Életforma.hu

GASZTRO

Ha ma nemzeti színű ételre vágynátok

Adunk egy-két inspiráló tippet, ha esetleg ma, nemzeti ünnepünk napján trikolór ételt fogyasztanátok.

Lássuk be, az ételeket először mindig a szemünkkel mérjük fel, így találkozunk velük először, tehát igen fontos, hogyan hatnak ránk vizuálisan. Fontos, hogy ínycsiklandó, gyönyörű látvány várjon minket a tányéron, a variációk száma pedig végtelen. Nemcsak a formákkal, hanem a színekkel is játszhatunk, ezen a napon például piros-fehér-zöld ételekkel is előrukkolhatunk.

Caprese saláta

A nagy kedvenc mozarellából, érett paradicsomból és friss bazsalikomlevelekből áll, melyet tetszés szerint sózhatunk, borsozhatunk és olívaolajjal locsolhatunk meg.

Fotó: Depositphotos

 

Paradicsomos spagetti

Olajon megfuttatott hagymát öntsünk fel hámozott paradicsomkonzervvel, ízesítsük sóval, borssal, rottyantsunk párat rajta, s már tálalhatjuk is a kifőtt tésztára. Szórjuk meg sajttal, tegyünk a tetejére friss bazsalikomleveleket. A paradicsomszószt természetesen dúsíthatjuk darált hússal.

Fotó: Depositphotos

 

New York-i sajttorta

Egy zacskó teljes kiőrésű kekszet összetörünk, 10 dkg olvasztott vajjal meglocsoljuk. Belesimítjuk a tortaformába, s 170 Celsius fokon 10 percig elősütjük. 6 doboz Philadelphia krémsajtot 15 dkg cukorral, egy citrom héjával és levével, 1 dl tejföllel, 3 db tojással összekeverünk, rásimítjuk a kekszalapra, s kb. 40 perc alatt megsütjük 170 Celsius fokon. Egy zacskó mirelit epret vagy 20 dkg friss epret (díszítésnek párat félreteszünk) 10 dkg cukorral felforralunk, ezzel a sziruppal leöntve és citromfűvel dekorálva tálaljuk a kihűlt sajttortát.

Fotó: Depositphotos

 

Olasz paradicsomleves

Egy felkockázott vöröshagymát megfuttatunk olívaolajon, rádobunk 3-4 gerezd fokhagymát, azt is megdinszteljük, majd ráüntjük a hámozott paradicsomkonzervet. Kakukkfűvel, bazsalikommal fűszerezzük, majd 0,5 l zöldségalaplével felöntjük, felforraljuk. Ha szükséges, kis cukorral édesítjük. Mozarellával és friss bazsalikomlevéllel tálaljuk.

Fotó: Depositphotos

Paradicsomos zöldbab saláta

Megpároljuk a zöldbabot, megfelezzük a koktélparadicsomokat, összekeverjük, majd pirított szezámmaggal megszórjuk. Ízlés szerinti öntettel tálaljuk, például mézes-mustáros szósszal. Önmagában, de húsok mellé is remek.

Fotó: Depositphotos

 

Tavaszi saláta

Felkarikázott retket és újhagymát egy tálba halmozunk, esetleg főtt tojást kockázunk rá, sózzuk, borsozzuk, majd 2 dl tejföllel nyakon öntjük.

Fotó: Depositphotos

 

Trikolór rizses köret

Hogy ne mindig szimpla rizst tálaljunk, dobjuk fel zöldbabbal (brokkolival, borsóval), sárgarépával, paradicsommal, s szórjuk meg petrezselyemmel.

Fotó: Depositphotos


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.