Ha sűrűbb tésztára van szükség, akkor így hagyjuk, ha hígabbra, kevés tejet öntünk hozzá. Ha finomabb tésztát akarunk, akkor csak a tojás sárgáját habarjuk bele, a fehérjét pedig felverjük, és a habot óvatosan hozzákeverjük.
Habpalacsinta
Hozzávalók:
6 tojás, 8 dkg vaj, 10 dkg cukor, 3 evőkanál liszt, 1/2 liter tej, vaníliás cukor, só.
Elkészítése:
A hat tojás sárgáját, a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot habosra keverjük, beletesszük a lisztet, a sót, feleresztjük a tejjel, és hozzákeverjük a tojásfehérjék kemény habját. Palacsintasütőben nem nagyon vékonyra sütjük, de csak az egyik oldalát. Egymásra rakjuk őket, a sütőben kissé átsütjük, és vaníliás cukorral meghintjük.
Almás palacsinta
Az alaptésztát nagyon vékonyra szelt vagy reszelt almával összekeverjük és ezzel együtt sütjük meg.
Káposztás palacsinta
Cukor nélküli palacsintatésztába olajon párolt reszelt káposztát keverünk, sózzuk, borsozzuk és a szokásos módon megsütjük.
Királypalacsinta
Hozzávalók a töltelékhez:
10 dkg dió, 15 dkg porcukor, 5 tojás, vaníliarúd, 1/2 liter tejfel (vagy tejszín).
Elkészítése:
Palacsintatésztát készítünk, kisütjük, három- négy darabot üresen hagyunk, a többit kisujjnyi szélességűre metéljük. Egy tortaformát kikenünk, kibéleljük az üres palacsintákkal, a felvágottakat összekeverjük a töltelékkel. Az 5 tojás sárgáját habosra keverjük a porcukorral, a vaníliával, hozzáadjuk a tojások felvert habját és a tejfelt, a kibélelt formába tesszük, ráhajtjuk a palacsinták széleit, és sütőben átsütjük.
Diós palacsinta
Hozzávalók a töltelékhez:
25 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor.
Elkészítése:
A szokásos módon palacsintát sütünk, a tölteléket a következőképpen rakjuk rá. Egy pudingforma aljára palacsintát teszünk, meghintjük dióval, cukorral, így rétegezzük, majd a befödött formát 10 percig gőzben főzzük. Tálra borítjuk, meghintjük vaníliás cukorral.
Karthausi palacsinta
Hozzávalók (a töltelékhez):
20 dkg túró, 1 kanál vaj, 2 kanál tejfel, 2 tojássárgája, mazsola, kandírozott gyümölcs, füge, cukor, vaníliás cukor; a sütéshez: 1 egész tojás, 1 deci tej vagy tejfel, 2 tojás fehérje, 1 kanál porcukor, mazsola, mandula.
Elkészítése:
A túrót a vajjal, a tojássárgájával, a cukorral, a tejfellel elkeverjük, hozzáadjuk a mazsolát, a kandírozott gyümölcsöt, a fügét, és a masszával megtöltjük a palacsintákat. Összetekerjük, vajjal kikent tálba szorosan egymás mellé rakjuk, és pár percre betesszük a sütőbe. A tejben elkeverjük a tojást, hozzáadjuk a felvert fehérjéket, és az egésszel nyakon öntjük a palacsintákat, megszórjuk mazsolával, mandulával, megcukrozzuk, és megsütjük.
Csirkés palacsinta
Hozzávalók (a töltelékhez):
1 fej hagyma, 15 dkg gomba (sampinyon), 2 db főtt csirkemell (vagy ennek megfelelő mennyiségű más, maradék szárnyas), pirospaprika, 2 evőkanál olaj, 4 deci víz, 15 dkg zöldborsó (konzerv).
Elkészítése:
A hagymát és a gombát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a húst is vékony csíkokra vágjuk. A hagymát és a gombát megpirítjuk az olajon, hozzáadjuk az apróra vágott húst, felöntjük vízzel, s amikor megpuhult, hozzáadjuk a zöldborsót. Ha kész, a felesleges szaftot leszedjük, és a keveréket a palacsintákba töltjük. A pörköltszaftot mártásként adjuk a palacsinta mellé.
Palacsinta rizskásával
20 dkg rizst tejben puhára főzünk, főzés közben teszünk bele 10 dkg apróra tört mandulát, és hagyjuk kihűlni. Egy tálban habosra verünk 7 dkg vajat, beleütünk 2 egész tojást, 4 tojás sárgáját, és annyi cukrot, hogy elég édes legyen. Beletesszük a főtt rizskását, és jól eldolgozzuk, hogy ne legyen csomós. A keveréket 3 részre osztjuk. Az egyikbe reszelt narancshéjat keverünk, a másodikba egy tábla reszelt csokoládét, a harmadikba 3 kanál baracklekvárt. 4 tojás fehérjét kemény habbá verjük, ezt is háromfelé osztjuk, és mindegyik tésztába belekeverjük. Ezután vékony palacsintákat sütünk. Vajjal kikenünk egy tortaformát, és kibéleljük palacsintával, erre ráöntjük a narancsízű rizst, ezt befedjük palacsintákkal, erre jön a csokoládés rizs, ismét palacsinták következnek, majd a barackos rizs. Ezt is palacsintával fedjük be, megkenjük tejfellel és pirosra sütjük.
Jó étvágyat!