Életforma.hu

GASZTRO

Gratin mártásos töltött pulykamell

Ha vendégeket várunk, általában azon törjük a fejünket, hogy olyan ebédet készítsünk, amit jól elő lehet készíteni, s aztán csak berakni a sütőbe. Íme egy recept. 

Hozzávalók: (4 személyre)

60 dkg pulykamell

25 dkg gépsonka

25 dkg eidami sajt

Ezeket a hozzávalókat egyben vásároljuk meg, és nem szeletben!

A gratin mártáshoz:

5 dkg vaj

2 evőkanál liszt

kb.  0,5 liter tej

2 tojás sárgája

20 dkg reszelt sajt

só, szerecsendió

Elkészítés:

A pulykamellet szeleteljük fel vékony, kb. tenyérnyi szeletekre. Sózzuk be és hagyjuk egy kicsit állni. A gépsonkát és a sajtot annyi kis hasábra daraboljuk fel,  ahány szelet pulykamellünk lett (kb. 8 szelet, illetve 8-8 sajt és sonka hasáb jön ki a hozzávalókból). A sajtot és a sonkát tekerjük bele a pulykamell szeletekbe, és egy-egy fogpiszkálóval tűzzük össze, majd fektessük bele egy megfelelő méretű tűzálló tálba.

Készítsük el a gratin mártást: A vajat tegyük kis lábasba, olvasszuk fel, de vigyázat ne égjen meg, csak éppen sercegjen! Keverjük hozzá a lisztet, kicsit hagyjuk sercegni, mint a rántást, majd eresszük fel tejjel, és adagoljuk a tejet hozzá addig, amíg tejföl sűrűségű mártást nem kapunk. Vegyük le a tűzhelyről. Keverjük hozzá a 2 tojássárgáját, sózzuk meg és reszeljünk bele egy mokkáskanálnyinak megfelelő szerecsendiót. Keverjük bele a reszelt sajt 2/3-át, majd öntsük a hústekercsek tetejére, egyenletesen elosztva. Végül szórjuk meg a maradék reszelt sajttal. Tegyük be a hűtőbe, majd az ebéd előtt 1 órával vegyük elő, tegyük hideg (!) sütőbe. (Ha a hűtőből kivett tálat forró sütőbe teszik, a hirtelen hőmérséklet ingadozástól a tál elrepedhet!) Kapcsoljuk be a sütőt. Ha elektromos tűzhelyünk van, akkor azonnal lehet 200 fokra állítani, a gázsütőt előbb takarék lángra, majd kb. 1/2 óra múlva közepes lángra állítsuk. Mire a sajt szépen megpirul a tetején, kész is az ebéd.

S, hogy mi a csőben sütés? A gratin mártással készülő ételek szakácsok által használ elnevezése. A lényeg a sajton és a viszonylag hirtelen sütésen van! Mindenféle zöldséget is készítenek, készíthetnek így!

S végül egy tipp: Ha szeretik a füstölt húsféléket, a gépsonka helyett főtt füstölt sonkát, vagy tarját is használhatnak ehhez a recepthez.

Jó Étvágyat!

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.