Rigatoni fűszeres-szalonnás-paradicsomos mártásban
Hozzávalók:
- 6 szelet főtt füstölt tarja
- 1 kg érett paradicsom (vagy hámozottparadicsom-konzerv)
- 1 kis fej finomra vágott vöröshagyma (vagy fél rúd póréhagyma)-
- só, őrölt bors,
- tálaláshoz reszelt sajt
- 250-350-500 gramm rigatoni, attól függően, hogy azonnal felfalja-e az ember a teljes mennyiséget, vagy másnap is eszik belőle.
Egy nagyobb lábosban feltesszük a tészta vizét, s amíg a tészta a szokásos módon megfő, elkészítejük a mártást. Teflonserpenyőben olívaolajon megforrósítjuk az apróra vágott füstölt húst és a szintén felaprított póréhagymát. A paradicsomot hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, icikét meg is cukrozhatjuk, és takarékon addig melegítjük, amíg a tészta el nem készül. A kifőtt tésztát leszűrjük és a mártással jól összekeverjük. Reszelt parmezánnal tálaljuk.
Brokkolis tészta
A brokkolit rózsáira szedjük, egy répát megpucolunk, és sós vízben mindkettőt megfőzzük. Ezután a répát a kis lyukú reszelővel lereszeltem. Mivel a répának több idő kéne, hogy megfőjön, ilyenkor ez még kicsit ropogós, így könnyű lereszelni. Egy serpenyőben kb. egy evőkanálnyi vajat olvasztunk, ráöntünk nagyjából két deci tejszínt és egy deci tejet. Megfűszerezzük kurkumával, szerecsendióval, sóval, borssal, vegetával, összekeverjük, majd beledobjuk a reszelt sárgarépát és a brokkolit. Kicsit forraljuk, reszelt sajttal sűrítjük. Finomra vágott friss petrezselyemmel díszíthetjük.
Cukkinis tészta
Serpenyőben kicsi olívaolajon vajat olvasztunk, és ezen dinszteljük meg az vékonyra karikázott újhagymát. Két gerezd zúzott fokhagymával illatosítjuk, majd együtt pirítjuk a vékony csíkokra vágott cukkinivel. Amikor a cukkinicsíkok megsültek, sózzuk, borsozzuk, szárított vagy friss bazsalikomot szórunk rá és felöntjük egy deci tejszínnel, amiben elkevertünk egy evőkanál tejfölt. Reszelt sajttal sűrítjük, csavart tésztával tálaljuk