Életforma.hu

GASZTRO

Ezt eszi a világ szenteste

Sok szeretettel ajánljuk figyelmükbe ezt a válogatást, amelyet neves éttermek séfjeinek a Konyha & Fürdő számára komponált ünnepi menüsoraiból és saját receptgyűjteményünkből állítottunk össze.

Leves: „cacciucco" tengeri halleves - Olaszország, Livorno

Hideg előétel: libamájpástétom szarvasgombával és fügelekvárral - Franciaország, Strasbourg

Főétel: bárányborda citrommal fényezve, zöld ceruzabab- és Yorkshire puding-körettel - Nagy-Britannia

Főétel: kacsamell birsalmás párolt káposztával és rozmaringos burgonyával - Magyarország

Desszert: narancsos baklava - Görögország

 

„Cacciucco"

tengeri halleves

Hozzávalók: 1,5 kiló vegyes tengeri hal és tenger gyümölcsei (például garnéla, bébipolip, tintahal, fekete kagyló, éti kagyló, vörös márna, lepényhalfilé, tengeri durbincs) ízlés szerint, 1 pohár száraz fehérbor, 50 deka hámozott paradicsom vagy konzerv egész paradicsom, 1 evőkanálnyi paradicsompüré, száraz vagy pirított kenyér, fokhagyma, erős paprika vagy chili, petrezselyem, olívaolaj.

Elkészítése: tisztítsuk meg a halakat, ha szükséges. Egy nagy edényben 4 evőkanál olajon futtassunk meg 5 gerezd összezúzott fokhagymát, egy pici erős paprikát, majd adjuk hozzá a fehérbort. Pároljuk néhány percig, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, és főzzük még öt percig. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a tengeri herkentyűket és a halat, attól függően, hogy melyik milyen gyorsan fő. Amikor minden hal a fazékban van, főzzük még negyed órát, óvatosan keverjük meg, vigyázva, nehogy összetörjenek. Sűrű, tartalmas leves állagáig főzzük. Közben pirítsunk kenyeret, dörzsöljük be fokhagymával, tegyük a tányérokba. Erre merjük rá a hallevest, és szórjuk meg petrezselyemmel.

 

Libamájpástétom

szarvasgombával és fügelekvárral

Hozzávalók: 1 kiló libamáj, 5 centiliter brandy, 1 deka pástétomfűszer, 20 deka fehér szalonna, 1 liter tej az áztatáshoz, 5 deka szarvasgomba, 10 deka fügelekvár, füge, só.

Elkészítése: a libamájat hártyázzuk, tejben áztatjuk 12 órán keresztül, majd hosszú csíkokat vágunk belőle, ezeket sózzuk, pástétomfűszerrel meghintjük, brandyvel meglocsoljuk, és félretesszük. A leeső libamájdarabokat a zsírszalonnával együtt (apró tárcsán) ledaráljuk, hozzáadjuk a maradék pástétomfűszert, az apróra vágott szarvasgombát. Ezután egy kisebb őzgerincformát hajszálvékonyra szeletelt fehér szalonnával kibélelünk. A májpürét az aljára kenjük, erre fektetjük a libamájcsíkokat, majd erre ismét püré kerül. Ezt még egyszer megismételjük, majd fehér szalonnaszeletekkel beborítjuk. A formát műanyag fóliával lefedjük, beburkoljuk. Egy tepsibe állítjuk, amit vízzel félig felöntünk, és sütőben 180 fokon egy órát vagy gőzpárolóban 100 fokon 45 percet pároljuk. Ha kihűlt, lepréseljük (a tetejére fektetett tepsi segítségével). Másnap éles, vékony pengéjű késsel szeleteljük. Tálaláskor fügelekvárral és kaláccsal kínáljuk.

 

Bárányborda

citrommal fényezve, Yorkshire puding-körettel

Hozzávalók: 90 deka báránygerinc, 1 citrom, 60-60 deka zöld ceruzabab és kifliburgonya, 7,5 deka vaj, 1 deci olaj, só , bors, friss rozmaring, 7,5 deka citromos vaj. A pudinghoz: 15 deka liszt, 1 kiskanál só, 2 tojás, 2 deci tej, 1 evőkanál vaj.

