Hozzávalók:
- 40 dkg lencse
- súlyban ugyanennyi sárga- és fehérrépa
- 2 tk curry
- 2 dkg vaj
- 1, 5 l zöldséges alaplé (lehet kockából)
- 1 csokor petrus vagy koriander
- só
- bors
Elkészítés:
Megpárolom a csíkokra felvágott répákat a vajon. Rádobom a curryt, és azzal is párolom még vagy egy percig. Most felöntöm a zöldséglével, és így is főzöm. Úgy 3 perc után hozzáadom lencsét, és még főzöm vagy nyolc percig. Ha megpuhult, a lé egyharmadát turmixgépbe kanalazom, jól "megdolgozom" a készülékben, majd visszaöntöm. Most ízesítem a sóval, a borssal, illetve az apróra vágott petrezselyemmel vagy korianderrel. Jó étvágyat!
Feri bácsi szilveszteri lencselevese
Úgy tartozik a lencse az újévhez, mint halászlé a karácsonyhoz. Nos, bár jó kis babona, hogy aki lencsét eszik újévkor, annak sok pénze lesz, és senki nem hiszi el, de aki csak teheti, lencsét eszik valamilyen formában. Annyi bizonyos, ha gazdagok nem is, de egészségesek biztosan leszünk. Igaz, nem éppen fogyókúrás ez a leves, de a szója után biztosan az egyik legbőségesebb növényi fehérjeforrás. És, hogy ki Feri bácsi. Apósom, akinél senki nem értett jobban a füstölt húsokhoz, és most biztosan büszke lenne rám.