Sietős korunkban szinte elkerülhetetlen, hogy időnként készételeket is vegyünk. Napjainkban sokféle kiváló minőségű készítmény közül válogathatunk, ennek ellenére legyen rá gondunk, hogy ne csak felmelegített, készen kapható leveseket és egytálételeket tegyünk az asztalra. Alábbi receptjeink segítségével nagyon gyorsan finomíthatóak a kész levesek.
A házilag főzött csontleves helyett levesporból készített alaplével tehetjük még ízletesebbé ételeinket. Függetlenül attól, hogy idő hiányában félkész vagy késztermékeket veszünk, ügyeljünk arra, hogy mindenkor egyéni ízlésünknek megfelelően javítsuk fel őket. Egyszerű, apró fortélyokkal rövid időn belül elkészülnek az ételek, az eredmény minden esetben tökéletes lesz, sőt gyakran meg sem lehet különböztetni a házilag készült fogásoktól.
Tejszínes hagymaleves
Hozzávalók:
1-2 evőkanál vaj vagy margarin,
400 g vöröshagyma,
2-3 evőkanál búzaliszt,
1 pohár fehérbor,
1/2 l zöldség- vagy húsleves
(kockából is jó), 1 pohár tejszín, só,
frissen őrölt bors,
1 csipet őrölt szerecsendió,
1 csipet őrölt kömény,
1 csipet cukor, 4 szelet fehérkenyér,
2 evőkanál vaj vagy margarin,
1 csokor metélőhagyma.
Elkészítése:
A fazékban felhevített vajon vagy margarinon üvegesre pirítjuk a karikákra vágott hagymát. Megszórjuk liszttel, hozzákeverjük a fehérbort, majd a zöldség- vagy húslevest. Ráöntjük a tejszínt, a levest sóval és cukorral ízesítjük, borssal, szerecsendióval, köménymaggal erőteljesen fűszerezzük, és takaréklángon 10-15 percig főzzük. A kockákra vágott kenyeret egy serpenyőben felolvasztott vajon vagy margarinon aranysárgára pirítjuk. A tejszínes hagymalevest ízlés szerint utófűszerezzük, készre főzzük, és pirított kenyérkockákkal, finomra vágott, friss metélőhagymával megszórva azonnal tálaljuk.
Póréhagyma-egytál kenyérkockával
Hozzávalók:
1-2 evőkanál olívaolaj,
200 g darált marhahús,
1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só,
2 fej vöröshagyma,
2-3 szál karotta, 400 g póréhagyma,
1 pohár fehérbor,
1 l zöldség- vagy húsleves
(kockából is jó), só,
frissen őrölt bors,
1 csipet cayenne-i bors,
1 csipet őrölt szerecsendió,
pár csepp Worcester-szósz,
1 pohár tejföl,
4 szelet szendvicskenyér,
2-3 evőkanál vaj vagy margarin.
Elkészítése:
A darált marhahúst állandó keverés mellett felhevített olívaolajon megpirítjuk. A megtisztított fokhagymacikket sóval péppé dörzsöljük, a vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd a hússal együtt sütjük. A megtisztított répát kis kockákra vagy metéltre vágjuk, a húshoz adjuk, és összepároljuk vele. A megmosott póréhagymát ugyancsak csíkokra vágjuk, megszárítjuk, és együtt az egésszel további 4-5 percig pároljuk. Beleöntjük a fehérbort, zöldség- vagy húslevest is öntünk hozzá, megsózzuk, megborsozzuk, cayenne-i borssal, szerecsendióval és Worcester-mártással ízesítjük.
Mérsékelt tűzön 8-10 percig enyhe forrásban tartjuk, tejföllel finomítjuk, még egyszer megfűszerezzük. A kenyérszeleteket apró kockákra vágjuk, és egy serpenyőben felhevített vajon vagy margarinon aranysárgára sütjük. Tálba merjük, megszórjuk a kenyérkockákkal, és nyomban tálaljuk.
Finom salátaleves
Hozzávalók:
1-2 evőkanál vaj vagy margarin,
1 fej vöröshagyma, 250 g burgonya,
4 evőkanál zabpehely,
1/2 l zöldség- vagy húsleves
(kockából is jó), só, frissen őrölt bors,
1 csipet őrölt szerecsendió,
1 csipet cayenne-i bors,
1 csipet cukor,1 fejes saláta,
11 pohár tejszín,
4 tojássárgája, 2 csésze pirított
fehérkenyérkocka (kruton).
Elkészítése:
A fazékban felhevített vajon vagy margarinon a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk. A megmosott, meghámozott és kockákra vágott burgonyát rövid ideig a hagymával együtt pároljuk. Meghintjük a zabpehelylyel, kissé megpörköljük, az egészet zöldség- vagy húslevessel feleresztjük, sóval, borssal, szerecsendióval, cayenne-i borssal és cukorral alaposan megízesítjük, és lassú tűzön 15-20 percig főzzük.
A fejes saláta külső leveleit leszedjük, váltott vízben megmossuk, jól lecsurgatjuk, felaprítjuk, s végül a leveshez adjuk. Mihelyt forrt egyet, levesszük a tűzről. Mikor kihűlt, turmixgépben vagy merülő turmixfejjel pépesítjük, újból felforraljuk és fűszerezzük. Habverővel a tejszínt a tojássárgákkal simára keverve a leveshez öntjük. Pár percig forrón tartjuk, de már nem főzzük. A finom salátalevest krutonnal megszórva máris tálaljuk.
Darálthús-egytál sárga lencsével
Hozzávalók:
1-2 evőkanál olívaolaj,
400 g darált marhahús,
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál só,
1 evőkanál curry,
1 teáskanál édes fűszerpaprika,
1/2 teáskanál római kömény,
4 evőkanál paradicsompüré,
3/4 l zöldségleves
(kockából is jó),
400 g sárga lencse,
frissen őrölt bors,
1 csipet cayenni bors,
1 csipet cukor,
1 csésze áztatott mazsola,
1 csésze vágott fűszernövény
vegyesen (petrezselyem, metélőhagyma, tárkony és turbolya).
Elkészítése:
A darált marhahúst felhevített olívaolajon állandóan kevergetve sütjük. A hagymát apróra vágjuk, a húshoz dobjuk, s rövid ideig együtt sütjük vele. A megtisztított fokhagymacikkeket sóval péppé zúzzuk, a curryvel, a fűszerpaprikával és a köménnyel együtt a húshoz adjuk, a zsiradékon kissé megfuttatjuk. Hozzákeverjük a paradicsompürét, felöntjük a zöldséglevessel, és összeforraljuk.
A megmosott, jól lecsurgatott lencsét a levesbe tesszük, mérsékelt tűzön 30-40 percig pároljuk, majd belekeverjük a mazsolát. Az egészet utófűszerezzük. Miután forrt egyet, a megtisztított, megmosott és finomra vágott fűszernövényeket is hozzáadjuk, lehúzzuk a tűzről, és azonnal tálaljuk.