Az elégedetlen vendég
George Crum 1853-ban egy amerikai étteremben dolgozott szakácsként. Augusztus 24-én egy rendkívül elégedetlen vendéggel volt dolga, ugyanis állandóan visszaküldte a krumplit arra hivatkozva, hogy túl vastag szeletekre vágta, és nem eléggé ropogós. Crum egyre vékonyabb szeleteket készített, végül a túl igényes vendég bosszantására annyira vékony krumplit sütött, hogy már a villát sem lehetett beleszúrni. Ahelyett azonban, hogy az így felszolgált burgonyát is visszaküldte volna, a vendég jó étvággyal elfogyasztotta azt, nagyon ízlett neki. Így indult el hódító útjára a burgonyachips...

Európába csak később érkezett
Európában csak a II. Világháború után vált népszerűvé a chips. Magyarországra még később, a 90-es években jutott el, és az egy főre jutó chips-fogyasztás napjainkban is nagyon alacsony, mindössze 400g/fő/év az Intersnack Magyarország Kft. (Chio) adatai szerint. Ezzel a mennyiséggel csak Bulgáriát előzzük meg a rangsorban az európai országok közül. A világcsúcstartó amerikaiak ennek a 20-szorosát, míg az Európa-bajnok norvégok a 7.5-szeresét ropogtatják el évente. Évi 400 gramm chips a teljes a só bevitelünknek mindössze 1 ezrelékét tartalmazza.
De mi köze Opel autógyárnak a Chio chipshez?
Lényegében a II. világháborúnak köszönhette megalakulását az európai chips-piac egyik vezető gyártója, a Chio cég is. Az Opel család gyárát teljesen lebombázták és széthordták, így egy új iparág felé kellett nyitniuk. A család néhány tagja gazdálkodással, élelmiszer-feldolgozással kezdett foglalkozni. 1962-ben Carlo, Heinz és Irmgard Opel ott alapították meg a Chio Chips GmbH-t. A Chio név az alapítók keresztneveinek kezdőbetűiből, valamint az Opel családnév első betűjéből állt össze.
A gyárat és a márkát 1977-ben a német Intersnack snackgyártó vásárolta meg. További érdekesség, hogy Magyarországon éppen 25 évvel ezelőtt kezdték el gyártani a ropogtatni valót.
Egészséges étrendbe is illeszthető
A burgonyachips az évek alatt sokat változott. A 100 évvel ezelőtti disznózsírt mára felváltotta a pálmaolaj, sőt a prémium gyártók egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmazó napraforgó olajban sütik a szeleteket. A néhány évtizeddel ezelőtt előforduló transz-zsírsav természetesen már mutatóban sem észlelhető a termékekben, sótartalma pedig kisebb, mint a kenyéré. Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a mértéktartás és a rendszeres sport, ezek betartásával bármilyen snack beiktatható a heti étrendbe.