Életforma.hu

GASZTRO

Csúcsminőség sallangok nélkül

Szeretek jókat enni! Szeretem megadni a módját is, ha lehet. Ezért volt nagy öröm, amikor a legutóbbi születésnapom alkalmából nagylányom meglepetés vacsorára hívott. Újpesti címet kaptam, mi tagadás, már ezen meglepődtem. De bizton állítom, azért az élményért, amit az ember az Ételműhelyben kap, érdemes a felkapott belvárosi éttermek helyett az eldugott Szent István téri lakásétterembe menni. Ismerjétek meg Hack–Iklódi Dórát és Hack Barnabást, amint csak lehet, személyesen is!

Pici portál Budapest IV. kerületének főterén. Belépve egy szobányi helyiség, alig néhány asztal, üvegfalon túl a konyha. Kint Dóri, bent Barnabás. Első pillantásra látszik, hogy minden tudatos tervezés eredménye, biztos, jó ízléssel kivitelezve. A színek, a bútorok, a tárgyak olyan összhangja ez, amitől egyből otthon érzed magad.

Hack–Iklódi Dóra és Hack Barnabás az Ételműhelyben, fotó: Kaszás Gergely

 

Közgazdász az eredeti szakmám – kezd bele Dóri a történetükbe. Kereskedelem, marketing, kisvállalkozás szakirányon végeztem. Hét éve derült ki, hogy inzulinrezisztens vagyok. Életmódot kellett váltanom, teljesen átalakítottam az étkezésemet. A kipróbált recepteket feltöltöttem a közösségi oldalamra. Sok pozitív visszajelzés érkezett, így lettem ételblogger. Theszalonikiben, egy szakácsversenyen, ismerkedtünk meg Barnabással. Ő a szakács, én a marketinges. Azóta is így van.

Főfogás az aktuális étlapról: borjúgerinc, spenót, hajdina, jus, fotó: Kaszás Gergely

Egymásba szerettünk, és hamar kiderült, hogy a munkában is inspirálni tudjuk a másikat. Egy fürdőben ültünk éppen,  amikor Barni feldobta, nyissunk egy saját kis éttermet. De hol? Azt láttuk, hogy a belváros már nagyon telített. Még csúcsminőséggel is, amihez mindketten ragaszkodunk, nehéz kitűnni – és sokkal költségesebb is.

 

Újpesten élünk, és álmodtunk egy merészet, itt nyitjuk meg a gasztrostúdiót. Erre mindenki, aki csak hall rólunk, felkapja a fejét. De bevált, a vendégeink nem csak úgy, menet közben ugranak be hozzánk, hanem direkt ide jönnek az egyedi élményért.

Nagyon fiatalon vágtatok bele, honnan volt mindehhez muníció?

Nem vagyunk milliomos csemeték! Mindent saját erőnkből sikerült megvalósítani. Amikor kibéreltük azt a helyiséget, iszonyat rossz állapotban volt, mi padlóztunk, mi festettünk, mi raktuk össze a bútorokat. Barnabás ezermester, ő szerelte a villanyt és a vízvezetéket is. A közös cél lebegett a szemünk előtt. Nem kocsit vettünk, hanem konyhagépeket.

Az Ételműhely olyan, mintha a barátaidhoz mennél vacsorára, fotó: Kaszás Gergely

 

Mitől más az Ételműhely, mint egy igényes bisztró, vagy kis étterem?  

 A lakásétterem olyan, mintha a barátainkhoz mennénk át vendégségbe. Közvetlen és személyes. Látványkonyhánk van az üvegfal mögött, ami nem csak annyiból áll, hogy nézheti a vendég, ahogy készül az étel, hanem, ha kedve van, nyugodtan odamehet, kérdezhet, tanulhat.

A vendég előtt dolgozik a chef, Hack Barnabás, fotó: Kaszás Gergely

 

Barnabás szívesen mesél az alapanyagokról, a technológiáról is. Csak magyar és csak szezonális alapanyagokkal dolgozunk. Ezért havonta, másfél havonta váltjuk az étlapot. Kóstoló menüsoraink vannak, három-négy-öt fogásból. Így a vendégeink egy összefüggő ízélményt kapnak, aminek van egy íve. Az összhangot az ételekhez kínált borok erősítik.

 

 

Mi egy kis családi vállalkozás vagyunk, ezért támogatni szeretnénk a hasonló beállítottságú hazai családi pincészeteket. Mivel kicsik, ezért megtehetik, hogy kísérleteznek, hogy különleges borokat készítsenek. Ezek nem is kaphatók kereskedelemben, csak nálunk kóstolhatók.

A látvány emeli az ételek élvezetének élményét, fotó: Kaszás Gergely

Az ízek, az illatok a látvány összhangjára törekszünk, ezért az sem volt mindegy, mire tálalunk. Ruzicska Tünde kerámiáit használjuk, de az üdvözlő falatokat most éppen kis szikladarabokra, kavicságyra rendezzük. Törekszünk a fenntarthatóságra, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk. Olyan textileket, terítőket, szalvétákat használunk, amiket magyar varrónők készítettek.

Évente ötször-hatszor megújulni, ragaszkodni a minőséghez, családi vállalkozásban úgy, hogy közben gyermeketek is született, hogy szervezitek az életeteket?

Amikor megnyitottuk az éttermünket, utána egy hónapra született meg a Olívia, aki most két és fél éves. Úgy alakítjuk a napjainkat, hogy beleférjen a játszóterezés és a munka is. Nagyon figyelünk arra, hogy meglegyen az egyensúly. Nekünk például a hétfő a családi nap, akkor nem dolgozunk, akkor megyünk el kirándulni, csak egymásra figyelünk. Hálásak vagyunk a nagyszülőknek, akik szintén itt, Újpesten élnek és mindig számíthatunk rájuk. Bár mi szinte tényleg a nap 24 óráját együtt töltjük, vannak saját hobbijaink. Barnabás bokszol, én jógázom, így mindkettőnknek van 'énideje' a feltöltődésre.

 

 

 

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.