Hozzávalók
● 1 kiló hagyma finomra szeletelve
● 4 gerezd fokhagyma
● 5 deka vaj
● 1 evőkanál liszt
● 1,5 liter zöldséglé
● 2 deci fehérbor
● 4 babérlevél
● 3-4 szál kakukkfű
● kenyérszeletek pirítósnak
● reszelt sajt (ki mit szeret)
● só, bors
Elkészítése
A hagymát felkarikázzuk, a fokhagymát összetörjük. A vajat felolvasztjuk abban az edényben, amelyben a levest készítjük, és hozzáadom a hagymát. Alacsony hőfokon kevergessük, mert a vajban könnyen odakaphat. Amikor már barnás - ez adja a leves színét - hozzáadjuk a fokhagymát, majd a liszt. Kevergessük, mint amikor rántást készítünk, és amikor zsemleszínű, felöntjük az zöldséglével és a borral, majd folyamatosan kevergetve felforraljuk. Beletesszük a babérlevelet és a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt még körülbelül 20 percig főzzük. A kenyérszeletek tetejére reszelt sajtot szórunk, és rövid időre a sütőbe tesszük, amíg a sajt rá nem olvad. A levest a meleg pirítóssal együtt tesszük az asztalra.
● A levest tálalhatjuk kibelezett cipóban is.
A sajtos pirítós elkészítéséhez pedig egy helyes sajtdarálót ajánlunk!
● További Életforma-receptek itt!