Életforma.hu

GASZTRO

Egyszerűen finom egytálételek - 15 perc alatt -receptekkel!

Apró fortélyokkal rövid időn belül elkészülnek ezek az ételek, az eredmény minden esetben tökéletes lesz, sőt gyakran meg sem lehet különböztetni a házilag készült fogásoktól.

Sietős korunkban szinte elkerülhetetlen, hogy időnként készételeket is vegyünk. Napjainkban sokféle kiváló minőségű készítmény közül válogathatunk, ennek ellenére legyen rá gondunk, hogy ne csak felmelegített, készen kapható leveseket és egytálételeket tegyünk az asztalra. Alábbi receptjeink segítségével nagyon gyorsan finomíthatóak a kész levesek.

A házilag főzött csontleves helyett levesporból készített alaplével tehetjük még ízletesebbé ételeinket. Függetlenül attól, hogy idő hiányában félkész vagy késztermékeket veszünk, ügyeljünk arra, hogy mindenkor egyéni ízlésünknek megfelelően javítsuk fel őket. Egyszerű, apró fortélyokkal rövid időn belül elkészülnek az ételek, az eredmény minden esetben tökéletes lesz, sőt gyakran meg sem lehet különböztetni a házilag készült fogásoktól.

Tejszínes hagymaleves

Hozzávalók:

1-2 evőkanál vaj vagy margarin,

400 g vöröshagyma,

2-3 evőkanál búzaliszt,

1 pohár fehérbor,

1/2 l zöldség- vagy húsleves

(kockából is jó), 1 pohár tejszín, só,

frissen őrölt bors,

1 csipet őrölt szerecsendió,

1 csipet őrölt kömény,

1 csipet cukor, 4 szelet fehérkenyér,

2 evőkanál vaj vagy margarin,

1 csokor metélőhagyma.

Elkészítése:

A fazékban felhevített vajon vagy margarinon üvegesre pirítjuk a karikákra vágott hagymát. Megszórjuk liszttel, hozzákeverjük a fehérbort, majd a zöldség- vagy húslevest. Ráöntjük a tejszínt, a levest sóval és cukorral ízesítjük, borssal, szerecsendióval, köménymaggal erőteljesen fűszerezzük, és takaréklángon 10-15 percig főzzük. A kockákra vágott kenyeret egy serpenyőben felolvasztott vajon vagy margarinon aranysárgára pirítjuk. A tejszínes hagymalevest ízlés szerint utófűszerezzük, készre főzzük, és pirított kenyérkockákkal, finomra vágott, friss metélőhagymával megszórva azonnal tálaljuk.

Póréhagyma-egytál kenyérkockával

Hozzávalók:

1-2 evőkanál olívaolaj,

200 g darált marhahús,

1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só,

2 fej vöröshagyma,

2-3 szál karotta, 400 g póréhagyma,

1 pohár fehérbor,

1 l zöldség- vagy húsleves

(kockából is jó), só,

frissen őrölt bors,

1 csipet cayenne-i bors,

1 csipet őrölt szerecsendió,

pár csepp Worcester-szósz,

1 pohár tejföl,

4 szelet szendvicskenyér,

2-3 evőkanál vaj vagy margarin.

Elkészítése:

A darált marhahúst állandó keverés mellett felhevített olívaolajon megpirítjuk. A megtisztított fokhagymacikket sóval péppé dörzsöljük, a vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd a hússal együtt sütjük. A megtisztított répát kis kockákra vagy metéltre vágjuk, a húshoz adjuk, és összepároljuk vele. A megmosott póréhagymát ugyancsak csíkokra vágjuk, megszárítjuk, és együtt az egésszel további 4-5 percig pároljuk. Beleöntjük a fehérbort, zöldség- vagy húslevest is öntünk hozzá, megsózzuk, megborsozzuk, cayenne-i borssal, szerecsendióval és Worcester-mártással ízesítjük.

Mérsékelt tűzön 8-10 percig enyhe forrásban tartjuk, tejföllel finomítjuk, még egyszer megfűszerezzük. A kenyérszeleteket apró kockákra vágjuk, és egy serpenyőben felhevített vajon vagy margarinon aranysárgára sütjük. Tálba merjük, megszórjuk a kenyérkockákkal, és nyomban tálaljuk.

Finom salátaleves

Hozzávalók:

1-2 evőkanál vaj vagy margarin,

1 fej vöröshagyma, 250 g burgonya,

4 evőkanál zabpehely,

1/2 l zöldség- vagy húsleves

(kockából is jó), só, frissen őrölt bors,

1 csipet őrölt szerecsendió,

1 csipet cayenne-i bors,

1 csipet cukor,1 fejes saláta,

11 pohár tejszín,

4 tojássárgája, 2 csésze pirított

fehérkenyérkocka (kruton).

Elkészítése:

A fazékban felhevített vajon vagy margarinon a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk. A megmosott, meghámozott és kockákra vágott burgonyát rövid ideig a hagymával együtt pároljuk. Meghintjük a zabpehelylyel, kissé megpörköljük, az egészet zöldség- vagy húslevessel feleresztjük, sóval, borssal, szerecsendióval, cayenne-i borssal és cukorral alaposan megízesítjük, és lassú tűzön 15-20 percig főzzük.

A fejes saláta külső leveleit leszedjük, váltott vízben megmossuk, jól lecsurgatjuk, felaprítjuk, s végül a leveshez adjuk. Mihelyt forrt egyet, levesszük a tűzről. Mikor kihűlt, turmixgépben vagy merülő turmixfejjel pépesítjük, újból felforraljuk és fűszerezzük. Habverővel a tejszínt a tojássárgákkal simára keverve a leveshez öntjük. Pár percig forrón tartjuk, de már nem főzzük. A finom salátalevest krutonnal megszórva máris tálaljuk.

Darálthús-egytál sárga lencsével

Hozzávalók:

1-2 evőkanál olívaolaj,

400 g darált marhahús,

1 fej vöröshagyma,

2 gerezd fokhagyma,

1 teáskanál só,

1 evőkanál curry,

1 teáskanál édes fűszerpaprika,

1/2 teáskanál római kömény,

4 evőkanál paradicsompüré,

3/4 l zöldségleves

(kockából is jó),

400 g sárga lencse,

frissen őrölt bors,

1 csipet cayenni bors,

1 csipet cukor,

1 csésze áztatott mazsola,

1 csésze vágott fűszernövény

vegyesen (petrezselyem, metélőhagyma, tárkony és turbolya).

Elkészítése:

A darált marhahúst felhevített olívaolajon állandóan kevergetve sütjük. A hagymát apróra vágjuk, a húshoz dobjuk, s rövid ideig együtt sütjük vele. A megtisztított fokhagymacikkeket sóval péppé zúzzuk, a curryvel, a fűszerpaprikával és a köménnyel együtt a húshoz adjuk, a zsiradékon kissé megfuttatjuk. Hozzákeverjük a paradicsompürét, felöntjük a zöldséglevessel, és összeforraljuk.

A megmosott, jól lecsurgatott lencsét a levesbe tesszük, mérsékelt tűzön 30-40 percig pároljuk, majd belekeverjük a mazsolát. Az egészet utófűszerezzük. Miután forrt egyet, a megtisztított, megmosott és finomra vágott fűszernövényeket is hozzáadjuk, lehúzzuk a tűzről, és azonnal tálaljuk.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.