Életforma.hu

GASZTRO

Egyszerű és gyors ételek

Ezek a gyors ételek, akár egytálételként, de második fogásként is megállják a helyüket, a család étvágya és a háziasszony ideje szerint. Nekünk már sikerünk volt velük! Próbálkozzon!

CSIRKECOMBOK VADASAN

Hozzávalók: 4 nagyobb csirkecomb, 10 dkg trappista sajt, 4 savanyú uborka, 10 dkg füstölt tarja; a mártáshoz: 1 sárgarépa, kisebb zeller, 1 babérlevél, 3 dl fehérbor, 1 dl víz, 1 dl tejföl, só, bors, ételízesítő.

Elkészítése: A combokat kicsontozzuk, kiverjük, és sózzuk, borsozzuk. Minden szeletre egy-egy tarját fektetünk, megszórjuk reszelt sajttal és a gyufaszálnyira metélt uborkával. A töltött húsokat félbehajtjuk, megtűzzük fogpiszkálóval és forró olajban megsütjük. Kiszedjük és melegen tartjuk. A mártáshoz a felaprított sárgarépát és zellert, babérlevelet megfőzzük a bor és víz keverékében. Ha megpuhult, a babérlevelet kivesszük, összeturmixoljuk és hozzáadjuk a tejfölt. Ízlés szerint ízesítjük, majd leöntjük vele a töltött combokat. Párolt rizs kíséretében tálaljuk.

VIRSLIS KRUMPLIKROKETT

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 10 dkg virsli, 1 csokor petrezselyem, 1 ek. olaj + a sütéshez, 8 dkg reszelt sajt, 2 tojássárgája, 1 csipet szerecsendió, 1 ek. ételízesítő; a bundázáshoz: liszt, 2 tojás, prézli.

Elkészítése: A krumplit héjában megfőzzük. Az olajat felforrósítjuk, és a lebőrözött, feldarabolt virslit 4-5 percig pirítjuk benne. Kiszedjük, és hűlni hagyjuk. A krumplikat még melegen meghámozzuk, krumplinyomóval áttörjük. Hozzáadjuk a virslit, a reszelt sajtot, a tojássárgáját, a felaprított petrezselymet, a szerecsendiót és az ételízesítőt. Alaposan összekeverjük. A masszából kroketteket formázunk, és enyhén összenyomjuk, hogy 5-6 cm átmérőjű korongokat kapjunk. Lisztbe, egy csipet sóval felvert tojásba, majd a prézlibe forgatjuk, és bő, forró olajban kisütjük. Egyszerre keveset tegyünk a serpenyőbe, és addig süssük, amíg aranybarnák lesznek. Szalvétára szedjük, lecsöpögtetjük, és azonnal tálaljuk.

SERTÉSTOKÁNY TÉSZTÁVAL

Hozzávalók: 10 dkg mélyhűtött zöldborsó, 1 közepes vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 20 dkg sárgarépa, 35 dkg csiperkegomba, 30 dkg sertéscomb, 20 dkg széles metélt, 3 ek. olaj, 3,5 dl zöldségleves (kockából), 1 dl főzőtejszín, csipetnyi cukor, 1-2 ek. citromlé, 2-3 ek. ételsűrítő (Gustin), só, bors; a díszítéshez: petrezselyem zöld.

Elkészítése: A tésztát forrásban lévő, sós vízben kifőzzük és leszűrjük. A vékony csíkokra vágott húst a felhevített olajon megpirítjuk, majd kivesszük. A visszamaradt zsiradékban megpároljuk a felkockázott hagymákat. Beleszórjuk a felszeletelt gombát, és további 5 percig sütjük. Felöntjük a levessel és a tejszínnel, hozzáadjuk a húst, a felkarikázott sárgarépát, a felengedett borsót, és puhára főzzük. A tokányt sóval, borssal, cukorral és citromlével ízesítjük. Belevegyítjük az ételsűrítőt, és állandó keverés mellett kb. 1 percig forraljuk. A tésztával körítve, petrezselyemmel díszítve kínáljuk.

Jó étvágyat!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.