Életforma.hu

GASZTRO

Húst-hússal receptek

Töltött oldalas, kapros sertésborda, mustáros aprópecsenye, gombás húspástétom, szilvalekváros hájas párnácskák, sajtos-hagymás májszeletek - ki tud ennek ellenállni?

Töltött oldalas

HOZZÁVALÓK: egy szép darab, 80-100 deka sertésoldalas, 25 deka darált sertéshús, 2 zsemle, 2 tojás, 10 deka gomba, 10 deka füstölt sonka, 1 fej hagyma, 1 evőkanál olaj, 1 csomag friss zöldpetrezselyem, só, őrölt bors, majoránna, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 deci bor, pici pirospaprika.

ELKÉSZÍTÉSE: a kicsontozott sertésoldalast felszúrjuk, hogy bő hely legyen a tölteléknek. Az olajban a finomra vágott hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, a felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, és egy kicsit megpirítjuk. Ha kihűlt belekeverjük a vízben megáztatott, kinyomkodott zsemléket, az apróra vágott sonkát és a zöldpetrezselymet, a pirospaprikát, a majoránnát, valamint a tojásokat. Jól összekeverjük, és megtöltjük vele az oldalast. Hústűvel a végeit lezárjuk, tepsibe tesszük, kívül is sózzuk, borsozzuk, majd leöntve forró zsírral - s közben levével locsolgatva - barnás-pirosra sütjük. Ha kész, kivesszük az edényből, s a pecsenyelébe tesszük a paradicsompürét, a bort s jól összeforraljuk, majd 1 evőkanál liszttel besűrítjük. Átszűrve külön edényben feltálaljuk a felszeletelt oldalashoz, s mellé gombás rizst és zelleres burgonyasalátát kínálunk.

Kapros sertésborda

HOZZÁVALÓK: 8 szelet sertéskaraj, 2 evőkanál zsír vagy olaj, 2 csomag friss kapor, 1 evőkanál liszt, 1,5 tejföl, fél citrom leve, 3 deka mazsola, ízlés szerint cukor és só, 1,5 deci csontlé.

ELKÉSZÍTÉSE: a kivert karajszeleteket besózzuk, enyhén borsozzuk, majd kevés zsiradékban hirtelen elősütjük, és sütőedénybe rakjuk. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a lisztet, beleszórjuk a finomra vágott kaprot, és néhány perc párolás után a csontlével mártás sűrűségűre főzzük. Sóval, citromlével, cukorral és mazsolával ízesítjük. Végül belekeverjük a tejfölt, és ráöntjük a hússzeletekre. Megszórjuk reszelt sajttal, és 10 percig forró sütőben összesütjük. Párolt rizzsel tálaljuk.

Mustáros aprópecsenye

HOZZÁVALÓK: 80 deka sertéscomb, 15 deka gomba, 2 evőkanál zsír, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint mustár, kakukkfű, majoránna, bazsalikom, 2 deci vörösbor, 2 deci tejföl.

ELKÉSZÍTÉSE: a finomra vágott hagymát és a felszeletelt gombát a zsiradékon megpároljuk, majd az ujjnyi csíkokra vágott húst hozzáadjuk. Rászórjuk a fűszereket, és állandóan kevergetve erős lángon 5-7 percig pirítjuk. A húst kiszedjük, zsírját felöntjük a borral behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel. Végül hozzáadunk egy kis mustárt, és sűrűsödésig főzzük. Párolt rizzsel tálaljuk.

Gombás húspástétom

HOZZÁVALÓK: 20 deka füstölt szalonna, 1 kiló szín sertéslapocka vagy comb, 25 deka sertésmáj, 15 deka rókagomba vagy vargánya, 10 deka vaj, 1 fej finomra vágott vöröshagyma, őrölt bors, pici szegfűszeg, só.

ELKÉSZÍTÉSE: a combot és a májat puhára főzzük, hozzáadjuk az apróra vágott és kisütött szalonnát, a szalonnazsiradékon megfuttatott hagymát, és a megdinsztelt erdei gombát. A masszát legalább kétszer átdaráljuk, a borssal, szegfűszeggel és a sóval alaposan összedolgozzuk. Végül hozzáadjuk a vajat, mellyel jól kikeverjük, és edénybe téve kihűtjük.

Szilvalekváros hájas párnácskák

HOZZÁVALÓK: 30 deka darált háj, 60 deka finomliszt, 25 deka szilvalekvár, 1 egész tojás, 15 deka cukor, csipet só, szükség szerint víz, a kenéshez 1 tojás. ELKÉSZÍTÉSE: a hozzávalókat összedolgozzuk, majd a tésztát félujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Éles késsel négyzeteket vágunk belőle, melyeket megtöltünk szilvalekvárral, majd egyik szárukat áthajtjuk: így háromszög alakú párnácskákat kapunk. Tepsibe rakjuk, tetejüket megkenjük tojással és előmelegített sütőben készre sütjük.

Sajtos-hagymás májszeletek

HOZZÁVALÓK: 60 deka sertésmáj, 10 deka reszelt eidami sajt, 5 deka vaj, 1 deci tej, 2 tojássárgája, 1,5 deci tejszín, 3 evőkanál liszt, 2 szál újhagyma, csipetnyi őrölt szerecsendió és fehérbors, só, olaj a sütéshez.

ELKÉSZÍTÉSE: a megmosott, szárazra törölt májat vékonyan felszeleteljük, majd lisztben mindegyiket megforgatjuk. A szeleteket forró olajban hirtelen megsütjük mindkét oldalukon, majd sütőtálba rakjuk. A vajjal, a maradék liszttel és a tejjel sűrű mártást készítünk, s bereszeljük a sajtot, a felaprózott újhagymákat, valamint a tojássárgákat és a tejszínt. Ízlés szerint fűszerezzük, sózzuk, majd a serpenyőben lévő májszeletekre öntjük. mintegy 5 percre forró sütőbe tesszük, és összesütjük. Vajas burgonyapürével és friss zöldsalátával tálaljuk.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.