Sült csirke Madeira borral (francia)
Hozzávalók (6 sz.): 1 csirke kb. 1 kg, 4 csirke-szárny, 2 csirkehát, 2 ek. vaj, 1 hagyma, 3 zeller vagy petrezselyem, 2 sárgarépa, 2 babérlevél, 2 ek. fűszernövény keverék, 25 dkg vaj, 0,6 dl Madeira (édes vörös desszertbor), 1 liter csirke-leveslé, 1 ek. vaj, 1 ek. liszt, petrezselyem- zöld, só, bors.
Elkészítés:A csirkének vágja le a nyakát és lábvégét, a törzset szárnnyal-combbal hagyja egyben, a hagymát vágja héjastól durvára, a zellert és répát durvára, a petrezselyem-zöldet finomra. Nagy serpenyőben olvasszon 2 ek. vajat, keverje bele a hagymát, zellert, répát és a fele fűszernövény-keveréket, tegye rá a csirkeaprólékot, szárnyat és hátat. Süsse kb. 40 percig, magas hőn, gyakran keverve, míg jól megbarnul. Vegye a hőt közepesre. Közben keverje 25 dkg vajhoz a fűszernövény-keverék másik felét, kenje be vele a csirkét kívül-belül, a mell bőre és húsa közé is, tegyen 2 ek. fűszeres vajat a hasüregbe. Szórja meg sóval és borssal. Kösse ét zsinórral, hogy tartsa formáját, tegye a sütőedénybe a zöldségekre.
Süsse 15 percig, közben öntözze az edénybe kicsorgott szafttal. Fordítsa meg, süsse még 15 percig. Fordítsa mellel felfelé, töltse rá a bort, süsse tovább kenegetve kb. 15 percig míg a comb legvastagabb részén megszúrva a szivárgó leve nem véres, hanem halvány. Tegye át tálra, vegye le róla a zsinórt, fedje fóliával.
Töltse a levest a sütőedénybe, forralja míg negyede elfő, közben kaparja fel a lesült alját. A sűrű levet szűrje át, zsírját szedje le. Serpenyőben olvasszon 1 ek vajat kis hőn, keverje bele a lisztet, süsse 3 percig, majd lassan keverje bele a leszűrt mártást. Párolja 5 percig kevergetve, sózza-borsozza ha kell.
Tálalja a csirkét a zöldséggel, petrezselyem-zölddel megszórva, a mártást külön adva, főtt krumplival vagy rizzsel körítve.
Csirke citrommal, krumplival és fokhagymás tejföllel (görög)
Hozzávalók: 1 egész csirke vagy mellek, 2 ek. olívaolaj, 3 ek. citromlé, 5 gerezd fokhagyma, só, bors, 2 dl csirkeleves, tejföl.
A csirkét vágja bontási darabokra, a mellet felezze. Keverjen pácot az olaj, citromlé, fokhagyma, só és bors hozzáadásával, 10 perc pihentetés után tegye bele a csirkét, pácolja hűtve 1,5 órát. Süsse a csirkét roston vagy tepsiben, erős hőn (200 C) kb. 1 órát, míg átsül. Közben a szeletelt krumplit tegye tepsibe vagy jénai tálba, öntse rá a páclevet és levest, süsse a csirke mellett míg teteje enyhén barnulni kezd. Keverje tejfölbe az áttört fokhagymát, hagyja állni hűtve 1 órát. Tálalja a csirke mellé a krumplit, külön mártogatni a fokhagymás tejfölt (a krumplit mártogatják bele).