Meggyes morzsatorta:
Hozzávalók:
- 1 kiló meggy
- pici vaj a forma kikenéséhez
- fahéj, szegfűszeg
- 15 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 8 dkg darált dió
A meggyet kimagozzuk. Egy fodros szélű tortaformát kivajazunk, megszórjuk barna cukorral (vagy fehérrel, picit meghintjük őrölt fahéjjal és szegfűszeggel, és erre terítjük a kimagozott meggyet. A meggyet ismét megszórjuk cukorral és a fűszerekkel.
A tésztához a lisztet elkeverjük a cukorral és a dióval, majd a jéghideg vajat kockákra vágva beledobáljuk és morzsásítjuk. Ezt történhet ujjheggyel, nagyon gyorsan dolgozva, hogy a vaj nehogy megolvadjon, vagy robotgéppel, lényeg, hogy a tészta ne álljon össze egységes egésszé, hanem morzsás legyen. Ezzel a tésztával beterítjük az előkészített meggyet, betoljuk a 200 fokos sütőbe és kb. 30 percig sütjük (vagy addig, amíg a tészta teteje szépen megbarnul).
Jéghideg, cukrozatlan tejszínnel tálaljuk. Fantasztikus a tűzforró, édes süti a jéghideg cukor nélküli tejszínhabbal! Abbahagyhatatlan!
Különlegesség:
1. Csokis morzsatorta:
15 dkg lisztet, 8 dkg cukrot, 5 dkg durvára vágott mandulát és 5 dkg csokidarabkát keverjünk össze, majd 8 dkg hideg vajjal keverjük morzsásra a tésztát.
2. Sós crumble gyors vacsorának:
A kivajazott tortaformába, vagy jénaiba aprítsunk paradicsomot, cukkinit, padlizsánt, fokhagymát. Ujjheggyel vagy robotgéppel dolgozzunk össze 7,5 dkg zsemlemorzsát, 7,5 dkg reszelt parmezánt, 3 evőkanál olívaolajat és 1 kávéskanál oregánót (vagy bazsalikomot, vagy kakukkfüvet, kinek mi a kedvence). Morzsoljuk rá a tésztát az előkészített zöldségekre, majd alufóliával lefedve süssük 200 fokon 30 percig, végül pirítsuk meg a tetejét.