Csokis-diós szelet
Hozzávalók:
100 g vaj
400 g étcsokoládé, darabokra törve
50 g finomított kristálycukor
1/2 tk. Őrölt fahéj
200 g mandulás csók vagy kókuszos keksz, összetörve
100 g brazil dió, durvára vágva
kókuszreszelék a tálaláshoz
friss gyümölcs vagy fagylalt a tálaláshoz (elhagyható)
Béleljünk ki egy 900 g-hoz való kenyérformát dupla réteg folpackkal. Olvasszuk meg a vajat, a csokoládét és a cukrot a mikro sütőben közepes fokozaton 2-3 perc alatt, vagy egy forrásban levő víz fölé helyezett tálban kis lángon. Keverjük bele a fahéja, a mandulás csókot vagy kókuszos kekszet és a diót.
- Öntsük át a keveréket az előkészített formába, simítsuk el a tetejét egy késsel, és takarjuk be teljesen a folpackkal. Hagyjuk a hűtőben szilárdulni legalább két órán át.
- A tálaláshoz fordítsuk ki egy tálra, vegyük le róla a folpackot, és szórjuk meg kókuszreszelékkel. Mivel ez desszert meglehetősen tömény, vékony szeleteket vágjunk belőle. Tálaljuk friss gyümölccsel vagy fagylalttal, ízlés szerint.
Citromos sajt-tortácskák
Hozzávalók:
4 evőkanál cirtomkrém
2 × 200 g dobozos light Philadelphia sajt
6 evőkanál nyári gyümölcsszósz (üveges)
8 édes tortácska alap (csomagolt)
100 g kék áfonya
100 g málna
1 evőkanál feketeribizli-likőr
porcukor a szóráshoz
friss mentaágak
1. Keverjük a citromkrémet a lágy sajttal sima krémmé. Öntsük 1 teáskanál gyümölcsszószt minden tortácska aljára, aztán tegyünk rá egy kanál sajtos keveréket. (a maradékot tegyük félre).
2. Óvatosan keverjük össze a gyümölcsöket, aztán hámozzuk a sajtos keverékre. Keverjük össze a likőrt a maradék szósszal. (A tortácskákat és a szószt ennél a fázisnál betehetjük a hütőszekrénybe 2-3 órára.)
3. Szórjuk meg a tortácskákat porcukorral. A szósz maradékát kiskanállal csorgassuk cikcakkban a négy tányérra, és kanalazzuk a tányérok közepébe a maradék sajtkrémet. Tegyünk 2-2 tortácskát mindegyik tányérra, a sajtkrém mellé. Hogy még mutatósabb legyen, díszítsük mentaággal.
Forrás és további íncsiklandozó receptek:
Angela Nilsen: 101 csábító desszert - Kipróbált és bevált receptek, Alexandra Kiadó