Életforma.hu

GASZTRO

5 tipp, hogy ne unj rá a salátára

Ha te is elhatároztad, hogy 2022-ben egészségesebben fogsz táplálkozni, akkor biztos, hogy több salátát eszel. A saláta csodás dolog, rengeteg idényzöldségből (és gyümölcsből) összeállítható, ám ahhoz, hogy ne váljon unalmassá érdemes betartani néhány szabályt.

A saláta sokkal költséghatékonyabb, ha otthon te magad készíted el. A boltban kapható saláták ugyanis drágák, és sokszor a frissességük is bizonytalan. Ha otthon szeretnél saját salátát összeállítani csak a kedvenc zöldségeid és gyümölcseid kellenek hozzá és néhány tipp, hogy ne unj rá a salátákra.

Első tipp: Használj szezonális zöldségeket és gyümölcseket (és készítsd el őket időben)

Megérdemled, hogy nagyszerű salátákat egyél. A saláták frissek és nem unalmasak, ráadásul mindig lehet variálni őket attól függően, hogy milyen évszakban eszed őket. Magyarországon is nagyon sok zöldség és gyümölcs terem szezonálisan, ezekből mindig újabb és újabb adagokat készíthetsz, amikor a kedved tartja. Ha a szezonon belüli zöldségekből válogatsz, még olcsóbban is kihozhatsz egy adag salátát, és sosem unsz rá. Amikor csak lehet, részesítsd előnyben a helyben termett idénynövényeket, azaz a szezonális gyümölcsöket és zöldségeket! Ezzel több szempontból is jót teszel a környezettel és az egészségeddel. Itt megnézheted, hogy mikor minek van a szezonja! 

Mindig azokból az alapanyagokból dolgozz, amit a legrégebben szereztél be, de még nem fonnyadtak, vagy romlottak, így sosem lesz felesleges ételed, ami a kukában landol.

Második tipp: Használj különböző textúrákat

A parmezán ropogós, és könnyű, a kelkáposzta ropogós, a sült édesburgonya puha, a bébispenót ress. Ha egy kis ropogós texturára vágysz, akkor adj a salátádhoz néhány kruton. Kísérletezz diófélékkel, magvakkal, szárított gyümölcsökkel, ropogós zöldségekkel, vagy használj pirított csicseriborsót. A lágy texturák mellé kerüljenek ropogós részek, például kemény tojás, avokádó, karamellizált hagyma vagy éppen parmezán forgácsok.

Jó tipp, ha kerül mindenféle texturájú hozzávaló a salátánkba (Fotó: Depositphotos)

Harmadik tipp: Vágd a hozzávalókat hasonló méretűre

Nincs annál rosszabb érzés, amikor egy gyönyörűen kinéző saláta változatos alapanyagokból és állagokból áll, de a villát mélyen a salátástálba kell süllyeszteni, hogy egy kis kelkáposzta foszlányt kiszedj. Az egyik módja annak, hogy könnyen ehetővé varázsold a salátádat az, ha az összetevőket hasonló méretűre vágod. Rengeteg háztartási gép van, ami könnyedén felaprítja a salátákat, de egy éles késsel is megfelelő méretűvé darabolhatod a zöldségeket.

Negyedik tipp: Próbálj ki új önteteket

Nincs egyszerűbb módja annak, hogy salátádat új szintre emeld, mint az öntet. Akár egy új házilag elkészíthető saláta öntetet választasz, vagy egy bolti változatot a salátádat egy új dimenzióba teleportálhatod.  Használj bátran citromlét, különféle olajokat (tökmagolaj, dióolaj, szezámolaj stb). 

Egy másik nagyszerű módja annak, hogy feldobd az étkezésedet, az az, hogy megízesíed a salátádat különböző fűszerekkel. Mint minden más ételhez a salátákhoz is illenek a fűszerek. Bobby Flay híres séf szerint a legjobb, ha a zöldségeket sóval, borssal és bármilyen más fűszerrel ízesítjük, mielőtt rákerülne az öntet. 

Ötödik tipp: Használj recepteket

A különböző salátok elkészítéséhez ugyanúgy találsz receptet az interneten, ha elakadnál és nem lenne ötleted. Érdemes néha új recepteket után kutatni, és elkészíteni úgy, ahogy azt a leírás javasolja. Salátázásra fel!

Ezeket a salátákat ajánluk:

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.