Elkészítése: a citromos vajhoz a vajat felolvasztjuk, és a citrom levét belefacsarjuk, a sárga héját belereszeljük. A báránybordát megtisztítjuk, a felesleges húst és faggyút eltávolítjuk a csontokról, és körülbelül 15 dekás adagokra szeleteljük. Ezután a bordákat először hirtelen, serpenyőben kevés olajon megpirítjuk, majd a serpenyőt az előmelegített sütőbe rakjuk, és 180 fokon 10 perc alatt készre sütjük, figyelve, hogy a közepe rózsaszínű maradjon. A sütés végéhez közeledve citromos vajjal locsolgatjuk. A húst sózzuk, borsozzuk. A ceruzababot megtisztítjuk, megmossuk, és vajban, forró serpenyőben megpirítjuk, csak annyira, hogy roppanós maradjon, sózzuk, borsozzuk, forrón a húshoz tálaljuk. A kifliburgonyát (nem pucoljuk) csak megmossuk, ha szükséges, daraboljuk, majd sós vízben félig megfőzzük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a friss rozmaringgal, és a báránnyal együtt a sütőben készre sütjük. A pudinghoz a lisztet, sót, tojást, tejet jól összedolgozzuk, 3-4 órát pihentetjük. A sütőt forróra (180-200 fok) állítjuk, berakjuk a formát, és ha a vajjal kikent forma már sistereg, beleöntjük a tésztát. Körülbelül 15 percig sütjük, míg a teteje aranysárgára sül. Azonnal tálaljuk, különben összeesik.

  

Kacsamell

birsalmás párolt káposztával és rozmaringos burgonyával

Hozzávalók: 6 darab kacsamell, 60 deka kifliburgonya, 2 szál friss rozmaring, 1 deci olaj, só, bors. A párolt káposztához: 1 közepes lilakáposzta, 1 nagy hagyma, 5 deka kristálycukor, 1 deci 10 százalékos ecet, 3 deci víz, 1 csapott mokkáskanál őrölt kömény, só, olaj, 1 darab szép birsalma.

Elkészítése: a kacsamellek bőrét beirdaljuk, borsozzuk, friss rozmaringgal fűszerezzük, és olaj alatt 12 órára a hűtőbe rakjuk pácolódni. A kacsamelleket bőrével lefelé forró serpenyőben elősütjük, sózzuk. Addig sütjük, amíg a bőréből ki nem sül a zsiradék nagy része, aztán előmelegített sütőben 160 fokon 15-20 percig sütjük, alufóliával lefedve. A kifliburgonyát (nem pucoljuk) megmossuk, ha szükséges, daraboljuk, majd sós vízben félig megfőzzük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a friss rozmaringgal, és a kacsamellekkel a sütőben körülbelül 10 perc alatt készre sütjük. A káposztát legyaluljuk és besózzuk, hogy „megizzadjon" (minimum 15 perc). A hagymát felkockázzuk. Olajon karamellizáljuk a cukrot, hogy aranybarna legyen. Hozzáadjuk a hagymát, de nem pirítjuk meg, csak megfuttatjuk az olajon. Ha a káposzta sok levet eresztett, enyhén kinyomkodjuk, ha nem, akkor az egészet a hagymához adjuk, megszórjuk az őrölt köménnyel, és jól összekeverjük. Hozzáöntjük az ecetes víz 3/4 részét, a másik 1/4 részt félretesszük szükség esetére (ha elfőne a leve, és még nem puha a káposzta), majd megsózzuk. Kis-közepes lángon, fedő alatt, gyakran kavargatva körülbelül 45 percig pároljuk, amíg a káposzta megpuhul. Ezután hozzáadjuk a vékonyabb csíkokra vágott, tisztított birsalmát, fedő nélkül még 5 percig pirítjuk.

 

Narancsos baklava

Hozzávalók: 35 deka durvára vágott (nem darált) dió, 15 deka összevágott mandula, fél kiskanál őrölt fahéj, 1 evőkanál porcukor, 15 deka olvasztott margarin, 2 narancshéj reszelve, 2 csomag réteslap (összesen 16 lap). A sziruphoz: 15 deka cukor, 15 deka méz, 3 szem szegfűszeg, 2 narancs leve, pici víz.

Elkészítése: a sütőt 180 fokra állítjuk. Egy peremes tepsi alját és oldalát kivajazzuk. A diót és a mandulát, a cukrot és a fűszereket összekeverjük, majd háromfelé osztjuk. 4-4 réteslapot tiszta konyharuhára, egymásra fektetünk, a közüket megkenjük margarinnal. Az első négy lapot tepsibe fektetjük, és a diós keverék egyharmadát rászórjuk. Erre ismét négy réteslapot helyezünk, majd a töltelék második harmadát szórjuk rá. Ezt a harmadik tésztaréteggel folytatjuk és a maradék töltelékkel. Végül az utolsó 4 réteslapot terítjük szét. A tetejét megkenjük a maradék margarinnal, és a felső tésztalapot hosszában és keresztben felvágjuk úgy, amekkora szeleteket majd szeretnénk. A forró sütőbe tolva 45 perc alatt szép pirosra sütjük. A sziruphoz valamennyi hozzávalót összekeverjük, állandó keverés mellet körülbelül 10 percig forraljuk. Utána kihűtjük, és a szegfűszeget kidobjuk belőle. A sütőből kivett forró tésztát azon nyomban a hideg sziruppal meglocsoljuk.

Ezt a menüsort a Teka-Hungary Kft. Küppersbusch bemutatótermének mesterszakácsa állította össze (2008).

Konyha és Fürdő


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.