Életforma.hu

GASZTRO

Húsos tésztabatyu, ahogy a spanyolok készítik

A dél-amerikai országokban nemzeti eledelnek számít a hússal, zöldséggel töltött tésztabatyu. Bár vannak akik az olajban sütött változatra esküsznek, sütőben is kiváló és sokkal egészségesebb.

Hozzávalók 12 darabhoz:

125 ml + 1 ek tej

325 g liszt

1 1/2 tk sütőpor

125 g vaj

1 hagyma

1 gerezd fokhagyma

2 ek olívaolaj

200 g vegyes darált hús

1 ek édesnemes paprika

1 tk római kömény

1/2 tk cayenne-i bors (chili)

50 g aszalt amerikai tőzegáfonya aprítva

3-4 szál petrezselyem

1 tojássárgája (méret: M)

Elkészítése:

1. A tejet megmelegítjük. Összekeverjük a lisztet a sütőporral. A kézi mixer dagasztószárával a lisztet, ½ TK sót és a kanalanként adagolt vajat egyenletes tésztává dolgozzuk. A tejet apránként keverjük bele. A tésztát fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.

2. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk. A hagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát finomra aprítjuk. Olajat hevítünk egy serpenyőben, és a darált húst addig sütjük, míg morzsáira nem esik. A hagymát és a fokhagymát hozzáadjuk és megizzasztjuk. Sóval, paprikával, római köménnyel és cayenne-i borssal fűszerezzük. Beletesszük az amerikai tőzegáfonyát és hagyjuk kihűlni.

3. A petrezselymet megmossuk, szárazra rázogatjuk, a leveleket letépjük a szárról és finomra aprítjuk. A petrezselymet belekeverjük a darált hús masszába. A tésztát lisztezett munkalapra helyezzük, vékonyra nyújtjuk, és 12 kört (átmérő: kb. 10 cm) szaggatunk belőle. A tojássárgáját 1 EK tejjel összekeverjük. Mindegyik kiszaggatott körre 1 púpozott evőkanál darált hús masszát teszünk. A peremét megkenjük tojásos tejjel, a tésztát félbehajtjuk, és a peremét egy villával megnyomkodjuk. A tésztabatyukat a maradék tojásos tejjel megkenjük, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben (villanysütő: 175 °C / légkeringtetés: 150 °C / gázsütő: 2-es fokozat) kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük. Az empanadast forrón és hidegen is tálalhatjuk. A guacamole, ez a finom, avokádó alapú mexikói mártás jól illik hozzá.


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.