Életforma.hu

GASZTRO

Főzelék receptek!

Főzeléket mindenki másképp főz. Pont úgy, ahogy az édesanyjától tanulta. Az esküvő után aztán beleszól az anyós is.Lehet, hogy az ő receptje jobban ízlik majd, érdemes azt is kipróbálni.

Főzeléket szinte minden zöldségből készíthetünk.

A borsót, a babot, a lencsét stb. természetesen nem kell aprítani. A répát, a krumplit stb. össze kell vágni, a káposztát, a tököt stb. lereszelni. Ha puhára főttek, rántással vagy habarással be kell sűríteni. A habarással elkerülhetjük, hogy zsiradékot adjunk az ételhez, hiszen a tejben vagy a tejfölben elkevert lisztet öntjük a zöldségre. Ha krémfőzeléket akarunk, akkor sűrítés után össze kell turmixolnunk. Feltétként valamennyi főzelékhez adhatunk sült húst, fasírtot, virslit, tükör- vagy főtt tojást, pörköltet, grillezett krinolint stb., de magában is mind kitűnő.

Mexikói finom

Hozzávalók:

1 kg mexikói zöldségkeverék

(mélyhűtött),

2 evőkanál olaj/margarin,

4 evőkanál liszt, 4 dl tej,

1 nagy csokor petrezselyem.

Elkészítése:

Ha nem mélyhűtött zöldségekből készítjük, értelemszerűen megtisztítjuk, megmossuk és felaprítjuk a répát, a borsót, a kukoricát, a karfiolt stb. - amilyen zöldséget használunk hozzá.

Az olajat/margarint felforrósítjuk, rádobjuk a fagyos zöldségkeveréket, és fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében-gőzében puhára pároljuk (15-20 perc).

Erős tűzre kapcsolunk, megszórjuk a zöldségkeveréket a liszttel, majd összekeverjük, és továbbra is folyamatosan kevergetve vékony sugárban hozzáöntjük a tejet. Amint sűrűsödni kezd, visszakapcsolunk takarékra, és fedő nélkül 3-4 percig főzzük (gyakran megkeverjük, hogy oda ne kapjon!). Ha túl sűrűnek találjuk, kevés tejet vagy vizet adunk hozzá, és csak a végén sózzuk, borsozzuk. Miközben a zöldség puhul, megmossuk a petrezselymet, lerázzuk róla a vizet, levélkéit lecsipkedjük, és finomra vágjuk. Végül a kész főzelékhez adjuk, de már nem főzzük vele tovább, mert hő hatására elbomlik a petrezselyemben levő C-vitamin. Sült virslit, csirkefasírtot kínálhatunk hozzá.

Sárgarépa

Hozzávalók:

1 kg sárgarépa,

1 evőkanál vaj,

1 evőkanál ételízesítő,

3 evőkanál liszt, 2 dl tej,

2 evőkanál cukor.

Elkészítése:

A vajat lábasba tesszük, felmelegítjük, beletesszük a reszelt sárgarépát, és kb. 1 dl vizet öntünk alá. Megszórjuk az ételízesítővel, és kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. Amikor megpuhult, meghintjük a liszttel, elkeverjük, majd felöntjük a tejjel, és simára keverjük. Cukorral ízesítjük, és jól felforraljuk. Forrón tálaljuk. Feltétként fasírozott, sült virsli vagy kolbász illik hozzá.

Karfiol

Hozzávalók:

1 nagy fej karfiol (kb. 1,2 kg),

1 csokor petrezselyem,

1 evőkanál ételízesítő,

2 evőkanál vaj, 3 evőkanál liszt,

2 dl tejföl, 1 dl tej,

2 evőkanál cukor.

Elkészítése:

Lábasban vizet forralunk, elkeverjük benne az ételízesítőt, beletesszük a rózsáira szedett karfiolt, és kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a lisztet, és kevergetve világos rántást készítünk. Hozzáadjuk a petrezselymet, felöntjük a karfiol kb. 2-3 dl főzőlevével, hozzáadjuk a tejfölt, a tejet és simára keverjük. A puha karfiolra öntjük, felforraljuk, óvatosan megkeverjük, hogy a karfiolrózsák ne törjenek össze. Sóval, cukorral ízesítjük.

Saláta

Hozzávalók:

2 nagy fej saláta,

1 gerezd fokhagyma,

1-1 csokor kapor, petrezselyem,

1 evőkanál ételízesítő,

2 evőkanál margarin,

3 evőkanál liszt, 2 dl tejföl,

2 evőkanál cukor,

2 evőkanál fehér borecet.

Elkészítése:

Bő sós vízben puhára főzzük a negyedekre vágott salátát, majd leszűrjük. Felöntjük 1 dl vízzel, megszórjuk az ételízesítővel, és lefedve, lassú tűzön teljesen puhára pároljuk (5 perc). Világos rántást készítünk a margarinból és a lisztből. Hozzáadjuk az összenyomott fokhagymát, a kaprot, a petrezselymet, 2-3 dl hideg vízzel felengedjük, és berántjuk a salátát. Belekeverjük a tejfölt, felforraljuk, majd cukorral, ecettel ízesítve tálaljuk.

