Életforma.hu

GASZTRO

Édes kultúra a Kossuth téren

Egyéves lett a budapesti Kossuth téren nyílt Szamos kávéház, amelynek emeletén csokoládé múzeum is működik. Az évfordulóhoz kapcsolódva újított a cég: válaszolva a látogatói igényekre, interaktív tárlatvezetéssel bővítették a szolgáltatások körét.

Kép: Szamos sajtóanyag

Egyedülálló gyűjteménnyel várja látogatóit a Kossuth téren az a kiállítás, amelynek szinte minden darabja a csokoládé történetiségének egy-egy állomását idézi meg. A mintegy 4500 kiállítási tárgy több mint 30 éven át gyűlt össze a Szamos család gyűjtőszenvedélyének köszönhetően. A dobozok, porcelánkészletek, csokoládé öntőformák és egyéb, e területet bemutató különleges tárgyakat S. Nagy Anikó muzeológus rendezte tematikusan kronológiába. Ennek köszönhetően nem csak időutazást tehet a látogató az édes világ tárgyai között, de megismerheti azt a fejlődéstörténetet is, amelynek végeredménye a táblás csokoládé.

„Boldog vagyok, hogy a kiállítás révén egyben a magyar kultúrát is támogathatom, különös tekintettel arra, hogy egy hagyományos márkának ez szinte kötelessége.” – nyilatkozott a Csokoládémúzeumról a tulajdonos, Szamos Gabriella.

Igazi újdonság az a tárlatvezetés, amely a csokoládétörténelem egyes állomásait interaktív módon mutatja be. Ennek keretében az érdeklődők igazi kakaóbabot, ét-, tej- és fehér csokoládét kóstolhatnak. Megismerhetik, hogy milyen a marcipán csokoládéval mártva, majd egy ismeretterjesztő rövidfilm kalauzol el mindenkit az egyenlítő környéki kakaóültetvényektől a belga feldolgozóüzemekig, az igazi csokoládégyártásig. A csokoládétúra elmaradhatatlan állomása az 1940-es éveket megidéző édességbolt, ahol pralinékóstoló várja a vendégeket. Az egyórás időutazás leglátványosabb része minden bizonnyal a korabeli gépekkel berendezett csokoládéműhely, ahol csokoládémester önti a táblás édességet. Itt a túra résztvevői saját ízlésük szerint díszíthetik csokoládéjukat mogyoróval, dióval, aszalt szilvával, vaníliás cukorral, fahéjjal, liofilizált málnával vagy más különleges fűszerrel. Amint a friss csokoládé kikerül a dermesztőből, gondos csomagolást kap, így viheti minden látogató magával a saját kezűleg díszített édességet.

Sehol máshol nem látható különlegességei a kiállításnak azok az alkotások, amelyek a Szamos marcipánműhelyében készültek: a 78 kg marcipánból formázott Szép csokoládéslány életnagyságú szobra, amelynek elkészítését Jean-Étienne Liotard festőművész a drezdai Zwingerben látható alkotása ihletett, valamint a 36 kg marcipánból készült Parlament, amely az eredeti méretarányos, kicsinyített mása, és az ugyancsak marcipánból készült koronázási ékszerek másolata.

A csokoládétúra a hét három napján hétfőn, csütörtökön és szombaton délután 3-tól várja az érdeklődőket, ám a részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges a www.szamos.hu honlapon. Felnőttek 3500 forintért, gyermekek és nyugdíjasok 2990 forintért vehetnek részt a tárlatvezetést is tartalmazó programon. Akik nem a vezetett túrát választják és a csokoládékóstolásról is lemondanak, azok sétálójeggyel maguk is meglátogathatják a gyűjteményt.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.