Életforma.hu

GASZTRO

Almás-sajtos galette - finom francia pite!

Cheddar sajt egy édességben? Furán hangzik mi? De higgyetek nekünk, ha elsőre meglepő is, érdemes kipróbálni ezt a finomságot!

Kép: Pinterest

Hozzávalók

● 20 deka liszt

● 1/2 teáskanál só

● 2 teáskanál cukor

● 17 deka vaj

● 3 evőkanál tejföl

● 2 evőkanál reszelt

cheddar sajt

A töltelékhez:

● 4 sárga alma

● 1/2 teáskanál citromhéj

● 1/2 citrom leve

● 1 evőkanál juharszirup

● 2 teáskanál étkezési

keményítő

● 1 teáskanál fahéj

● 5 deka reszelt cheddar sajt

● 1 tojás a kenéshez

Elkészítése

A vajat jól lehűtjük, majd kockákra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sót és a cukrot. Rászórjuk a vajkockákat, és kézzel, tépkedő mozdulatokkal gyorsan elkezdjük összedolgozni (így könnyebb a vajat belegyúrni), amíg az állaga durva morzsára nem hasonlít. (Az sem baj, ha borsó nagyságú vajdarabok maradnak benne.) Ezután hozzáadjuk a két evőkanálnyi sajtot meg a tejfölt, és az egészet jól összedolgozzuk. A tésztát golyóvá gyúrjuk, kissé lelapítjuk, majd fóliába csomagolva legalább fél órára a hűtőbe tesszük.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Az almát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, majd vékonyabb cikkekre, ezután egy tál vízbe tesszük, amibe beletettük a citromlevet - így nem barnul meg. Amikor minden készen áll a továbbiakra, az almaszeleteket kivesszük a vízből, megszárítgatjuk, majd meghintjük a fahéjjal, a keményítővel és a reszelt citromhéjjal, meglocsoljuk a juharsziruppal (vagy kicsivel több mézzel), és megkevergetjük, hogy minden oldalukat bevonják a fűszerek.

A tésztát lisztes felületen korong alakúra nyújtjuk (nem kell nagyon szabályosnak lennie, ez a sütemény éppen a házias megjelenésétől szép), majd a kész korongot egy sütőpapírral kibélelt tepsi közepére vagy egy kerek sütőedénybe tesszük, és körbe rárakosgatjuk az almagerezdeket úgy, hogy a tészta szélén pár centi szabadon maradjon. Az almákat megszórjuk a reszelt sajttal, majd a tészta széleit körbe felhajtogatjuk úgy, hogy peremet alkosson, betakarva a legszélső gyümölcsöket.

A tojást egy kis vízzel kikeverjük, és egy ecsettel megkenjük a tésztát - figyeljünk, hogy az almákra nem menjen belőle! Ezután az egész süteményt megszórjuk (lehetőleg nagy szemű) kristálycukorral, és 200 fokon addig sütjük, amíg elkezd barnulni (körülbelül 15 perc), majd 180-190 fokon süssük tovább, amíg az alma megpuhul, a kéreg pedig szép ropogóssá válik (körülbelül 20 perc). Langyosan egyszerűen isteni!

Életforma-tippek

● Ez a recept kicsit hosszú, ám emiatt nem szabad megriadni, mert végül is a galettkészítés nem ördöngösség, ha egyszer nekifogtunk, másodszorra már feleannyi időbe telik majd.

Az is jó, hogy tulajdonképpen bármilyen  tepsiben, sütőedényben elkészíthető, és nyugodtan használhatunk hozzá megszokott pite- vagy torta-formát is. Mi most egy kerámiabevonatos gyümölcstortaformát ajánlunk, az ára 990 forint. Az Életforma Shopban egyébként nagyon nagy a választék különféle sütőformákból és süteményformázókból is.

Ehhez a finom almás sütihez ajánlunk még egy praktikus kerámia hámozószettet is, 1.490 forintba kerül.

További Életforma-receptek itt!

A receptekhez szükséges alapanyagok akciós árai

a Mindenár.hu

rendszeresen frissülő oldalán!

Áruházválasztóval!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.