1. Burgonyaleves pirítóssal
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 4 szál póréhagyma, 1-2 evőkanál vaj vagy margarin, fél kávéskanál majoránna, 4 evőkanál zöldségleves, 8 szelet ciabatta kenyér, 1 ½ dl tejföl, só, bors, 1-2 evőkanál reszelt torma
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kockákra vágjuk. A pórét megtisztítjuk, és finoman felszeleteljük. Forró zsiradékban mindkettőt megpároljuk. Felengedjük 1 liter vízzel, hozzáadjuk a majoránnát és a levest. Felforraljuk, majd 15 percig főzzük.
A kenyereket megpirítjuk, és elosztjuk rajta a borssal ízesített tejfölt.
A leves pépesítjük, majd sóval és tormával ízesítjük. Tálaláskor belekeverünk egy kevés tejfölt és megszórjuk póréhagyma-karikákkal. Forrón, a pirítóssal együtt kínáljuk.
2. Olasz paradicsomleves
Hozzávalók: 1,5 kg paradicsom (lehet konzerv is), 2 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ág rozmaring, 8-10 dkg ciabatta kenyér, 4 evőkanál olívaolaj, só, bors, pirospaprika, esetleg cukor, 5 evőkanál zöldségleves, 40 g parmezán, 3-4 ág bazsalikom és oregánó
A megmosott paradicsomot bevágjuk, és forrásban levő vízbe mártjuk. Héját lehúzzuk, és feldaraboljuk.
A hagymákat felkockázzuk, a rozmaringot apróra vagdaljuk, a kenyeret kockákra vágjuk.
3 evőkanál felhevített olajban – állandó keverés mellett – megpirítjuk a hagymákat és a kenyérkockákat. 4 evőkanálnyit félreteszünk belőle. A paradicsomot beletesszük a maradékba, rövid ideig pároljuk, majd sóval, borssal, pirospaprikával és a vagdalt bazsalikommal fűszerezzük. Felöntjük ¼ liter vízzel és a levessel, majd lefedve 20 percig főzzük. A levest pépesítjük. A félretett kenyérkockákkal, reszelt parmezánnal, oregánóval megszórva tálaljuk.
3. Finom gombaleves
Hozzávalók: 2-3 szál póréhagyma, 25 dkg csiperkegomba, 15 dkg vargánya, 3 evőkanál vaj vagy margarin, só, bors, 1,5 dl tejszín, 2 evőkanál zöldségleves, 1 evőkanál liszt, 2-3 evőkanál száraz sherry
A pórét megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. A gombákat megtisztítjuk, és felszeleteljük. 2 evőkanál felhevített zsiradékban megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a gombát, és együtt pároljuk tovább. Sóval, borssal ízesítjük. Felöntjük ¾ liter vízzel, a zöldséglevessel és a tejszínnel. Felforraljuk, és 15 percig főzzük.
Közben a lisztet összegyúrjuk 1 evőkanál vajjal. A levest sóval, borssal és sherryvel ízesítjük, majd a vajas lisztet kis darabokban a levesbe keverjük. Tálaláskor megszórhatjuk turbolyával.
4. Avokádós medvehagymaleves
Hozzávalók: 2 avokádó, kis csokor medvehagyma, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, ¼ liter tej, fél liter zöldségleves, 4 evőkanál tejföl, 6 cl tejszín, 1 evőkanál olívaolaj, só, bors, 3 szem szárított paradicsom
A raviolihoz: 10 dkg liszt, 20 g búzadara, 2 tojássárgája, só, víz, 15 dkg főtt, kockákra vágott sonka, 1 tojássárgája, 2 evőkanál tej, 1 kávéskanál vaj
A lisztből, búzadarából, tojássárgájából a sóval és vízzel tésztát készítünk, rövid ideig pihentetjük, majd vékonyra kinyújtjuk. Köröket szúrunk ki belőle, közepébe elosztjuk a sonkakockákat, széleit megkenjük tojással, félbehajtjuk, összeragasztjuk, széleit villával megszurkodjuk. Enyhén sós vízben megfőzzük.
Az avokádót pépesítjük. A vöröshagymát a vajban üvegesre pároljuk, liszttel megszórjuk, majd felengedjük a zöldséglevessel és a tejjel. Rövid ideig főzzük, hozzáadjuk az avokádópürét, majd újabb 1 percig főzzük. 8 medvehagymalevelet félreteszünk, a többit felszeleteljük, és a tejföllel összepépesítjük. Hozzáadjuk a leveshez, belekeverjük a tejszínt, és fűszerezzük.
Az olívaolajat felhevítjük, és a félretett medvehagymaleveleket ropogósra sütjük benne. A fennmaradt olajba beletesszük a vajat, és megpirítjuk benne a raviolit. A raviolit beletesszük a levesbe. A megsült medvehagymalevelekkel és csíkokra vágott szárított paradicsommal díszítve tálaljuk.
5. Sajtos hagymaleves
Hozzávalók: 40 dkg főzőhagyma, 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1,2 l zöldségleves, fél csokor petrezselyem, 10 dkg ömlesztett sajt, 2 dl száraz fehérbor, só, bors, őrölt kömény, csipet cukor
A hagymát félbevágjuk, majd felszeleteljük. Felhevített olajon a hagymakarikákat 8-10 percig pároljuk. Megszórjuk liszttel, megpirítjuk, majd felengedjük a levessel, és felforraljuk. 5-10 percig gyenge tűzön főzzük.
A leveshez adjuk a vagdalt petrezselymet, az ömlesztett sajtot és a bort, majd újra felforraljuk. Sóval, borssal, köménnyel és csipet cukorral ízesítjük. Levesescsészékben, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Forrás: www.ideal.hu
Jeni Zsuzsanna