Életforma.hu

GASZTRO

Csokis-diós őrület

Ez egy varázslatosan finom süti, nem olcsó, és még ráadásul hízlaló is. Ellenállni viszont nem lehet! Ez a recept is keresztlányom legújabb alkotása. Keresztapjának készítette szülinapi ajándékként. Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom: teljes volt a siker! Ezt a receptet is tedd el karácsonyra!

Hozzávalók:

Kép: László Márta

  • 20 dkg étcsoki
  • 20 dkg dió
  • 10 dkg zabliszt
  • 20 dkg nádcukor
  • fél-fél kk őrölt szegfűszeg és fahéj
  • 25 dkg vaj
  • 6 tojás
  • 20 dkg barack, vagy más, savanykás típusú lekvár
  • 10 dkg tortabevonó étcsoki
  • 1 ek olaj
  • 35 db szép, felezett dió

Elkészítés:

Tördeld az étcsokit egy edénybe, és meleg víz felett olvaszd fel, majd hagyd langyossá hűlni. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A dió egyik felét daráld le, a másikat vágd durvára, majd keverd össze a liszttel és a fűszerekkel. A vajjal megkensz egy közepes méretű tepsit, majd sütőpapírral kibéleled. Válaszd ketté a tojásokat. Verd keménnyé egy csipet sóval a fehérjéjét. Verd habosra a vajat a cukorral,egyenként add hozzá a tojások sárgáját, majd a langyos csokit. Ezután jön a lukas közepű fakanál. A tojáshab egyharmadát a masszához adjuk, majd a lisztes-diós keverékkel felváltva, azt mindig a hab tetejére szórva kíméletesen, de jól keverd össze. A masszát beleöntöd a tepsibe, elegyengeted úgy, hogy a közepe kicsit lejjebb legyen, a szélek pedig picit magasabban. 25-30 perc alatt készre sütöd. Forrald fel a lekvárt, törd át egy szűrőlapáton, majd kend a sütire. Hagyd kihűlni. Akár másnap is folytathatod! Hidegen papírostól emeld ki a sütit mondjuk egy deszkára. Ugyancsak meleg víz felett olvaszd ki a tortabevonós csokit, és add hozzá az olajat. Ezzel vond be az egész sütit. Egy krémlapáttal vagy késsel jelölj be kb. 5x5 cm-es négyzeteket. Ezek közepébe nyomj egy-egy felezett diót, majd ismét várd meg, amíg kihűl. Forró vízbe mártogatott késsel csinos kockákra vágod. Zárt dobozban állítólag két hétig is eláll, de erre a mi családunkban még nem volt példa. "Elpárolgott..."

Szerintem ez is olyan recept, ami a karácsonyi ünnepek alatt is sikert arathat! Előre elkészítheted, és ha tényleg úgy el tudod dugni, hogy senki nem találja meg, tuti sikert arathatsz!

Az ősz másik nagy slágere a gesztenye! Itt egy muffin-receptünk, próbáld ki!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.