Életforma.hu

GASZTRO

Banános, aszalt barackos csiga Évától

A legjobb családban is megesik, hogy túlvásárolják magukat gyümölcsből, és a megbarnult, túlérett banánokat már senkinek nincs kedve megenni. Itt a recept, hogy ezentúl ne kelljen kidobnod azokat sem.

Kép: Kandikó Éva

Hozzávalók:

50 dkg liszt

1,5 dl langyos tej

1-1,5 dl langyos víz

7 gr szárított élesztő

1-1 teáskanál cukor és só

1 tojás

1 teásknál olíva olaj

Töltelék:

3 db banán felkarikázva

10 dkg aszalt sárgabarack felaprítva

2 teáskanál őrölt fahéj

10 dkg barnacukor

egy kevés méz a tetejére

 

Elkészítés:

A lisztet, a cukrot és a sót, valamint a szárított élesztőt összekevertem egy tálban. A közepébe ütöttem a tojást, a tejet, az olíva olajat, és a robotgép dagasztó spiráljával elkezdtem megdolgozni. Közben adagoltam a langyos vizet, és amikor szépen összeállt a tészta, jól kidolgoztattam a géppel. Vékonyan kiolajoztam egy mély tálat, belegömbölygettem a tésztát, és folpackkal letakartam, megvártam, míg duplájára kel.

Eközben egy kevés vajjal kikentem egy 20x20 cm-es teflon formát.Összeaprítottam a banánt és a barackot, kimértem a cukrot és a fahéjat.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkára húztam, kinyújtottam úgy 35×25 centisre. A recept itt azt javasolja, kenjem meg 5 dkg  olvasztott vajjal a tésztát, én ezt elhagytam. Pakoljuk meg a tésztát a banánnal és barackkal, szórjuk meg a fahéjjal, valamint a barna cukorral, és tekerjük fel bejgliszerűen a tésztát. Azaz a két rövidebb oldalán 2-2 centit hajtsunk be, ez meg fogja akadályozni a töltelék kifolyását, utána pedig hengergessük fel az egészet egy rúddá.

Vágjuk 9, egyenlő széles karikára a rudat, a vágott felével helyezzük az edénybe, majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig. A sütőből való kivétel után megkenhetjük egy-két kanál mézzel.

Csokis banánkenyér – a túlérett banánok megmentője
Azért szeretem ezt a receptet, mert ugyebár a barna banánok legjobb felhasználási módja, másrészt lehet vele variálni, hol fehér csokival, hol dióval, fűszerekkel, mikor mi van otthon, mikor mihez van kedvünk. Az én banánjaim most igencsak ramaty állapotban voltak már, megfeketedett héjuk szinte bőrként ráncosodott rajtuk, mégis kiválóan szerepeltek a banánkenyérben.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.