Ám ritka ünnepi alkalmakkor, mint amilyen a húsvét is, bátran az asztalra tehetjük. Az ajánlott recept talán amiatt „egészségesebb”, hogy a szokásos, sertéscombból készült sonkafélék helyett pulykahús a főszereplője. A hagyományos húsvéti tálak másik fontos alkotóelemének, a tojásnak biztosan több, sőt sok jó pont adható, bár ember legyen a talpán, aki el tud igazodni a táplálkozástudománnyal foglalkozók egymásnak szögesen ellentmondó – néha önmagukkal is ellentmondásba keveredő – állásfoglalásai között, amikor például a tojás koleszterintartalmáról és érfalakra gyakorolt hatásáról esik szó. Ám mára az a vélemény kerekedett felül, hogy a táplálkozással a szervezetbe kerülő koleszterinmennyiség nem befolyásolja számottevő mértékben a vér koleszterinszintjét. Sőt, vannak, akik állítják, hogy a tojásfogyasztás javítja a vérzsír-, így a koleszterinértéket is. Így a tojásról elmondhatjuk, hogy szinte tökéletes táplálék, szinte minden létfontosságú ásványi anyag és vitamin megtalálható benne – a C-vitamin kivételével –, miként az összes nélkülözhetetlen esszenciális és számos nem esszenciális aminosav is, mindemellett még megfelelő arányban tartalmaz telített és telítetlen zsírsavakat is.
Főtt füstölt pulykacomb tormás almapüréágyon, buggyantott tojással töltött sajtfelfújttal
Hozzávalók: 60 deka főtt füstölt pulykacomb (szeletelve); 4 deka vaj (+ a kivajazáshoz), 4 tojás fehérje, 3 tojássárgája, 2 deci tej, egy kis fej vöröshagyma, csipetnyi szerecsendió, 4 deka liszt, egy kiskanálnyi mustár, 15 deka reszelt sajt, só, bors, 2 deci tejszín, 4 darab buggyantott tojás; fél kiló alma, 1 deci fehérbor, 1-1 csipet őrölt fahéj és szegfűszeg, egy kisebb citrom, 1 evőkanál cukor.
Sajtfelfújt elkészítése: forraljuk fel a tejet az apróra vágott vöröshagymával és szerecsendióval, majd szűrjük le. Olvasszuk fel a vajat, keverjük a liszthez, és adjuk hozzá a mustárt. Fél perc főzés után keverjük a forró tejbe, majd együtt főzzük még fél percig. Adjuk hozzá a sajt felét, a tojások sárgáját, a sót és a borsot. Verjük fel a tojásfehérjét, és adjuk a tejes-sajtos sárgájához. Kivajazott tortaformába helyezzük a négy buggyantott (ecetes vagy citromleves vízben 3-4 percig főzött felütött) tojást, ráöntjük a masszát, és sütőben 200 Celsius-fokon 20 percig sütjük.
Almapüré elkészítése: a meghámozott almát kis kockákra vágjuk, lábasba tesszük, a borral és egy kevés vízzel felöntjük, cukorral, citromlével, fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük, majd lefedve 15 perc alatt puhára főzzük, pépesítjük, kihűtjük.
További különleges recepteket és szép ételfotókat talál a Konyha & Fürdő magazin tavaszi számában. Keresse az újságárusoknál!
A cikk a Piac & Profit magazin 2011 áprilisi számának NHD mellékletében jelent meg.