Hozzávalók:
2,5 bögre liszt
20 dkg vaj
egy csipet só
2 teáskanál citromlé
10-12 kanál jeges víz
(kis pohárba kevés víz, bele két jégkocka)
Töltelékhez:
1 kg alma
1 teáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
fél citrom leve és héja
1 bögre barnacukor
2 evőkanál liszt
1 evőkanál vaj
1 tojás a tetejére
Elkészítés:
A lisztből, vajból, citromléből és vízből a késes aprítóval morzsás tésztát készíttetek, majd kiveszem a gépből és néhány mozdulattal összegyúrom. Folpackba csomagolom, fél órára hűtőbe teszem.Az almát meghámozom, kimagozom, negyedekre vágom, és a negyedeket még háromfelé. Meghintem a cukorral, meglocsolom citromlével, ízesítem a fűszerekkel, végül elkeverem a liszttel.A lehűlt tésztát két részre osztom, egy piteformát kibélelek az egyik felével, ráhalmozom az almát, és betakarom a tészta másik felével. Szélét szorosan összenyomkodom, majd apró nyílásokat vágok a tészta tetejébe, hogy a keletkező gőz távozhasson. Tetejét megkenem egy felvert tojással, Anna megszórta egy kevés cukorral is, én azt elhagytam. 180 fokos sütőben kell neki egy óra sütés.