Életforma.hu

GASZTRO

Egészséges, kalóriaszegény és nagyon finom

Itt a spárga szezonja! Ami az ókori Rómában még csak a kiváltságosok eledele volt, mára egyszerűen beszerezhető a boltokban, piacokon. Sokan még mindig idegenkednek attól, hogy felvegyék az otthoni étlapra, pedig roppant egyszerű elkészíteni. Lehet belőle krémleves, köret, egytálétel, saláta, de akár szuflét is varázsolhatunk az asztalra. Ráadásul gyorsan. Íme, néhány érdekesség a spárgáról és hasznos tanácsok az elkészítéséhez, receptekkel.

Már 2000 éve is fogyasztották

A császárkori rómaiak – a leírások szerint - igen kedvelték a fölséges eledelnek titulált spárgát. Az egyiptomiak és a görögök már egy, minden bizonnyal vadon növő elődjét is fogyasztották. Hippokratész sokrétű gyógyhatásáról írt. A kínai és indiai orvoslásban afrodiziákumként tartották számon.

Európában a középkorból nem maradt feljegyzés a spárga felhasználásáról, XIV. Lajos, a Napkirály hozta újra divatba. Nagyjából ekkor bukkan fel Magyarországon is. Bornemissza Anna erdélyi fejedelemasszony szakácsa szerint a spárgasaláta a legjobb borsólében fonnyasztva, írósvajjal és borssal. Igazi népszerszerűségre a spárga csak a 20. században tett szert. A legnagyobb mennyiség Németországban fogy, évente 13 ezer tonna. A spárgát egyes helyeken csirágnak, verébfűnek vagy nyúlárnyéknak is hívják.

 

Fotó: Pixabay

Fehér vagy zöld

Itthon jellemzően kétféle spárgát találunk az üzletekben, a piacokon, a fehéret és a zöldet. A fehér spárgát 30-35 cm magas földtöltésekben, bakhátak alatt termesztik, ezért is fehér. A zöld spárga a föld felett nő, így a napsütés hatására klorofill képződik a növényben – ettől kapja üde zöld színét. Utóbbinak erőteljesebb az íze, zamatosabb. Mindkét fajta spárgának legfinomabb része a csúcsa, a zsenge rügy.

Gyógyító hatású

A spárga préselt leve kiváló vértisztító és bőrszépítő hatású. A növény folsavban, ásványi anyagokban és vitaminokban rendkívül gazdag. Erős vízhajtó és méregtelenítő, akár a vesekövet is képes kihajtani. Ideális lúgtartalma helyreállítja a vér sav-bázis egyensúlyát. Ha kúraszerűen fogyasztják, csökkenti, de akár meg is szüntetheti a reumatikus és köszvényes fájdalmakat. Elpusztítja a vírusokat  és a rákkeltő anyagokat, serkenti a máj- s a veseműködést. A spárgában található bőséges rosttartalom kitisztítja a bélrendszert, és nem mellesleg nagyon kevés kalóriát tartalmaz.

Mire figyelj, ha spárgát vásárolsz

Egy finom spárgás étel elkészítésének legfontosabb feltétele a friss alapanyag. A szárak fényesek, egyenletesek legyenek, ne legyen rajtuk barna folt. Ha belenyomjuk a körmünket és az gumis érzetet, ad, behorpad, akkor az a növény már nem friss. Figyeljünk arra, hogy a spárga csúcsa, feje ne legyen elszíneződve, berepedezve.

Fotó: Pixabay

Tudnivalók a spárga elkészítéséről

A fehér spárga fás alját le kell vágni és rügy kivételével vékonyan meg kell hámozni, így nem lesz kesernyés mellékíze. A zöld fajta zsengébb, így annak csak az alsó harmadát hámozd meg.

Ha főzöd a spárgát, kösd össze a szálakat és álló helyzetben tedd a forró vízbe úgy, hogy a rügyek ne merüljenek el. A vízbe sót és pár csepp citromlevet érdemes tenni, hogy a zöld spárga ne veszítse el a színét. Ne használj alumíniumból készült edényt, mert elszínezi a zöldséget.

A spárga főzési ideje 10-20 perc, a szálak vastagságától függ, de a zöld fajta jellemzően hamarabb puhul meg. Ha nem készíted el egyszerre az egészet, nedves konyharuhába csavarva 2-3 napig tarthatod el a hűtőben.

A spárgát nem kell túlgondolni. Szó szerint percek alatt kész, ha csak megpárolod, megforgatod vajban a zsenge szárakat, a rügyet lágy tojás sárgájába mártogatod a mennyekben érezheted magad.

Ime két egyszerű recept, ami ebédre, vacsorára is kiváló.

Fotó: Pixabay

Spárgakrémleves

A spárgák fás végét lepattintjuk, ha szükséges, meghámozzuk, a rügyeket levágjuk, félretesszük. Az újkrumplit is megtisztítjuk, felkockázzuk. Az apróra vágott vöröshagymát megpároljuk a megolvasztott vajon, pár perc után hozzáadjuk a kb. egy cm-es darabokra vágott spárgaszárakat és a krumplit is. Összeforgatjuk, 5 percig fedő alatt pároljuk. Ezután felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és gyöngyözve főzzük. Ha minden megpuhult, simára turmixoljuk. A tejfölt kikeverjük a tojás sárgájával, hozzáadjuk a leveshez és jól elkeverjük. Ekkor adjuk hozzá a spárgafejeket. Ekkor már csak addig főzzük, míg újra gyöngyözni kezd, ne forraljuk!

Vitaminbomba tészta

Hozzávalók

A spárgát végeit lepattintjuk, ha zsenge, csak megmossuk, ha szükséges a szárakat vékonyan meghámozzuk. A rügyeket levágjuk, félretesszük. A feldarabolt spárgát lobogó sós vízben 3 percig főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük.

Újabb adag vizet teszünk fel a tésztának, amíg felforr, elkészítjük a szószt. Az avokádó húsát kikaparjuk, villával összenyomkodjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet és koriandert, a lime kifacsart levét, sózzuk, borsozzuk és alaposan összedolgozzuk. Hozzáadjuk a joghurtot és félretesszük.

Két kanál olívaolajon megfuttatjuk az apróra tört két szardellát, a karikára vágott újhagymát, a rukkolát és a zöldborsót. Alacsony hőmérsékleten 2 percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a spárgát és még két percig kevergetjük.

Közben megfőtt a spagetti is. A párolt zöldséges ragut összeforgatjuk a tésztával, nyakon öntjük az avokádós szósszal, még egyet keverünk rajta és aztán már csak arra figyelünk, hogy a család ne falja be előlünk az egészet!

Egyéb spárgaétel receptek:

Spárgasaláta szárított sonkával

Spárgakrémleves fehérbabbal


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.