ÁRVÁCSKA
Bármennyire is meglepő, de az árvácska az ehető virágok közé tartozik, még a levelei is felhasználhatók. Az árvácska íze leginkább a mentához hasonlít. Leginkább dekorációnak használják előételek, desszertek mellé. A szivárvány ezer színében pompázó virágszirmok jól mutatnak habos sütemények tetején, de akár kandírozhatjuk is.
HIBISZKUSZ
A hibiszkusz (magyarul mályva) virágát leggyakrabban teának használják. A jellegzetes mediterrán növényből készült teávál jelentősen csökkenthető a vérnyomás, az érrendszeri és a vese megbetegedésének kockázatát is csökkenti. Magas C-vitamin tartalma van.
IZSÓPFŰ
Az izsópfűre, más néven ánizsmentára már az ókorban gyógynövényként tekintettek. Karakteres, mentás-ánizsos-levendulás illatának köszönhetően nem csak a levelei ehetőek, hanem a virágai is, magja süteményekbe is belesüthető. Frissen vágott levele nyáron koktélokba, limonádékba kiváló.
LEVENDULA
A friss vagy szárított levendula virágából nyert szörp is remek nyári hűsítő. A semmi mással össze nem keverhető illatú gyógynövény virágját húsokhoz, süteményekhez és fagylalthoz is felhasználható.
RÓZSA
Minden rózsaszirom ehető, a sötétebb színűek intenzívebb ízűek. Tökéletesek az italokhoz, desszertekhez, de még lekvárokhoz is. A legegyszerűbb elfogyasztási módja, ha leforrázzuk a szirmokat teának. Gazdag E-vitamin forrás. Készíthetünk belőle rózsacukrot is. Ennek elkészítése is igen egyszerű: az apróra vágott szirmokat csak kristálycukorhoz kell hozzákeverni. A cukor enyhén átveszi az ízét, vele süteményeket és italokat ízesíthetünk.
TÖKFÉLÉK VIRÁGA
Az összes tökféle virága ehető, leszámítva a dísztökét. Változatos formában felhasználhatjuk: akár salátában, töltötten, önmagában, vagy akár bepanírozva, olajban kisütve. Nagyon karakteres íze nincs.