Hozzávalók 4 főre:
60 dkg pulyakcomb-filé
5 dkg vaj
1 marék petrezselyem
5 dkg füstölt szalonna
olaj
15 dkg csirkemáj
1 lilahagyma
1 ág rozmaring
1 babérlevél
bors
0,5 l csirkeleves
1 ek étkezési keményítő
0,5 kg karalábé
5 alma
1 kis pohár tejföl
15 dkg füstölt sajt
15 dkg sajtkrém
2 kk őrölt kömény
1 tojás sárgája
só, bors
A combfiléből 8 darabot levágunk, kiklopfoljuk. A maradék húsdarabkákat késes robotgépbe tesszük, 3 dkg vajjal és a petrezselyemmel pépesre aprítjuk. Megkenjük vele a hússzeleteket, felgöngyöljük, fogpiszkálóval rögzítjük. A szalonnát felkockázzuk. Egy magas falú serpenyőben 2 ek olajon kicsit megpirítjuk, szűrőkanállal kiszedjük. A helyére a hústekercseket tesszük, minden oldalát körbepirítjuk, kivesszük belőlük a fogpiszkálót, melegen tarjuk. A serpenyőbe tesszük ismét a szalonnát, rádobjuk a nagyobb kockára vágott hagymát, ráöntünk 3 ek olajat. Kicsit kevergetjük, majd hozzátesszük a rozmaringágat és a babérlevelet. Ráöntjük a sört, pár percig forraljuk. Ekkor visszatesszük a hústekercseket és felöntjük annyi levessel, hogy félig ellepje. Megborsozzuk. Fedő nélkül sütjük, amíg megpuhulnak (kb. ¾ óra). Közben, ha elfő a lé, a húslevessel pótoljuk. Ha ez is elfogy, akkor sima vízzel. 10 perccel a főzés befejezése előtt hozzáadjuk a falatnyi darabokra vágott májat. Mikor puha a hús és a szaft annyi, hogy félig lepi el, egy dl vízben feloldunk 1 ek étkezési keményítőt, és besűrítjük vele a mártást.
A körethez fél cm vastagra vágjuk a karalábét, sós vízben majdnem puhára főzzük. Az almát meghámozzuk, szintén fél cm vastagra karikázzuk, magját kiszedjük. Mindig kevés olajat aláöntve egy serpenyőben megsütjük az almaszeleteket. Egy 20x30 cm-es jénait kivajazunk, egymás mögé váltakozva belesorakoztatjuk a karalábé- és almaszeleteket. A tejfölt kikeverjük a sajtkrémmel, a reszelt füstölt sajttal, a köménnyel, a tojássárgával, sózzuk, borsozzuk. Rákenjük a zöldségek tetejére, kicsit megrázogatjuk-ütögetjük, 180 fokra előmelegített sütőben fél órát sütjük, míg megpirul a teteje.
Tálaláskor először a rakott karalábéból vágunk egy kis adagot, köré sorakoztatunk a hústekercsekből, és mellékanalazunk a szószból.
GASZTRO
Göngyölt pulyka füstölt sajtos rakott karalábéval
Mutatós és ízletes ételt küldött versenyünkre Ágnes. A karalábé itt köretként szerepel, izgalmas hústekercseket kísér. Remek szombati vagy vasárnapi ebéd lehet belőle.

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?
Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?
A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!
Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?
Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!
A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.

Poharak, kések a vendéglátóiparban
Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere
Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából
Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni
A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.

A gázgrillek legjobb tulajdonságai
A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.