Életforma.hu

GASZTRO

A piac, ami nem szimpla

Nem ismerek egyetlen olyan helyet sem Budapest belvárosában, amelyik ilyen leleményesen használná ki a hely adta lehetőségeket, mint a Szimpla Kert/Szimpla Piac. Vasárnaponként megtelik a ház kézműves sajtokat, füstölt árut, lekvárt, mézet áruló termelőkkel, no meg a törzsközönséget alkotó, visszatérő vásárlókkal. Ha még nem jártál ott, feltétlenül megér egy sétát!

Kép: wikimedia.org

Elcsépelt, már-már unalmas megállapításnak tűnik, de ettől még igaz, Magyarországon gasztro forradalom zajlik. Ezt halljuk, ha új étterem nyílik valahol, ezt halljuk, ha kézműves módon készített élelmiszereket felvonultató kiállítást rendeznek, ezt, ha kulináris kuriózumokat kínáló üzlet bont szárnyat. És ezt a megállapítást kell ismételnünk ebben az írásban is, amikor a Szimpla Piacról írunk. Ugyanis a forradalom része az is,  hogy a belváros szívében, egy már-már kultikussá váló helyen kistermelőktől vásárolhatunk házi készítésű portékákat. Mert amit a Kazinczy utcai piacon vehetünk, azok a szó legnemesebb értelmében portékák. Olyanok, amelyekben benne van a készítő szíve-lelke, munkája, benne van minden anyag, ami belevaló, és nem kerül bele semmi olyan, aminek nincs helye ott.

A kaméleon kocsma

A Szimpla Piacot a VII. kerületi Kazinczy utcában találjuk, a Szimpla Kertben, ami hétköznapokon szórakozóhelyként üzemel. Minden vasárnap reggel 9 és délután 2 között azonban azokat várja, akik nem szórakozni vágynak, hanem vásárolni. Jönnek is szép számban az érdeklődők, nyári melegben, ősz végi esőben, és vélhetően jönni fognak hóban is. Mert olyasmit találnak itt, amit sehol máshol nem. Lehet bámészkodni, sodródni a tömeggel, megállni minden pultnál, hisz itt nincs helye a türelmetlenségnek, a tülekedésnek. Szabad beszédbe elegyedni az árusokkal, akik kérés nélkül kínálják a kóstolót a kolbászból, a sajtból, a különböző kenyérre való kencékből. Ha mégsem üttetik nyélbe az üzlet, akkor sem kapunk rosszízű megjegyzéseket. Lehet tőlük bármit kérdezni a portékáról, biztosak lehetünk benne, hogy pontos információkat fognak adni. Kedvesen, barátságosan.  Itt ugyanis az a csoda látszik megtörténni, hogy minden árus azért jön, mert szeretné eladni, amit sok gondoskodással, sok munkával megtermelt. Persze az is igaz, hogy itt olyan vevőkkel találkozik, akik értékelik a kézzel készült péksüteményeket, sajtokat, és hajlandóak értük kicsit többet is kifizetni, mint máshol. Bár nyilván senki nem akarja összehasonlítani a nagyüzemileg készült, ki tudja, mi mindent tartalmazó sütni való kolbász árát azzal a csodáéval, ami itt az egyik sarok standon tepsiben, lesütve várja a házias ízek szerelmeseit. A Szimpla Piacon találunk zöldséget, gyümölcsöt, sajtot, füstölt árut, bort, mézet, házi tartósítványokat. De ami a legfontosabb: hihetetlenül kellemes hangulatba csöppenünk, felveszünk egy olyan frekvenciát, amiben egyszerűen muszáj lelazítani, kicsit kikapcsolni és csak arra figyelni, ami akkor és ott zajlik körülöttünk. Belesimulni a zsivajba, részévé lenni a sokaságnak, feltöltődni és többként kijönni onnan.

Vasárnapi lazulás

Kezdjük a vasárnap reggelt azzal, hogy elmegyünk a Szimplába reggelizni. Beszélhetünk meg randevút oda a barátainkkal vagy a szerelmünkkel is akár, hogy együtt együnk, bámészkodjunk, beszélgessünk, igyunk egy jó kávét a padlizsánkrémmel megkent kenyér mellé. De ha teljes kiőrlésű lisztből sült kiflit, vagy perecet kívánunk, azt is kapunk itt. Reggeli után elindulhatunk körülnézni, desszert gyanánt letolhatunk még egy kis füstölt kolbászt hagymával az egyik legnépszerűbb standon, ahol sült kolbászt, hurkát, füstölt húsokat és baromfit árulnak.  Ezekből például vihetünk haza ebédre is, és akkor két legyet ütöttünk egy csapásra, megspóroltuk az ebédkészítésre fordított időt, amit pihenéssel tölthetünk.  Megvehetjük camembert-ünket, parenyicánkat (itt ne felejtsünk el tréfálkozni a gazdával, aki harsányakat nevetve dicséri sajtjait), kedvenc narancssárga céklánkat, hogy a következő hétre is maradjon az élményből. Ha jól időzítettünk, eddigre már dél van, elfér egy fröccs vagy forralt bor a kolbász után. És amíg a fröccsöt pusztítjuk, hallgathatunk élő zenét, a Szimplában a szórakoztatásunkról is gondoskodnak.

Szimpla Kert - romkocsma a belvárosban


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.