Már 2000 éve is fogyasztották
A császárkori rómaiak – a leírások szerint - igen kedvelték a fölséges eledelnek titulált spárgát. Az egyiptomiak és a görögök már egy, minden bizonnyal vadon növő elődjét is fogyasztották. Hippokratész sokrétű gyógyhatásáról írt. A kínai és indiai orvoslásban afrodiziákumként tartották számon.
Európában a középkorból nem maradt feljegyzés a spárga felhasználásáról, XIV. Lajos, a Napkirály hozta újra divatba. Nagyjából ekkor bukkan fel Magyarországon is. Bornemissza Anna erdélyi fejedelemasszony szakácsa szerint a spárgasaláta a legjobb borsólében fonnyasztva, írósvajjal és borssal. Igazi népszerszerűségre a spárga csak a 20. században tett szert. A legnagyobb mennyiség Németországban fogy, évente 13 ezer tonna. A spárgát egyes helyeken csirágnak, verébfűnek vagy nyúlárnyéknak is hívják.
Fehér vagy zöld
Itthon jellemzően kétféle spárgát találunk az üzletekben, a piacokon, a fehéret és a zöldet. A fehér spárgát 30-35 cm magas földtöltésekben, bakhátak alatt termesztik, ezért is fehér. A zöld spárga a föld felett nő, így a napsütés hatására klorofill képződik a növényben – ettől kapja üde zöld színét. Utóbbinak erőteljesebb az íze, zamatosabb. Mindkét fajta spárgának legfinomabb része a csúcsa, a zsenge rügy.
Gyógyító hatású
A spárga préselt leve kiváló vértisztító és bőrszépítő hatású. A növény folsavban, ásványi anyagokban és vitaminokban rendkívül gazdag. Erős vízhajtó és méregtelenítő, akár a vesekövet is képes kihajtani. Ideális lúgtartalma helyreállítja a vér sav-bázis egyensúlyát. Ha kúraszerűen fogyasztják, csökkenti, de akár meg is szüntetheti a reumatikus és köszvényes fájdalmakat. Elpusztítja a vírusokat és a rákkeltő anyagokat, serkenti a máj- s a veseműködést. A spárgában található bőséges rosttartalom kitisztítja a bélrendszert, és nem mellesleg nagyon kevés kalóriát tartalmaz.
Mire figyelj, ha spárgát vásárolsz
Egy finom spárgás étel elkészítésének legfontosabb feltétele a friss alapanyag. A szárak fényesek, egyenletesek legyenek, ne legyen rajtuk barna folt. Ha belenyomjuk a körmünket és az gumis érzetet, ad, behorpad, akkor az a növény már nem friss. Figyeljünk arra, hogy a spárga csúcsa, feje ne legyen elszíneződve, berepedezve.
Tudnivalók a spárga elkészítéséről
A fehér spárga fás alját le kell vágni és rügy kivételével vékonyan meg kell hámozni, így nem lesz kesernyés mellékíze. A zöld fajta zsengébb, így annak csak az alsó harmadát hámozd meg.
Ha főzöd a spárgát, kösd össze a szálakat és álló helyzetben tedd a forró vízbe úgy, hogy a rügyek ne merüljenek el. A vízbe sót és pár csepp citromlevet érdemes tenni, hogy a zöld spárga ne veszítse el a színét. Ne használj alumíniumból készült edényt, mert elszínezi a zöldséget.
A spárga főzési ideje 10-20 perc, a szálak vastagságától függ, de a zöld fajta jellemzően hamarabb puhul meg. Ha nem készíted el egyszerre az egészet, nedves konyharuhába csavarva 2-3 napig tarthatod el a hűtőben.
A spárgát nem kell túlgondolni. Szó szerint percek alatt kész, ha csak megpárolod, megforgatod vajban a zsenge szárakat, a rügyet lágy tojás sárgájába mártogatod a mennyekben érezheted magad.
Ime két egyszerű recept, ami ebédre, vacsorára is kiváló.
Spárgakrémleves
- 50 dkg zöldspárga
- 15 dkg újkrumpli (2 szem)
- 1 közepes db vöröshagyma
- 5 dkg vaj
- 200 g tejföl
- 1 db tojássárgája
- 7 dl alaplé (húsleves vagy kockából)
- só ízlés szerint
- fehér bors ízlés szerint
- 2 csipet cukor (ízlés szerint)
A spárgák fás végét lepattintjuk, ha szükséges, meghámozzuk, a rügyeket levágjuk, félretesszük. Az újkrumplit is megtisztítjuk, felkockázzuk. Az apróra vágott vöröshagymát megpároljuk a megolvasztott vajon, pár perc után hozzáadjuk a kb. egy cm-es darabokra vágott spárgaszárakat és a krumplit is. Összeforgatjuk, 5 percig fedő alatt pároljuk. Ezután felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és gyöngyözve főzzük. Ha minden megpuhult, simára turmixoljuk. A tejfölt kikeverjük a tojás sárgájával, hozzáadjuk a leveshez és jól elkeverjük. Ekkor adjuk hozzá a spárgafejeket. Ekkor már csak addig főzzük, míg újra gyöngyözni kezd, ne forraljuk!
Vitaminbomba tészta
Hozzávalók
- 400 g spagetti tészta
- 200 g zöldborsó (megpucolva)
- 1 db avokádó (kisebb)
- 100 g rukkola
- 400 g zöldspárga
- 5 db újhagyma
- 2 ek olívaolaj
- 0.5 csokor petrezselyem
- 0.5 csokor koriander
- 200 ml görög joghurt
- só, bors ízlés szerint
- 1 lime leve
- 2 db szardella
- 0.3 csokor tárkony
A spárgát végeit lepattintjuk, ha zsenge, csak megmossuk, ha szükséges a szárakat vékonyan meghámozzuk. A rügyeket levágjuk, félretesszük. A feldarabolt spárgát lobogó sós vízben 3 percig főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük.
Újabb adag vizet teszünk fel a tésztának, amíg felforr, elkészítjük a szószt. Az avokádó húsát kikaparjuk, villával összenyomkodjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet és koriandert, a lime kifacsart levét, sózzuk, borsozzuk és alaposan összedolgozzuk. Hozzáadjuk a joghurtot és félretesszük.
Két kanál olívaolajon megfuttatjuk az apróra tört két szardellát, a karikára vágott újhagymát, a rukkolát és a zöldborsót. Alacsony hőmérsékleten 2 percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a spárgát és még két percig kevergetjük.
Közben megfőtt a spagetti is. A párolt zöldséges ragut összeforgatjuk a tésztával, nyakon öntjük az avokádós szósszal, még egyet keverünk rajta és aztán már csak arra figyelünk, hogy a család ne falja be előlünk az egészet!
Egyéb spárgaétel receptek: