Életforma.hu

GASZTRO

A 8 legfinomabb palacsinta receptje Gyermeknapra!

Káposztás,diós,almás,habos,csirkés és király...Nekem mindig összefut a nyál a számban ha egy ínycsiklandó palacsintára gondolok. Íme most 8 féle variációban készíthetjük el.

Ha sűrűbb tésztára van szükség, akkor így hagyjuk, ha hígabbra, kevés tejet öntünk hozzá. Ha finomabb tésztát akarunk, akkor csak a tojás sárgáját habarjuk bele, a fehérjét pedig felverjük, és a habot óvatosan hozzákeverjük.

Habpalacsinta

Hozzávalók:

6 tojás, 8 dkg vaj, 10 dkg cukor, 3 evőkanál liszt, 1/2 liter tej, vaníliás cukor, só.

Elkészítése:

A hat tojás sárgáját, a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot habosra keverjük, beletesszük a lisztet, a sót, feleresztjük a tejjel, és hozzákeverjük a tojásfehérjék kemény habját. Palacsintasütőben nem nagyon vékonyra sütjük, de csak az egyik oldalát. Egymásra rakjuk őket, a sütőben kissé átsütjük, és vaníliás cukorral meghintjük.

Almás palacsinta

Az alaptésztát nagyon vékonyra szelt vagy reszelt almával összekeverjük és ezzel együtt sütjük meg.

Káposztás palacsinta

Cukor nélküli palacsintatésztába olajon párolt reszelt káposztát keverünk, sózzuk, borsozzuk és a szokásos módon megsütjük.

Királypalacsinta

Hozzávalók a töltelékhez:

10 dkg dió, 15 dkg porcukor, 5 tojás, vaníliarúd, 1/2 liter tejfel (vagy tejszín).

Elkészítése:

Palacsintatésztát készítünk, kisütjük, három- négy darabot üresen hagyunk, a többit kisujjnyi szélességűre metéljük. Egy tortaformát kikenünk, kibéleljük az üres palacsintákkal, a felvágottakat összekeverjük a töltelékkel. Az 5 tojás sárgáját habosra keverjük a porcukorral, a vaníliával, hozzáadjuk a tojások felvert habját és a tejfelt, a kibélelt formába tesszük, ráhajtjuk a palacsinták széleit, és sütőben átsütjük.

Diós palacsinta

Hozzávalók a töltelékhez:

25 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor.

Elkészítése:

A szokásos módon palacsintát sütünk, a tölteléket a következőképpen rakjuk rá. Egy pudingforma aljára palacsintát teszünk, meghintjük dióval, cukorral, így rétegezzük, majd a befödött formát 10 percig gőzben főzzük. Tálra borítjuk, meghintjük vaníliás cukorral.

Karthausi palacsinta

Hozzávalók (a töltelékhez):

20 dkg túró, 1 kanál vaj, 2 kanál tejfel, 2 tojássárgája, mazsola, kandírozott gyümölcs, füge, cukor, vaníliás cukor; a sütéshez: 1 egész tojás, 1 deci tej vagy tejfel, 2 tojás fehérje, 1 kanál porcukor, mazsola, mandula.

Elkészítése:

A túrót a vajjal, a tojássárgájával, a cukorral, a tejfellel elkeverjük, hozzáadjuk a mazsolát, a kandírozott gyümölcsöt, a fügét, és a masszával megtöltjük a palacsintákat. Összetekerjük, vajjal kikent tálba szorosan egymás mellé rakjuk, és pár percre betesszük a sütőbe. A tejben elkeverjük a tojást, hozzáadjuk a felvert fehérjéket, és az egésszel nyakon öntjük a palacsintákat, megszórjuk mazsolával, mandulával, megcukrozzuk, és megsütjük.

Csirkés palacsinta

Hozzávalók (a töltelékhez):

1 fej hagyma, 15 dkg gomba (sampinyon), 2 db főtt csirkemell (vagy ennek megfelelő mennyiségű más, maradék szárnyas), pirospaprika, 2 evőkanál olaj, 4 deci víz, 15 dkg zöldborsó (konzerv).

Elkészítése:

A hagymát és a gombát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a húst is vékony csíkokra vágjuk. A hagymát és a gombát megpirítjuk az olajon, hozzáadjuk az apróra vágott húst, felöntjük vízzel, s amikor megpuhult, hozzáadjuk a zöldborsót. Ha kész, a felesleges szaftot leszedjük, és a keveréket a palacsintákba töltjük. A pörköltszaftot mártásként adjuk a palacsinta mellé.

Palacsinta rizskásával

20 dkg rizst tejben puhára főzünk, főzés közben teszünk bele 10 dkg apróra tört mandulát, és hagyjuk kihűlni. Egy tálban habosra verünk 7 dkg vajat, beleütünk 2 egész tojást, 4 tojás sárgáját, és annyi cukrot, hogy elég édes legyen. Beletesszük a főtt rizskását, és jól eldolgozzuk, hogy ne legyen csomós. A keveréket 3 részre osztjuk. Az egyikbe reszelt narancshéjat keverünk, a másodikba egy tábla reszelt csokoládét, a harmadikba 3 kanál baracklekvárt. 4 tojás fehérjét kemény habbá verjük, ezt is háromfelé osztjuk, és mindegyik tésztába belekeverjük. Ezután vékony palacsintákat sütünk. Vajjal kikenünk egy tortaformát, és kibéleljük palacsintával, erre ráöntjük a narancsízű rizst, ezt befedjük palacsintákkal, erre jön a csokoládés rizs, ismét palacsinták következnek, majd a barackos rizs. Ezt is palacsintával fedjük be, megkenjük tejfellel és pirosra sütjük.

Jó étvágyat!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.