük előmelegített sütőben, 200 Celsius fokon nagyjából 20 percig.

Akkor lesz finom és roppanós a croissant, ha sokáig hagyjuk pihentetni. Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Gluténmentes, sajtkrémes croissant

Hozzávalók:

  • 500 gramm gluténmentes kenyérliszt
  • 3 tojás sárgája
  • 200 gramm vaj
  • 1 tejföl
  • 1 csomag szárított, gluténmentes élesztő
  • 100 gramm reszelt sajt

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 250 gramm sós krémsajt vagy tömbsajt
  • 1 tejföl
  • tetszés szerint metélőhagyma

A liszthez hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját, az olvasztott margarint, a tejfölt, az élesztőt és egy csipet sót, majd jól összedolgozzuk. Egy óra kelesztés után kör alakúra kinyújtjuk, majd középről indulva egyenlő háromszögeket vágunk a tésztába. A tölteléket a háromszög szélesebb részére halmozzuk, majd tekerjük fel a tésztát a szélesebb végétől indulva. Ezután ismét egy óra pihentetés következik. A croissantokat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, megkenjük a tojás sárgájával, rászórjuk a sajtot, majd újabb 15 perc kelesztés következik. Ezután előmelegített sütőben, 190-200 fokon nagyjából 15-20 percig sütjük.

A Lisztérzékenyek Világnapja apropóján múlt héten külön cikkben mutattuk be, mit kell tudni erről a betegségről, amit itt tudtok elolvasni. Hogy mennyibe kerül a gluténmentes táplálkozás, és milyen kedvezménnyel lehet élni, azt pedig ITT tudjátok megnézni.

 

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.