Életforma.hu

GASZTRO

Csokis-narancsos muffin, Csokis muffin, Sajtos-sonkás muffin

A muffin a világ legegyszerűbb süteménye, így azoknak a háziasszonyoknak is érdemes megpróbálniuk elkészíteni, akik egyébként nem tudnak sütni. Hiszen az alaptészta receptje mindig ugyanaz, ezen felül azt rakunk a muffinba, amit szeretnénk és ami van otthon.

Ráadásul divatos süti is a muffin! A hagyományosan angolszász sütemény néhány éve Magyarországon olyan felkapott lett, hogy egyre kevesebb az olyan háztartás, ahol nincs muffinsütő és muffonpapír a spájzban. Nem véletlenül!

Csokis-narancsos muffin

Hozzávalók:

16 dkg liszt,12 és fél dkg vaj vagy margarin, 12 dkg porcukor, 2 tojás, 1 kávéskanál sütőpor, 1 citrom reszelt héja, leheletnyi só, 1 dl narancslé, 1 narancs reszelt héja, egy tábla csoki

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A csokit finomra reszeljük. A lisztet keverjük össze a csokival, a sütőporral, a szódabikarbónával és a narancshéjjal. A tojást, a vajat, a narancslevet, a cukrot és egy csipet sót összekeverünk, majd ezt összeöntjük a lisztes keverékkel. Ha túl kemény a keverék, tegyünk bele még narancslevet vagy tejet! Adagoljuk a muffinpapírral kibélelt muffinformákba, 15-20 percig sütjük. (Ha szilikonos muffinformánk van, nem kell papír)

Ha megsült, díszítsük tetejét még egy kis narancshéjjal!

Csokis muffin

Hozzávalók:

16 dkg liszt,12 és fél dkg vaj vagy margarin, 12 dkg porcukor, 2 tojás, 1 kávéskanál sütőpor, 1 citrom reszelt héja, leheletnyi só, 1 tábla csoki, 3 evőkanál kakaó, egy maréknyi dió, fahéj

Elkészítés:

A száraz összetevőket, a lisztet, a darabokra tört csokit, a kakaóport, a sütőport, a fahéjat keverjük össze. Majd a folyékonyakkal tegyük ugyanezt: dolgozzuk össze a tojást, a cukrot, a vajat, a sót és a diót! A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd tegyük be sülni 15-20 percre. Ha megsült, a tetjét díszítsük: olvasszunk meg egy kevés csokit, és csepegtessük rá a muffinok tetjére!

Készíthetünk sós muffint is! Tökéletes például a nagy családi vacsorák előtti könnyű ebédekre!

A sajtos-sonkás muffin is nagyon finom!

Hozzávalók:

16 dkg liszt, 12 és fél dkg margarin, 2 tojás, 1 kávéskanál sütőpor, só ízlés szerint, 15 dkg sonka felvágva, 15 dkg reszelt sajt.

Elkészítés:

A szokott módon keverjük össze a hozzávalókat, fűszerezzük ízlés szerint! A sajtból hagyjunk meg egy keveset! Töltsük be a muffin-formákba a tésztát, tegyük be a sütőbe! Süssük 10 percig, majd egy pillanatra vegyük ki a tésztát, és gyorsan szórjuk meg sajttal! Tegyük vissza még 5 percre!

Jó étvágyat!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.