Vibráló személyiség. Olyan, akinek a társaságában nem lehet nem mosolyogni. Természetes, kedves, remek a humora, és nem mellesleg fantasztikusan főz.
Mariann „szakterülete” minden olyan étrend, ami speciális, legyen akár glutén-, tojásmentes vagy éppen laktózérzékenyeknek összeállított diéta, de természetesen egy alap thai főzőkurzuson sem jön zavarba, merthogy ilyet is tart. Személyes érintettsége miatt is kiemelten fontosnak tartja, hogy minél több emberrel ismertesse meg a speciális diétákat: ő maga is laktózérzékeny.
– Tényleg nem ördöngösség elkészíteni és betartani egy speciális étrendet – mondja, miközben a túrókrémet keveri éppen a desszerthez. – Tény, hogy a gluténmentes liszt drágább, mint a fehér liszt, de a lényeg, hogy elérhető annak, akinek szüksége van rá.
Még egy bizonyíték arra, mennyire szívén viseli ezt az ügyet: ő maga jelentkezett a Magyar Rákellenes Ligánál és ajánlotta fel a segítségét séfként. Speciális étrendeket állít össze, főz vagy éppen életmód-tanácsadóként rengeteg beszélgetést tart azoknak, akik nem tudják, hogy a kezelés után pontosan hogyan változtassanak az étrendjükön és az életmódjukon. Teszi mindezt elhivatottságból és általában, mert úgy érzi, segítenie kell az embereknek. Ő így tud, a főzésen keresztül, amihez a legjobban ért, és amit a legjobban szeret.
Ha nem a főzőiskolában tanít, és nem jótékonysági rendezvényeken vesz részt, akkor privát séfként dolgozik, többek között hollywoodi stábok mellett. Mariann volt például Brad Pitt és Angelina Jolie privát szakácsa is. Részese volt a család életének, gondoskodott arról, hogy mindig tele legyen a hűtőjük, odafigyelt a gyerekek étkezésénél felmerülő különféle igényekre.
De hogyan lesz valakiből privát séf? Vagy miért éppen privát séf?
– Sokáig nem tudtam, mi akarok lenni – mondja, miközben emeli-rázza a több¬kilós serpenyőt, ami tele van színpompás zöldségekkel. – Vendéglátós családba születtem: nagypapámnak kocsmája volt, édesanyám cukrász-szakács, nagymamám pedig ugyan vegyészmérnök, mégis fantasztikusan főzött, tőle is rengeteget tanultam. Szóval adott volt ez a séfvonal, mégis sokáig kivártam vele. Szerelmes vagyok a főzésbe, már kisgyerekkoromtól – mondja huncut mosollyal. – És abba, hogy ha leülünk az asztalhoz, akkor érezhető legyen a szeretetteli légkör és a boldogság. Nagy, zajos család volt a miénk, ahol a drága nagymamám volt az origó, ő nagyon közel állt hozzám.
Dobva-rázva, édes-savanyú mangalica zöldséges rizstésztával
4 személyre, könnyű elkészíteni
70 dkg mangalicakaraj, 1 kicsi chili kimagozva, 2 fej közepes hagyma, 3 db színes kaliforniai paprika,1 db sárgarépa, 1 csomag rizstészta, 1 db lime, 2 ek. kukoricakeményítő
A húspáchoz
1 tojássárgája, 3 ek. világos szójaszósz, ½ ek. barna cukor
A szószhoz
3 ek. barna cukor, 3 ek. rizsecet, 2 ek. rizsbor, 1 csapott ek. étkezési keményítő,
2-3 ek. halszósz vagy osztrigaszósz, 2 ek. sűrített paradicsom, 6 ek. víz, 3 ek. szezámolaj
1. A zöldségkeveréket készítsük el a következőképpen: a sárgarépát, a chilit, a színes paprikát ízlésünknek megfelelően szeleteljük fel, én vékony csíkokra szeleteltem, a répát pedig kb. 2-3 mm vastag szeletre. Sózzuk be, és hagyjuk érni kb. 1 órát, ezután hideg vízzel mossuk le, és csöpögtessük le a vizet.
