Életforma.hu

GASZTRO

Csokis-mákkrémes torta - sütés nélkül

Sütés nélküli három krémes tortát készíteni nem olyan nagy ördöngösség. Tovább tart elolvasni a receptet, mint elkészíteni ezt a nem csak finom, de nagyon mutatós tortát, akár nőnapi meglepetésnek, vagy éppen szülinapra. Csokis is, mákos, is, kekszes is, könnyű is.

Hozzávalók:

Nem csak a látványa, az íze is tökéletes

Alapkrém

  • 1 l tej
  • 7 kanál cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 3 tasak (30g) zselatin
  • 5 deci tejszín

Mákkrém

  • 20 deka darált mák
  • 1 deci víz
  • 1 kanál méz
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 3 kanál cukor
  • 10 deka fekete csoki

Keksz alap

  • 20 deka darált keksz
  • 5 deka darabolt dió v. mogyoró

Elkészítés

Alapkrém: a zselatint elkeverjük 1 dl vízben. A tejhez hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, felfőzzük forralásig, majd levesszük a tűzről. A zselatinhoz hozzákeverünk 6-7 kanál forralt tejet,és addig kevergetjük, amíg homogén masszát nem kapunk. Ehhez hozzáöntjük a megmaradt tejet is, csomómentesre összedolgozzuk, és lehűtjük. A tejszínt felverjük, majd a kihűlt tejes masszához keverjük, és addig mixeljük, amíg a krém szép egységes egésszé össze nem áll.

Keksz alap: a darált kekszet és a diót összekeverjük, majd hozzáadunk  6-7 kanál - már lehűtött -  alapkrémet, összedolgozzuk, majd sütőpapírral kibélelt tortaformába egyenletesen belenyomkodjuk

Mákkrém: a hozzávalóknál előírt 1 deci vizet felforraljuk, beletesszük a többi alapanyagot, és addig főzzük, amíg a víz el nem párolog. Langyosra hűtjük, majd a lehűtött alapmassza felét (tejszínes- zselatinos) mixerrel jól hozzákeverjük, és a tortaformában várakozó kekszmasszára kenjük.

Csokikrém: a csokoládét felolvasztjuk, hozzáadjuk a megmaradt alapkrém felét(!), és a mixerrel összedolgozzuk.A megmaradt alapkrém (a másik fél) a fehér réteget alkotja, amit egyszer szintén átkeverünk szép simára. És akkor most jöhetnek a krémek szépen egymásra "emeletenként".

A már tortaformában türelmesen várakozó mákkrémre rásimítjuk a fehér krémet. A mákkrémre rákenjük a fehér krémet, majd erre rá, jöhet utolsóként a csokikrém. Akinek még van kedve az díszítheti, főleg ha szülinapra szánja.

A tepsis raffaellot már megsütötted? Emlékeztetünk a receptre!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.