Ez utóbbinak számos változata készül vidékenként, a legfőbb alkotóelem, az ökörvese faggyú azonban egyik receptből sem hiányzik.
Most azonban egy bárányból készült különlegességet ajánlunk:
Bárányborda citrommal fényezve, zöld ceruzabab és Yorkshire-puding körettel (Nagy-Britannia)
Hozzávalók: 90 deka báránygerinc, 1 citrom, 60 deka zöld ceruzabab, 7,5 deka vaj, 1 deci olaj, só , bors, 7,5 deka citromos vaj. A pudinghoz: 15 deka liszt, 1 kiskanál só, 2 tojás, 2 deci tej, 1 evőkanál vaj.
Elkészítése: a citromos vajhoz a vajat felolvasztjuk, és a citrom levét belefacsarjuk, a sárga héját belereszeljük. A báránybordát megtisztítjuk, a felesleges húst és faggyút eltávolítjuk a csontokról, és körülbelül 15 dekás adagokra szeleteljük. Ezután a bordákat először hirtelen, serpenyőben kevés olajon megpirítjuk, majd a serpenyőt az előmelegített sütőbe rakjuk, és a szeleteket 180 fokon 10 perc alatt készre sütjük, figyelve, hogy a közepük rózsaszínű maradjon. A sütés végéhez közeledve citromos vajjal locsolgatjuk. A húst sózzuk, borsozzuk. A ceruzababot megtisztítjuk, megmossuk, és vajban, forró serpenyőben megpirítjuk, csak annyira, hogy roppanós maradjon, sózzuk, borsozzuk, forrón a húshoz tálaljuk. A kifliburgonyát (nem pucoljuk) megmossuk, ha szükséges, daraboljuk, majd sós vízben félig megfőzzük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a friss rozmaringgal, és a báránnyal együtt a sütőben készre sütjük.
A pudinghoz a lisztet, sót, tojást, tejet jól összedolgozzuk, 3-4 órát pihentetjük. A sütőt forróra (180-200 fok) állítjuk, berakjuk a formát, és ha a vajjal kikent forma már sistereg, beleöntjük a tésztát. Körülbelül 15 percig sütjük, míg a teteje aranysárgára sül. Azonnal tálaljuk, különben összeesik.
A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008. december- 2009. januári számában jelent meg.