Életforma.hu

GASZTRO

Anglia elhízik, ha nem lesznek komoly intézkedések

Angliában hasonló eszközökkel terveznek küzdeni a gyorséttermi ételek ellen, mint korábban tették a dohánytermékek esetében: hirdetések betiltása, súlyos adók kivetése, az érintett cégek kitiltása az iskolák környékéről. Az időzítés nem véletlen, vannak ugyanis olyan kutatási eredmények, melyek azt állítják: az elhízás, a túlsúly komoly kockázati tényező lehet a koronavírus járvány idején.

Legalább ugyanolyan szigorú szabályokat kellene minél hamarabb életbe léptetni a feldolgozott élelmiszerek forgalmazásával és hirdetésével kapcsolatban, mint a dohányáruk esetében – ezt sürgetik most a terület érintett szakminisztériumai az Egyesült Királyságban, ahol egyre komolyabb egészségügyi problémákat okoz a lakosság körében az elhízás.

Gyorsan bekapjuk. Fotó: pixabay.com

 

A javaslatok között olyan megoldások szerepelnek, hogy korlátozzák a gyorskonyhai készítmények promócióját a szupermarketekben, az iskolák közelében pedig ne engedélyezzék gyorséttermek működését egyáltalán, valamint este 9 óráig ne jelenhessen meg a televíziók képernyőjén se pizzát, se pedig hamburgert reklámozó spot. A szakértők sürgetik továbbá, hogy a gyors élelmiszerek csomagolása a lehető legegyszerűbb legyen, így se hívják fel magukra az óvatlan, többnyire fiatal vásárlók figyelmét.

A kezdeményezés időben egybeesett azzal, hogy napvilágra került a tény, miszerint az elhízás komoly kockázati tényezőt jelenthet a koronavírus járvány idején. Angliában a felnőttek 64 százaléka túlsúlyos vagy elhízott - írja a Guardian.

A brit kormány most összehangolt intézkedéseket tervez Nagy-Britanniában az elhízás hatékony leküzdésére, mielőtt még a koronavírusfertőzés lehetséges második hulláma „beköszöntene” az országba. A kormányzati bejelentések már a hónap vége előtt várhatók.

Gondoljunk csak arra, milyen intézkedések bevezetésével volt lehetőség a dohánytermékek forgalmának visszaszorítására: a márkaneveket eltüntették, vagy gyakorlatilag láthatatlanná tették a cigaretták csomagolásán, korlátozták az eladható mennyiséget az adott termékből, és alaposan megadóztatták a forgalmat. Bár a gyorskajákkal kapcsolatban vélhetőleg más eszközök alkalmazására is szükség lesz, és nem is azonnal találják majd meg a leghatékonyabb módját a fogyasztás visszaszorításának, az azonban már most biztos, hogy az elhízás, így közvetve a gyorskaják ellen minél hamarabb fel kell Angliában venni a harcot – vélik a kérdéssel behatóan foglalkozó brit szakértők.

Caroline Cerny, az elhízás ellen küzdő civil szervezet, az Obesity Health Alliance vezetője arra figyelmeztetett, hogy egyre nehezebb ellenállni a tévékből és az internetes platformokról áradó intenzív hirdetési kampányoknak, melyekkel a fogyasztókat bombázzák és arra ösztönzik őket, hogy minél nagyobb mennyiségben fogyasszanak – valójában egészségtelen – élelmiszereket. Szerinte minél hamarabb el kell azt érni, hogy ezek a termékek ne kerüljenek a reflektorfénybe.

Nehéz az ifjúságot leszoktatni róla. Fotó: Pixabay

 

Az egészségügyi szakértők által előterjesztett további javaslatok között szerepel gyorséttermi üzletek bezárása az iskolák közelében, további kerékpárutak építése, az édességek betiltása a pénztárakban, az alkoholra vonatkozó kedvezményes ügyletek tiltása. A kezdeményezők azt is el akarják érni, hogy az éttermek kötelező jelleggel tegyék nyilvánossá az étlapokon, hogy pontosan mennyi kalóriát is tartalmaznak az általuk felszolgált ételek.

Hogy mennyire jöttek be a korábbi kampányok és kezdeményezések: az üdítőitalokra kivetett 2018. évi illeték arra kényszerítette a gyártókat, hogy fizessenek illetéket vagy csökkentsék a termékek cukorszintjét, mindez pedig a szénsavas italok cukortartalmát rövid úton 28,8 százalékkal csökkentette az érintett termékekben. A cukoradó egy kiválóan működő, innovatív kezdeményezés volt, és valami hasonlóval kellene megpróbálkozni a telített zsírok vagy éppen a kalóriák esetében is – vélik egészségügyi szakértők.

Fontos persze az ár is – figyelmeztetnek egészségügyi szakértők. "Az egészséges ételek nem feltétlenül drágábbak, mint a feldolgozott ételek" – állítja Emma Boyland, a Liverpool Egyetem kutatója, bár azt is hozzáteszi, hogy az esetek többségében ezek általában komolyabb árkategóriába tartozó élelmiszerek.

Természetesen nem lehet elvárni, hogy az alacsony jövedelmű emberek többet fizessenek, így szükség van nem piaci eszközökkel élő támogatási formák bevezetésére is. Susan Jebb, az Oxfordi Egyetem étkezési és népegészségügyi professzora szerint eljött az ideje annak, hogy az elhízást ugyanolyan népegészségügyi problémaként kezeljük, mint korábban tettük azt a dohányzással.

A háziorvosok ma már rutinosan beszélik le pácienseiket a dohányzásról, és ehhez gyakorlatilag minden segítséget meg is adnak. Jó lenne, ha valami hasonló gyakorlat alakulna ki az egészségtelen élelmiszerek fogyasztásával kapcsolatban is: a betegeknek egyre inkább tudniuk kellene, hogy ez egy olyan kérdés, amelyet felvethetnek az orvosuknak, és számíthatnak is a segítségükre és támogatásukra.

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.