Életforma.hu

GASZTRO

Gyors falatok-váratlan vendégeknek

Váratlan vendégek érkeznek, vagy csak reggel tudta meg? Semmi pánik, segítünk néhány gyors falat elkészítésével. Az obligát ropi, sós mogyoró, készen kapható hasék és egyéb "nagyüzemi" készítmény helyett íme néhány tipp, ami előre elkészíthető, könnyen tálalható,  és van amihez kés-villa sem kell, elég a kistányér.

 

1.) Koktél capriciosa

Olasz előétel a paradicsom mozarella sajttal, bazsalikommal, olíva olajjal. Ennek vendégváró változata a következő:

Hozzávalók: Koktél paradicsom (egy főre 3-4 darab), ugyanannyi apró mozarella sajt, friss bazsalikom, olívaolaj.

Elkészítés: A koktél paradicsomok közepét eltávolítjuk, s a helyére 1-1 kis mozarella sajtot tömünk. A megtöltött paradicsomokat tálba tesszük alaposan megszórjuk friss bazsalikommal s leöntjük annyi oliva olajjal, hogy mindegyikre jusson. Betesszük a hütőbe 1-2 órára. Mielőtt a vendégek jönnek egy tálra rendezzük a paradicsomokat, mindegyik tetejére teszünk a pácoláshoz használt bazsalikomból, és fogvájót szúrunk belé. Nem szabad előre megsózni, mert a paradicsom levet ereszt! Ki-ki sózza meg magának ízlés szerint.

Tipp: friss kecskesajttal is készíthetjük, azonban bazsalikom helyett például finomra vágott friss kaporral, vagy borssal szórjuk meg a megtöltött paradicsomokat.

2.) Cukkini csónakok

Hozzávalók: 1 főre: 2-3 db. (attól függően hány féle fogást készítünk!) zsenge, kb. 10 cm hosszú cukkini, 2,5 dkg téli szalámi, 2  kis méretű paradicsom, 1-2 dkg. reszelt sajt

Elkészítés: A cukkiniket megmossuk, félbe vágjuk, középső magházát kikaparjuk, de a végeit meghagyjuk, hogy csónak formájú maradjon. (Nem kell meghámozni!) A téli szalámit ledaráljuk, vagy jó apró darabokra vágjuk, s megtöltjük vele a csónakokat. Tetejét paradicsom szeletekkel takarjuk, és megszórjuk reszelt sajttal. Tepsibe rendezzük, s mikor a vendégek megérkeztek, tesszük majd be a sütőbe. Nem túl erős lángon (max. 180 fokon) megsütjük, (kb. 15-20 perc) tálra tesszük, s máris tálalhatjuk.

Tipp: Ha csak nagyobbacska cukkiniket kapunk (max. arasznyinál ne legyen nagyobb!), semmi baj, de felezzük meg a "csónakokat", s úgy töltsük meg, óvatosan, hogy a nyitott végén ne essen ki a töltelék. (Ha túl nagyok a csónakok, a sütéstől megpuhuló cukkini eltörik, amikor a vendég kézbe veszi.)

3.) Göngyölt virsli

Hozzávalók: (kb. 4-6 főre) 1 csomag mélyhűtött leveles tészta, 5 pár virsli, 1 tojás

Elkészítés: A leveles tésztát a vendégvárás előtti napon kivesszük a mélyhűtőböl, s a normál hűtőben hagyjuk kiengedni. Készítéskor kivesszük a hütőből, belisztezzük a deszkát,  s kb. 0,5 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát. Keskeny (kb. 1,5 -2 cmes) csíkokat vágunk a tésztából, s ferdén beletekerjük a virsliket, hogy kis rések maradjanak közte. Tepsibe rendezzük, tetejét megkenjük a felvert tojással. Csak akkor tesszük be a forró (200- fokos) sütőbe, amikor a vendégek megérkeztek. Mire szép aranybarna a tészta, már meg is sült és tálalhatjuk. Simán mustárt, ketchup-öt, majonézes tormát kínálhatunk hozzá.

Tipp: Ha cifrázni akarjuk, akkor a virslikbe hosszában vágjunk egy rést, tegyünk bele keskeny sajt szeletkéket, s úgy göngyöljük be a tésztába.

4.) Kókuszos, csokis csemege

Hozzávalók: piskóta tortalap, mindenféle, töltetlen, maradék csokoládé, vagy táblás főzőcsokoládé, kókusz reszelék.

Elkészítés:

a.) a piskóta tortalapé:

6 tojás szétválasztunk, külön tálba a fehérjét, külön a sárgáját. A sárgáját 6 evőkanál cukorral habosra keverünk, a fehérjét géppel kemény habbá verjük. Majd óvatosan, fokozatosan, fakánnal forgatva (nem keverve) hozzáadjuk a fehérje habot és 6 evőkanál lisztet a cukros sárgájához. Kivajazott, kilisztezett, közepes méretű tepsibe simítjuk a masszát, s előmelegített (180 fokos) sütőbe dugjuk. Sütési idő 40 perc, s közben a sütőt nem szabad kinyitni, mert a piskóta összeesik! Amikor kész, kivesszük, s hagyjuk kihűlni. (Ne ijedjünk meg, hűlés közben veszít a magasságából, de belül laza marad).

Kifordítjuk a tepsiből egy deszkára, s kis hasábokat ( kb. 4x6 cm) vágunk belőle.

b.) a süti készítése:

A csokoládét egy lábasba daraboljuk, gyenge tűzön felolvasztjuk, egy kevés tejjel hígítjuk, hogy sűrű tejföl állagú legyen. A piskóta hasábokat alaposan megforgatjuk a csokiban, majd a kókusz reszelékben, s tálra rendezzük. Ha a csokoládé kezd megdermedni, melegítsük újra.

Tipp: Ha nincs idegünk a piskóta lap elkészítéséhez, készet is vehetünk, azt azonban előbb vágjuk félbe, mert túl magas. Akár egy nappal korábban is elkészíthetjük, mert a csoki borítás nem engedi kiszáradni. Csak jól dugjuk el a család elől, mert olyan finom, hogy megeszik, mielőtt a vendégek jönnek!

A falatokhoz többféle ital kínálható, amiből a vendégek ízlésünk szerint választanak.

A sós ételekhez könnyű fehér bor illik a legjobban, például Jásdi István 2004-es Csopaki Olaszrizlingje. De kínálhatunk melléjük egy szép száraz pezsgőt is.

A süteményhez a borok királyát, Tokaji aszút ajánlok, mely a legméltóbb kísérője is az emlékezésnek, a csendes beszélgetésnek. Az aszú édessége csodálatosan harmonizál a csokoládéval.

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.