A füge eredetileg Kis-Ázsia, Izrael és Szíria vidékéről származik, már a Bibliában is gyakorta emlegették, Ádám és Éva például fügefalevelet viselt az édenkertben. Magyarországra egyes kutatások szerint a törökök hozták magukkal a XIV. században. Féltrópusi növény, meleg, napos, szélvédett helyen terem meg, ezért leginkább török, francia, spanyol földön, és Kaliforniában termesztik.
Gyógyító hatása az egészségünkre
Bármennyire is ízlik, nem szabad túlzásba vinni a füge fogyasztását, ha nem szeretnénk sok időt tölteni a mellékhelységben. A füge ugyanis természetes hashajtó, rostjai és apró magjai segítik a bélrendszer tisztítását, rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a székrekedést.
A füge tápértékét elsősorban káliumtartalma adja, de B-vitaminban és cinkben is gazdag. A benne lévő káliumnak köszönhetően elősegíti a vér tisztulását. A B-vitaminok az emésztést és a táplálék felszívódását segítik elő. A cink pedig a szaporodó szervek működésére van előnyös hatással – a spermák számát növeli, a prosztata panaszokat pedig érezhetően enyhíti. A rendszeres fügefogyasztás nyugtatja az idegeket, erővel tölt fel és növeli a koncentrációs képességünket.
Szépít és növeli a vágyat
A romantikus esték elengedhetetlen gyümölcse lehet a füge. Édes íze fokozza a boldogsághormon, az endorfin kiválasztását, ettől vágyfokozó szerként is működik. Ezt a jótékony hatását már az arabok is felfedezték. Jó hír, hogy a fügétől nem lehet meghízni, 100 gramm füge 74 kalóriát és kevesebb mint 1 gramm zsírt tartalmaz, viszont édes íze miatt gyorsan eltelíti a gyomrunkat. Növényi rostjainak köszönhetően nemcsak a beleket, de az arcbőrt is tisztítja. A gyümölcsben található pszoralén típusú vegyület barnító hatású, és megelőzi a pigmentációs hibákat okozó bőrbetegségeket is.
Füge a konyhában
Nemcsak önmagában, nyersen ízletes, de számos finomság készíthető a fügéből. Főzhetünk belőle lekvárt, a húsok mellé chutney-t, bort, pálinkát, de az ételek mellé köretként, levesként vagy főzelékként is fogyaszthatjuk. Rukkola salátába keverve, kecskesajttal megbolondítva pazar vacsorát készíthetünk belőle.
Az olaszok például megpörkölik és őrlik a szárított fügegyümölcsöt, és kávét főznek belőle. Az eredeti termővidékeken aszalva, koszorúba fűzve és hordóba préselve tárolják. Az aszalt fügét egész évben fogyaszthatjuk, süteményekbe, müzlibe, kenyérbe rakhatjuk, de még pizza ízesítésére is kiváló. A friss füge viszont nem áll el sokáig, még a hűtőszekrényben sem, ezért szüret után rögtön együk meg a termést, vagy dolgozzuk fel.
Ezt is olvasd el!