Életforma.hu

GASZTRO

Átfáztál? Íme 5 leves recept, mely garantáltan felmelegít!

Hazánkban szinte elképzelhetetlen az ebéd, esetleg a vacsora leves nélkül. A leves, mint az étkezés bevezetője, étvágykeltő és étvágyfokozó hatású Ráadásul ebben a nagy hidegben, percek alatt felmelegít bennünket.

1. Burgonyaleves pirítóssal

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 4 szál póréhagyma, 1-2 evőkanál vaj vagy margarin, fél kávéskanál majoránna, 4 evőkanál zöldségleves, 8 szelet ciabatta kenyér, 1 ½ dl tejföl, só, bors, 1-2 evőkanál reszelt torma

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kockákra vágjuk. A pórét megtisztítjuk, és finoman felszeleteljük. Forró zsiradékban mindkettőt megpároljuk. Felengedjük 1 liter vízzel, hozzáadjuk a majoránnát és a levest. Felforraljuk, majd 15 percig főzzük.

A kenyereket megpirítjuk, és elosztjuk rajta a borssal ízesített tejfölt.
A leves pépesítjük, majd sóval és tormával ízesítjük. Tálaláskor belekeverünk egy kevés tejfölt és megszórjuk póréhagyma-karikákkal. Forrón, a pirítóssal együtt kínáljuk.

2. Olasz paradicsomleves

Hozzávalók: 1,5 kg paradicsom (lehet konzerv is), 2 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ág rozmaring, 8-10 dkg ciabatta kenyér, 4 evőkanál olívaolaj, só, bors, pirospaprika, esetleg cukor, 5 evőkanál zöldségleves, 40 g parmezán, 3-4 ág bazsalikom és oregánó

A megmosott paradicsomot bevágjuk, és forrásban levő vízbe mártjuk. Héját lehúzzuk, és feldaraboljuk.
A hagymákat felkockázzuk, a rozmaringot apróra vagdaljuk, a kenyeret kockákra vágjuk.

3 evőkanál felhevített olajban – állandó keverés mellett – megpirítjuk a hagymákat és a kenyérkockákat. 4 evőkanálnyit félreteszünk belőle. A paradicsomot beletesszük a maradékba, rövid ideig pároljuk, majd sóval, borssal, pirospaprikával és a vagdalt bazsalikommal fűszerezzük. Felöntjük ¼ liter vízzel és a levessel, majd lefedve 20 percig főzzük. A levest pépesítjük. A félretett kenyérkockákkal, reszelt parmezánnal, oregánóval megszórva tálaljuk.

3. Finom gombaleves

Hozzávalók: 2-3 szál póréhagyma, 25 dkg csiperkegomba, 15 dkg vargánya, 3 evőkanál vaj vagy margarin, só, bors, 1,5 dl tejszín, 2 evőkanál zöldségleves, 1 evőkanál liszt, 2-3 evőkanál száraz sherry
A pórét megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. A gombákat megtisztítjuk, és felszeleteljük. 2 evőkanál felhevített zsiradékban megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a gombát, és együtt pároljuk tovább. Sóval, borssal ízesítjük. Felöntjük ¾ liter vízzel, a zöldséglevessel és a tejszínnel. Felforraljuk, és 15 percig főzzük.

Közben a lisztet összegyúrjuk 1 evőkanál vajjal. A levest sóval, borssal és sherryvel ízesítjük, majd a vajas lisztet kis darabokban a levesbe keverjük. Tálaláskor megszórhatjuk turbolyával.

4. Avokádós medvehagymaleves

Hozzávalók: 2 avokádó, kis csokor medvehagyma, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, ¼ liter tej, fél liter zöldségleves, 4 evőkanál tejföl, 6 cl tejszín, 1 evőkanál olívaolaj, só, bors, 3 szem szárított paradicsom

A raviolihoz: 10 dkg liszt, 20 g búzadara, 2 tojássárgája, só, víz, 15 dkg főtt, kockákra vágott sonka, 1 tojássárgája, 2 evőkanál tej, 1 kávéskanál vaj

A lisztből, búzadarából, tojássárgájából a sóval és vízzel tésztát készítünk, rövid ideig pihentetjük, majd vékonyra kinyújtjuk. Köröket szúrunk ki belőle, közepébe elosztjuk a sonkakockákat, széleit megkenjük tojással, félbehajtjuk, összeragasztjuk, széleit villával megszurkodjuk. Enyhén sós vízben megfőzzük.
Az avokádót pépesítjük. A vöröshagymát a vajban üvegesre pároljuk, liszttel megszórjuk, majd felengedjük a zöldséglevessel és a tejjel. Rövid ideig főzzük, hozzáadjuk az avokádópürét, majd újabb 1 percig főzzük. 8 medvehagymalevelet félreteszünk, a többit felszeleteljük, és a tejföllel összepépesítjük. Hozzáadjuk a leveshez, belekeverjük a tejszínt, és fűszerezzük.

Az olívaolajat felhevítjük, és a félretett medvehagymaleveleket ropogósra sütjük benne. A fennmaradt olajba beletesszük a vajat, és megpirítjuk benne a raviolit. A raviolit beletesszük a levesbe. A megsült medvehagymalevelekkel és csíkokra vágott szárított paradicsommal díszítve tálaljuk.

5. Sajtos hagymaleves


Hozzávalók: 40 dkg főzőhagyma, 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1,2 l zöldségleves, fél csokor petrezselyem, 10 dkg ömlesztett sajt, 2 dl száraz fehérbor, só, bors, őrölt kömény, csipet cukor
A hagymát félbevágjuk, majd felszeleteljük. Felhevített olajon a hagymakarikákat 8-10 percig pároljuk. Megszórjuk liszttel, megpirítjuk, majd felengedjük a levessel, és felforraljuk. 5-10 percig gyenge tűzön főzzük.

A leveshez adjuk a vagdalt petrezselymet, az ömlesztett sajtot és a bort, majd újra felforraljuk. Sóval, borssal, köménnyel és csipet cukorral ízesítjük. Levesescsészékben, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Forrás: www.ideal.hu

Jeni Zsuzsanna


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.