Friss hal
Első helyre került ez a meglehetősen tág kategóriájú étel - írja a BBC. A hangsúly természetesen a friss jelzőn van, hisz ez adja meg különlegességét, de számtalan variációban elkészíthetjük.
Forgassuk bele például egy kis tojásba majd egy kevés lisztbe, és így süssük ki olajon.
Ha tonhalra esik a választásunk, a kész halat díszítsük citrommal, és öntsünk rá egy kis szójaszószt.
Pizza
A lista előkelő 7. helyén szerepel ez az eredetileg Nápolyból származó finomság. Az eredeti olasz pizza feltétje egy kis olajat, paradicsomot, fokhagymát és oreganot tartalmaz, mindez ropogós tészta alapon.
Ha hagyományos és igazi pizzát akarunk enni, akkor annak fatüzelésű kemencében, kb.440 fokon kell elkészülnie.
Kagyló
Igazán finom kagylót Belgiumban kóstolhatunk, s ajánlatos egy korsó sört is gurítani mellé, ha már arra járunk. A legideálisabb időpont kagyló-fogyasztásra a téli szezon. S hogy miként lehet elkészíteni? Például sütve, grillezve, párolva.
Ha francia ízekre vágyunk, akkor kóstoljuk meg nyersen egy pár csepp citromlével.
A lista 16. helyére szavazták be.
Csokoládé
A mezőny közepére, a 23. helyre került mindenki kedvence, a csoki, ami visszavezet bennünket Latin-Amerika kakaófáihoz. A jólét, az egészség sajátos rituális szimbóluma volt ez az étek a maja-azték kultúrában. Mikor megérkeztek a spanyol hódítók, csak idő kérdése volt, mikor éri el a csoki-láz Európát is.
A jó minőségű csokoládé szétolvad a szájban, s endorfint (boldogsághormont) szabadít fel, ami jobb kedvre derítheti fogyasztóját.
Görög ételek
A mediterrán konyha szíve-lelke van benne a görög ételekben, amelyeket a 25.-ként jelöltek meg a szavazók. Friss alapanyagok, citrom, zöldfűszerek teszik feledhetetlenné a görög ételeket. Jól ismert ezek közül például a muszaka (padlizsánból és bárányhúsból összeállított rakott étel), és a kleftiko (főtt bárány vagy marhahús citrommal és fokhagymával marinálva). És persze az isteni görög salátáról se feledkezzünk meg!
Cápa
Rendkívül egzotikus, és egyúttal igen csak drága ételek készülhetnek belőle. A fehércápa uszonya tízezer dollár körüli értékű. A cápauszonyból készült levesnek nagyon különleges és feledhetetlen ízvilága van, emellett proteinben rendkívül gazdag. Azért csöndben tegyük hozzá, hogy jóval olcsóbb és környezetbarátabb, ha beérjük helyette egy tonhalas szendviccsel. A rangsor 33. helyét érdemelte ki.
Sushi
A 34. helyre sorolt sushi a Sony után valószínűleg, Japán második leghíresebb export cikke. Ezek a nyers halból valamint rizsből összeállított tekercsek különleges kulináris élvezetet nyújthatnak.
Szójaszósszal, wasabival és édes-ecetes gyömbérrel lehet felszolgálni.
Alacsony zsírtartalma mellett, gazdag a proteintartalma és omega 3 zsírsavban és ásványi anyagokban is bővelkedik.
Nagyon jól harmonizál a zöld teával vagy a japán rizsborral.
Mango
A 41. helyre került ez a nálunk még kevéssé ismert Indiából származó gyümölcs. A hindu kultúrában a szerelem szimbólumának is tartják. A hagyomány szerint egy mangófa árnyékában pihent meg Buddha. Vörös, sárga és narancssárga színekben is pompázhat.
Mindig kemény húsú gyümölcsöt válasszunk, amit aztán szobahőmérsékleten tároljunk.
Marhasült
Nagyjából olyan intim viszonyban vannak az angolok a marhasültjükkel, mint a franciák a békacombbal. A sors iróniája, hogy a marhasült kifejezést a franciák exportálták a ködös szigetországba.
Ez az étel, ami egyébként a 45. helyezést érdemelte ki, elengedhetetlen fogása a vasárnapi angol ebédnek, s természetesen nem hiányozhat mellőle a yorkshire puding sem.
Kaviár
A Római Birodalom óta számít luxuseledelnek az utolsó előtti, 49. helyen végzett kaviár. Volt olyan orosz cár, aki tonnaszám kapott a halászoktól az évi adóért cserébe. Tradicionálisan a Kaszpi-tengerből halásszák.
Azért valljuk be, ma is különleges eledelnek számít, így a legjobb egy saját yachton megkóstolni egy pohár finom pezsgő kíséretében, a St. Tropez öbölben.