Hozzávalók 14 db cupcake-hez:
25 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál só
12 dkg szobahőmérsékletű vaj
20 dkg finom szemű kristályckor
2 db kis méretű tojás
1,25 dl zsíros tej
1 teáskanál vanília kivonat
1 citrom héja
Máz:
10 dkg vaj
12 dkg mascarpone/tejszínes krémsajt
fél citrom leve
porcukor ízlés szerint
Elkészítés:
Készítsük robotgéppel, sokkal könnyebb, lazább lesz a sütemény állaga, mintha kézzel tennénk ugyanezt! A vajat a kristálycukorral habosra keverjük. Egymás után hozzáadjuk a tojásokat, mindkettővel alaposan elkeverjük a masszát. Jöhet a vanília kivonat és a citromhéj, majd felváltva adagoljuk a robotgép táljába a lisztet (amelybe előzőleg belekevertük a szódabikarbónát, sütőport és a sót), valamint a tejet. Egy kis liszt, egy kis tej, megint egy kis liszt, megint a tej, míg el nem fogy.
Egy muffin tepsi mélyedéseibe papír kapszlikat teszünk, ezeket megtöltjük kétharmadig a tésztával, majd 170 fokon kb. 20 percig sütjük a muffinokat.
Közben elkészítjük a mázat. A vajat levegősre, lágyra keverjük a krémsajttal, óvatosan - majdnem cseppenként - adagoljuk a citromlevet, végül pedig annyi porcukrot adunk a krémhez, hogy kellemesen pikáns, savanykásnak érezzük, ne vadul édesnek.
Ha a muffinok kihűltek, habzsákból adagolva nyomjunk csinos halmokat a krémből a tetejükre.
Csokis-gesztenyés muffin – adalék az édes élethez
Itt van az ősz, és ha éppen nem valami tökös, akkor valami gesztenyés sütinek is ideje van. Ez az isteni muffin változat a begyűjtött receptjeim egyike, és bármikor készítem, mindig nagy sikere van. Vasárnapi hangulatfokozónak is kiváló!