1.) Koktél capriciosa
Olasz előétel a paradicsom mozarella sajttal, bazsalikommal, olíva olajjal. Ennek vendégváró változata a következő:
Hozzávalók: Koktél paradicsom (egy főre 3-4 darab), ugyanannyi apró mozarella sajt, friss bazsalikom, olívaolaj.
Elkészítés: A koktél paradicsomok közepét eltávolítjuk, s a helyére 1-1 kis mozarella sajtot tömünk. A megtöltött paradicsomokat tálba tesszük alaposan megszórjuk friss bazsalikommal s leöntjük annyi oliva olajjal, hogy mindegyikre jusson. Betesszük a hütőbe 1-2 órára. Mielőtt a vendégek jönnek egy tálra rendezzük a paradicsomokat, mindegyik tetejére teszünk a pácoláshoz használt bazsalikomból, és fogvájót szúrunk belé. Nem szabad előre megsózni, mert a paradicsom levet ereszt! Ki-ki sózza meg magának ízlés szerint.
Tipp: friss kecskesajttal is készíthetjük, azonban bazsalikom helyett például finomra vágott friss kaporral, vagy borssal szórjuk meg a megtöltött paradicsomokat.
2.) Cukkini csónakok
Hozzávalók: 1 főre: 2-3 db. (attól függően hány féle fogást készítünk!) zsenge, kb. 10 cm hosszú cukkini, 2,5 dkg téli szalámi, 2 kis méretű paradicsom, 1-2 dkg. reszelt sajt
Elkészítés: A cukkiniket megmossuk, félbe vágjuk, középső magházát kikaparjuk, de a végeit meghagyjuk, hogy csónak formájú maradjon. (Nem kell meghámozni!) A téli szalámit ledaráljuk, vagy jó apró darabokra vágjuk, s megtöltjük vele a csónakokat. Tetejét paradicsom szeletekkel takarjuk, és megszórjuk reszelt sajttal. Tepsibe rendezzük, s mikor a vendégek megérkeztek, tesszük majd be a sütőbe. Nem túl erős lángon (max. 180 fokon) megsütjük, (kb. 15-20 perc) tálra tesszük, s máris tálalhatjuk.
Tipp: Ha csak nagyobbacska cukkiniket kapunk (max. arasznyinál ne legyen nagyobb!), semmi baj, de felezzük meg a "csónakokat", s úgy töltsük meg, óvatosan, hogy a nyitott végén ne essen ki a töltelék. (Ha túl nagyok a csónakok, a sütéstől megpuhuló cukkini eltörik, amikor a vendég kézbe veszi.)
3.) Göngyölt virsli
Hozzávalók: (kb. 4-6 főre) 1 csomag mélyhűtött leveles tészta, 5 pár virsli, 1 tojás
Elkészítés: A leveles tésztát a vendégvárás előtti napon kivesszük a mélyhűtőböl, s a normál hűtőben hagyjuk kiengedni. Készítéskor kivesszük a hütőből, belisztezzük a deszkát, s kb. 0,5 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát. Keskeny (kb. 1,5 -2 cmes) csíkokat vágunk a tésztából, s ferdén beletekerjük a virsliket, hogy kis rések maradjanak közte. Tepsibe rendezzük, tetejét megkenjük a felvert tojással. Csak akkor tesszük be a forró (200- fokos) sütőbe, amikor a vendégek megérkeztek. Mire szép aranybarna a tészta, már meg is sült és tálalhatjuk. Simán mustárt, ketchup-öt, majonézes tormát kínálhatunk hozzá.
Tipp: Ha cifrázni akarjuk, akkor a virslikbe hosszában vágjunk egy rést, tegyünk bele keskeny sajt szeletkéket, s úgy göngyöljük be a tésztába.
4.) Kókuszos, csokis csemege
Hozzávalók: piskóta tortalap, mindenféle, töltetlen, maradék csokoládé, vagy táblás főzőcsokoládé, kókusz reszelék.
Elkészítés:
a.) a piskóta tortalapé:
6 tojás szétválasztunk, külön tálba a fehérjét, külön a sárgáját. A sárgáját 6 evőkanál cukorral habosra keverünk, a fehérjét géppel kemény habbá verjük. Majd óvatosan, fokozatosan, fakánnal forgatva (nem keverve) hozzáadjuk a fehérje habot és 6 evőkanál lisztet a cukros sárgájához. Kivajazott, kilisztezett, közepes méretű tepsibe simítjuk a masszát, s előmelegített (180 fokos) sütőbe dugjuk. Sütési idő 40 perc, s közben a sütőt nem szabad kinyitni, mert a piskóta összeesik! Amikor kész, kivesszük, s hagyjuk kihűlni. (Ne ijedjünk meg, hűlés közben veszít a magasságából, de belül laza marad).
Kifordítjuk a tepsiből egy deszkára, s kis hasábokat ( kb. 4x6 cm) vágunk belőle.
b.) a süti készítése:
A csokoládét egy lábasba daraboljuk, gyenge tűzön felolvasztjuk, egy kevés tejjel hígítjuk, hogy sűrű tejföl állagú legyen. A piskóta hasábokat alaposan megforgatjuk a csokiban, majd a kókusz reszelékben, s tálra rendezzük. Ha a csokoládé kezd megdermedni, melegítsük újra.
Tipp: Ha nincs idegünk a piskóta lap elkészítéséhez, készet is vehetünk, azt azonban előbb vágjuk félbe, mert túl magas. Akár egy nappal korábban is elkészíthetjük, mert a csoki borítás nem engedi kiszáradni. Csak jól dugjuk el a család elől, mert olyan finom, hogy megeszik, mielőtt a vendégek jönnek!
A falatokhoz többféle ital kínálható, amiből a vendégek ízlésünk szerint választanak.
A sós ételekhez könnyű fehér bor illik a legjobban, például Jásdi István 2004-es Csopaki Olaszrizlingje. De kínálhatunk melléjük egy szép száraz pezsgőt is.
A süteményhez a borok királyát, Tokaji aszút ajánlok, mely a legméltóbb kísérője is az emlékezésnek, a csendes beszélgetésnek. Az aszú édessége csodálatosan harmonizál a csokoládéval.