2. A húst vágjuk vékony csíkokra, majd a páclében érleljük 30 percig. A paprika magjait távolítsuk el, majd vágjuk hosszúkás csíkokra, így járjunk el a hagymával is. A bepácolt húst forgassuk az étkezési kukoricakeményítőbe, majd közepes lángon süssük olajban aranyszí¬nűre. Ezután vegyük ki az olajból. Ismét hevítsük fel az olajat, majd süssük a húst még körülbelül 30 másodpercig, amíg a széle ropogóssá nem válik. Ügyeljünk arra, hogy a húscsíkok ne ragadjanak össze. Amikor ez megtörtént, vegyük ki a húst. Süssük meg 2 evőkanál olajban a felszeletelt hagymát, utána pedig a feldarabolt zöldségkeveréket, kb. 10 perc alatt dobva-rázva le is pirultak a zöldségek. Ezután öntsük rá a szószt. Zárjuk le a lángot, és keverjük hozzá a megsütött húst.
3. A rizstésztát a csomagoláson feltüntetett módon készítsük el, tegyük tányérba, szedjünk rá a zöldséges húsból, nyomjunk rá egy kis lime-levet, és kész.
Az első igazi sikerélmény
Augusztusi lapszám sztárvendége Dukai Regina, akinek a családjában mindig a konyha volt a központi hely.
Miután megisszuk a kávét és a jól behűtött ásványvizet, amivel Regina kínál bennünket, el is kezdjük a fotózást. Nagyban megkönnyíti a helyzetünket, hogy mindent profin előkészített: a levest már csak tálalni kell, a sültnek még 20 perc kell, hogy szépen megpiruljon, a desszert pedig a hűtőben hűl.
.
– Tulajdonképpen mindenki tudott és szeretett főzni a családunkban, soha nem volt üresjárat a konyhában. Ott zajlott az élet, valami mindig készült. Amikor nagyob¬bak voltunk, nekünk is be kellett segíteni, akár a nagyinál, akár otthon voltunk. Be¬vallom, ekkor még nem igazán szerettem a főzést – teszi hozzá mosolyogva – mert kötelező feladat volt. Ez csak akkor változott meg, amikor felköltöztem Budapestre és önálló lettem.
Mindenki, aki szeret főzni, azt tartja a legjobb érzésnek, amikor az elkészült fogásokkal nemcsak magának, hanem a barátainak, a családjának is örömet szerezhet. Így volt ez Reginával is:
– Először a testvéremnek főztem, a barátaimnak és a barátnőimnek. Mikor hogy jött össze a társaság. Az első igazi sikerélményem azt hiszem, egy hagymaleves volt, ez tényleg nagyon finom lett – mondja büszkén. – Nincs nagyobb öröm annál, mint amikor ízlik a főztöm azok¬nak, akiknek készül, és akiket szeretek.
Nem is gondolnánk, de ez a törékeny lány mindent szeret, ami igazi, jó magyaros fogás: hagyma, fokhagyma, jó sok paprika nélkül el sem tudja képzelni a főzést.
– A sült oldalas rengeteg fokhagymával, hagymaágyon, ez nálam abszolút favorit. Szeretem a főzelékeket, a jó magyaros sültekkel megpakolt tálakat: szalonna, hurka, kolbász, oldalas, tarja!
Dukai Regina receptje
Sportszelet-torta
6–8 személyre, sütés nélkül
előkészítés: 10 perc, elkészítés: 10 perc + hűtés, könnyű elkészíteni
50 dkg darált keksz, 25 dkg olvasztott vaj, 20 dkg porcukor, 2 dl langyos tej,
egy kis üveg rumaroma, 3 kanál kakaópor, egy marék szeletelt mandula. A tetejére egy egész tábla étcsokoládé és mandula.
1. A hozzávalókat keverjük össze alaposan (akár kézzel is). Nyomkodjuk fóliával kibélelt formába, hogy a teteje egyenletes legyen. Egy tábla étcsokoládét darabokra törve, egy kanál vízzel nagyon lassú tűzön kevergetve olvasszunk fel és simítsuk a masszára egy kanállal, hogy szép egyenletes legyen.
2. Hűtőben legalább egy órát pihentessük, hogy összeálljon.
3. Vághatjuk tortaszeletekre (ha kerek formában készült) vagy szögletes alakúra. Kínálhatjuk tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal.
És még számos kipróbált recept, valamint a 13. VinAgora Nemzetközi Borverseny díjnyertes boraiból készült válogatás olvasható a lapban.
A GoodFood hatodik lapszáma már kapható az újságárusoknál.