Életforma.hu

GASZTRO

A cukor története

A napjainkban sokszor „ellenségnek” kikiáltott cukor valójában évszázadok óta jelen van az emberiség életében, melynek eredményeképpen jól ismerjük már hatásait a főzésben-sütésben, és az emberi szervezetre gyakorolt hosszútávú hatásával is tisztában vagyunk. De valójában milyen múlttal bír a napjainkat megédesítő cukor?

A világon mintegy 180 millió tonna, Magyarországon 375-400 ezer tonna a cukorfogyasztás évente. A nemzetközi Egészségügyi Világszervezet, a WHO folyamatosan szabályozásokat javasol az élelmiszeripari termékek elállítására

vonatkozóan, melynek célja a cukorfogyasztás mérséklése a lakosság körében.

Ennek eredményeképpen mesterséges ízesítőszerekkel váltják ki a cukrot, ám ez ízében és sok esetben állagában is érezhető a termékeken, és bizony nem nyújtja ugyanazt az ízélményt. Napjainkban már válogathatunk barna és fehér, apró szemű, kocka vagy darabos, finomított vagy finomítatlan, nád- szőlő- vagy répacukor közül, de térjünk vissza a kezdetekhez.

A cukor feltalálása előtt a méz volt az elterjedt édesítőszer, majd ezt a terméket felváltotta a cukornád sűrűre befőzött levéből készült nádméz, ami lényegesen olcsóbbnak bizonyult. A szilárd cukor felfedezésének idejét a 4-7. század idejére tesszük. A szilárd cukrot a nádméz kiszárított kristályaiból hozták létre, ez teremtette meg a későbbi időszakra a cukor gyártásának alapját. India volt a cukorgyártás hazája, innen kezdett el lassan terjedni nyugat irányába. A későbbiek folyamán Egyiptom vált az egyik leghíresebb cukortermelő országgá, itt jelent meg először a

cukorfinomítás. A 14-15. századra Spanyolország nőtte ki magát a legnagyobb cukortermelőnek. Erre az időre már a cukor világszerte elterjedt volt, gyógyszer és ételkészítésekben is egyaránt. Magyarországra a 15. században érkezett meg, már Zsigmond király és Hunyadi Mátyás udvarában is fellelhető volt.

A 19. században a cukoripart jelentősen megváltoztatta a répa nedvéből származó cukor előállítása, melyet egy híres német kémikus fedezett fel. 1835-ben már 33 millió kg cukrot gyártottak Franciaországban évente, ahonnan a cukorgyártás lassan átterjedt Németországba, utána pedig Csehországba, Magyarországra, Belgiumba és a többi

európai államba. A 19. századi Magyarországon a cukor még nem volt általánosan elterjedt fogyasztási cikk. Napjainkban a világ első három legnagyobb cukortermelője Brazília, India, Thaiföld és Kína.

Magyarországra a 15. században érkezett meg. Fotó: Pixabay

 

Jól látható a visszatekintésből, hogy mennyire nélkülözhetetlen is az életünkből a cukor és milyen nagy igény mutatkozik rá az idő előre haladtával is. Bár sok támadás éri, a fizikai hatása mellett a kutatók folyamatosan foglalkoznak a mentális egészségre gyakorolt hatásaival is. Ugyanis azzal a ténnyel is szembe kell nézni,

hogy már csecsemőkorunkban az anyatejjel magunkba szívjuk az édes ízt, mely az emberi tudatban összekapcsolódik a szeretet, gondoskodás, boldogság élményével. Így aztán életünk során ez az érzés minden esetben előjön, amikor édes aromával találkozunk. Sokszor már az illata is elég, hogy jobb kedvünk legyen. Nem csoda, ha nem tudunk lemondani róla, ráadásul széles kínálat közül választhatjuk ki a kedvencünket. Kutatók szerint az ideális napi hozzáadott cukor mennyisége nők esetében maximum 25, férfiaknál maximum 38 gramm lenne. Az egészségünk megőrzése érdekében sem kell lemondanunk az édességekről, süteményekről, üdítőkről, de a mértékletesség elvét mindig tartsuk szem előtt.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.