Életforma.hu

GASZTRO

Ezt a tíz ételt feltétlenül meg kell kóstolnod!

Pár évvel ezelőtt a BBC szavazásra bocsátotta, hogy melyek azok az ételek, amelyeket feltétlenül meg kell kóstolnunk életünk során. Nézzünk most a top 50-ből egy kis ízelítőt.

Friss hal

Első helyre került ez a meglehetősen tág kategóriájú étel - írja a BBC. A hangsúly természetesen a friss jelzőn van, hisz ez adja meg különlegességét, de számtalan variációban elkészíthetjük.

Forgassuk bele például egy kis tojásba majd egy kevés lisztbe, és így süssük ki olajon.

Ha tonhalra esik a választásunk, a kész halat díszítsük citrommal, és öntsünk rá egy kis szójaszószt.

Pizza

A lista előkelő 7. helyén szerepel ez az eredetileg Nápolyból származó finomság. Az eredeti olasz pizza feltétje egy kis olajat, paradicsomot, fokhagymát és oreganot tartalmaz, mindez ropogós tészta alapon.

Ha  hagyományos és igazi pizzát akarunk enni, akkor annak fatüzelésű kemencében, kb.440 fokon kell elkészülnie.

Kagyló

Igazán finom kagylót Belgiumban kóstolhatunk, s ajánlatos egy korsó sört is gurítani mellé, ha már arra járunk. A legideálisabb időpont kagyló-fogyasztásra a téli szezon. S hogy miként lehet elkészíteni? Például sütve, grillezve, párolva.

Ha francia ízekre vágyunk, akkor kóstoljuk meg nyersen egy pár csepp citromlével.

A lista 16. helyére szavazták be.

Csokoládé

 A mezőny közepére, a 23. helyre került mindenki kedvence, a csoki, ami visszavezet bennünket Latin-Amerika kakaófáihoz. A jólét, az egészség sajátos rituális szimbóluma volt ez az étek a maja-azték kultúrában. Mikor megérkeztek a spanyol hódítók, csak idő kérdése volt, mikor éri el a csoki-láz Európát is.

A jó minőségű csokoládé szétolvad a szájban, s endorfint (boldogsághormont) szabadít fel, ami jobb kedvre derítheti fogyasztóját.

Görög ételek

A mediterrán konyha szíve-lelke van benne a görög ételekben, amelyeket a 25.-ként jelöltek meg a szavazók. Friss alapanyagok, citrom, zöldfűszerek teszik feledhetetlenné a görög ételeket. Jól ismert ezek közül például a muszaka (padlizsánból és bárányhúsból összeállított rakott étel), és a kleftiko (főtt bárány vagy marhahús citrommal és fokhagymával marinálva). És persze az isteni görög salátáról se feledkezzünk meg!

Cápa

Rendkívül egzotikus, és egyúttal igen csak drága ételek készülhetnek belőle. A fehércápa uszonya tízezer dollár körüli értékű. A cápauszonyból készült levesnek nagyon különleges és feledhetetlen ízvilága van, emellett proteinben rendkívül gazdag. Azért csöndben tegyük hozzá, hogy jóval olcsóbb és környezetbarátabb, ha beérjük helyette egy tonhalas szendviccsel. A rangsor 33. helyét érdemelte ki.

Sushi

A 34. helyre sorolt sushi a Sony után valószínűleg, Japán második leghíresebb export cikke. Ezek a nyers halból valamint rizsből összeállított tekercsek különleges kulináris élvezetet nyújthatnak.

Szójaszósszal, wasabival és édes-ecetes gyömbérrel lehet felszolgálni.

Alacsony zsírtartalma mellett, gazdag a proteintartalma és omega 3 zsírsavban és ásványi anyagokban is bővelkedik.

Nagyon jól harmonizál a zöld teával vagy a japán rizsborral.

Mango

 A 41. helyre került ez a nálunk még kevéssé ismert Indiából származó gyümölcs. A hindu kultúrában a szerelem szimbólumának is tartják. A hagyomány szerint egy mangófa árnyékában pihent meg Buddha. Vörös, sárga és narancssárga színekben is pompázhat.

Mindig kemény húsú gyümölcsöt válasszunk, amit aztán szobahőmérsékleten tároljunk.

Marhasült

Nagyjából olyan intim viszonyban vannak az angolok a marhasültjükkel, mint a franciák a békacombbal. A sors iróniája, hogy a marhasült kifejezést a franciák exportálták a ködös szigetországba.

Ez az étel, ami egyébként a 45. helyezést érdemelte ki, elengedhetetlen fogása a vasárnapi angol ebédnek, s természetesen nem hiányozhat mellőle a yorkshire puding sem.

 Kaviár

A Római Birodalom óta számít luxuseledelnek az utolsó előtti, 49. helyen  végzett kaviár. Volt olyan orosz cár, aki tonnaszám kapott a halászoktól az évi adóért cserébe. Tradicionálisan a Kaszpi-tengerből halásszák.

Azért valljuk be, ma is különleges eledelnek számít, így a legjobb egy saját yachton megkóstolni egy pohár finom pezsgő kíséretében, a St. Tropez öbölben.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.