Paradicsomos káposzta

Hozzávalók:

1 kg fehér káposzta,

1 kis fej hagyma, 3 evőkanál olaj,

3 dkg finomliszt,

5 dl paradicsom-ivólé/

10 dkg paradicsompüré,

1 kiskanál cukor.

Elkészítése:

A káposztát leszeljük, és egy nagyobb edényben, csak annyi vízben, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni. Kissé megsózzuk, hozzáadjuk az egészben hagyott hagymát, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára, de nem pépesre főzzük (kb. 20-25 perc). Az olajat felforrósítjuk, elkeverjük a liszttel, és világosra pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a paradicsomlevet, és simára keverjük vele (vagy az 5 dl vízzel felhígított paradicsompürével), majd a káposztához szűrjük. Jól összeforraljuk, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és cukorral édesítjük. Az edényt inkább csak rázogassuk, mert kevergetéssel könnyen összetörjük a káposztát, és akkor már nem gusztusos!

Spenót

Hozzávalók:

1 kg spenót,

3 gerezd fokhagyma,

1 l tej, 6+2 dkg vaj/margarin,

8 dkg liszt,

8 tojás.

Elkészítése:

Felforralunk 4 liter vizet, hozzáadunk 1 evőkanál sót, beledobjuk a spenótot, és kis lángon 3-4 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, és botmixerrel péppé zúzzuk, vagy finomra vagdossuk. Felforralunk 8 dl tejet. Felolvasztunk 6 dkg vajat/margarint, beleszórjuk a lisztet, az áttört fokhagymát, és világosra pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, apránként hozzáadjuk a maradék 2 dl hideg tejet, majd a forrót, és kevergetve besűrítjük (3-5 perc), azaz besamelmártást készítünk. Beletesszük a spenótpépet, sózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, összeforraljuk. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a maradék 2 dkg vajat/margarint. Egyenként felütjük a tojásokat, sárgájuk épségére ügyelve a forró zsiradékba csúsztatjuk, és takarékra kapcsolva, aszerint hogy mennyire átsülten szeretjük, 4-5 percig sütjük, csak a végén sózzuk, borsozzuk. A főzeléket mélytányérokba szedjük, és a tetejükre csúsztatott 2-2 tükörtojással tálaljuk.

Száraz borsó

Hozzávalók:

40 dkg (zöld vagy sárga)

száraz borsó, 1 kis fej hagyma,

1 gerezd fokhagyma,

10 dkg füstölt kolbász,

4 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt.

Elkészítése:

A borsót előző este átválogatjuk, és beáztatjuk annyi hideg vízbe, hogy bőven ellepje. Másnap leöntjük róla az áztatólevet, és 1,5 l hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadunk 1 kiskanál sót és a kolbászt egyben, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet nagyon puhára, szinte péppé főzzük (kb. 30 perc - kuktában is lehet). Az olajban világosra pirítjuk a lisztet, megpároljuk benne a reszelt hagymát és az áttört fokhagymát, felöntjük 1 dl hideg vízzel, és a borsóhoz adjuk. Jól összeforraljuk, utánasózzuk, és frissen őrölt borssal ízesítjük. Kivesszük a főzelékből a kolbászt, vékonyan felkarikázzuk, majd a főzelék tetejére szórva kínáljuk.

Kelkáposzta

Hozzávalók:

1 kg kelkáposzta, 1 kis fej hagyma

2 gerezd fokhagyma,

1 mokkáskanál köménymag,

20 dkg burgonya, 4 evőkanál olaj,

4 dkg liszt, fél kiskanál pirospaprika.

Elkészítése:

Nagyobb edényben felforralunk 1,5 l vizet, kissé megsózzuk, beledobjuk az ujjnyi vékony csíkokra szelt kelkáposztát, az apróra felkockázott burgonyát és a teatojásba zárt fokhagymát és köménymagot, majd félig lefedve, mérsékelt tűzön az egészet puhára főzzük (20-25 perc). Az olajban világosra pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, 2 percig fonnyasztjuk benne. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, simára keverjük 1 dl hideg vízzel, majd apránként hozzáadunk 1-2 merőkanál főzőlét, és a kelkáposztához szűrjük-keverjük. Fedő nélkül, 10 percig szelíden forraljuk, hogy rántás ízét elveszítse. Eltávolítjuk a főzelékből a teatojást, ízlés szerint utána sózzuk, és frissen őrölt borssal fűszerezzük. Feltétként pörköltet, fokhagymás sült húst, fasírtot vagy grillezett krinolint, lecsókolbászt adhatunk hozzá.

Rántás helyett 3-4 evőkanál burgonyapelyhet keverünk a puhára főtt kelkáposztához, de ezzel már nem főzzük. Lefedjük, és 5 percig pihentetjük-sűrítjük. Ez esetben a hagymát egészben főzzük bele az ételbe, és a végén eltávolítjuk.

Sokan nem szívesen esznek főzeléket, pedig nagyon finom, egészséges és egyszerűen elkészíthető. Íme, most bemutatunk néhányat. Szeresse meg, főzze velünk, kóstoltassa a családjával!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.