Életforma.hu

GASZTRO

Epres képviselőfánk

Könnyű égetett tészta, vaníliás tejszínhab, eper. Úgy hangzik, mint egy tündérmese. És hogy miért? Mert az. Könnyen megvalósítható gyönyörűség. Ne féljünk az égetett tésztától, semmi olyasmi nincs benne, amit lehetetlen lenne megcsinálni. És az eredmény... Magáért beszél.

Kép: maxpixel.freegreatpicture.com

Hozzávalók a tésztához:125 ml víz

25 gr vaj

75 gr liszt

15 gr keményítő

2-3 tojás

1 csipenyi sütőpor

Krém:

250 ml habtejszín

1 tasak habfixáló

2 tasak vaníliás cukor

250 gr eper

Elkészítés:

A vizet odatesszük a vajjal melegedni, a lisztbe belekeverjük a keményítőt, majd beleszórjuk a vajas vízbe. Addig keverjük, míg elválik az edény falától. Az edényt nem vesszük le a tűzről, de csak közepes láng legyen alatta. Ha jó már a tésztánk, 5 percig hűlni hagyjuk, majd egyenként elkeverjük benne a tojást. Nagyon fontos, hogy egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és mindet addig keverjük, míg a tészta teljesen fel nem vette azt. Használhatunk természetesen robotgépet ehhez a művelethez. Ha a tészta már fényes, és a kanálról úgymond leszakad, elkészültünk. Lehet, hogy nem fog mindhárom tojás kelleni bele, figyeljük a folyamatot. Ha a tészta kihűlt, dolgozzuk el benne a pici sütőport.

Egy sütőpapírral bélelt tepsire két kanál segítségével, profibbak habzsákból 6-8 fánkocskát nyomunk, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük. Szebbek lesznek a fánkok, ha a sütő aljába forró vízzel telt lábast helyezünk el, a gőzben szebben sülnek a fánkok. Ügyeljünk rá, hogy a sütőt ne nyissuk rá a tésztára, mert összeesik. Amikor a fánkok szép színt kaptak, kivesszük a sütőből őket, és mindnek levágjuk a kalapját egy fogazott késsel.

A tejszínt a cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, ezzel töltjük meg a fánkok üregeit. Feldarabolt epret is teszünk a habra, majd visszaültetjük a fánkra a kalapját.

Eper, te drága!
Az igazi tavasz megérkezését az jelzi, amikor megjelennek az illatos, édes eprek a piacokon. Persze ilyenkor nem szabadföldi az eper, de attól még lehet nagyon finom.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.