Töltött oldalas
HOZZÁVALÓK: egy szép darab, 80-100 deka sertésoldalas, 25 deka darált sertéshús, 2 zsemle, 2 tojás, 10 deka gomba, 10 deka füstölt sonka, 1 fej hagyma, 1 evőkanál olaj, 1 csomag friss zöldpetrezselyem, só, őrölt bors, majoránna, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 deci bor, pici pirospaprika.
ELKÉSZÍTÉSE: a kicsontozott sertésoldalast felszúrjuk, hogy bő hely legyen a tölteléknek. Az olajban a finomra vágott hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, a felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, és egy kicsit megpirítjuk. Ha kihűlt belekeverjük a vízben megáztatott, kinyomkodott zsemléket, az apróra vágott sonkát és a zöldpetrezselymet, a pirospaprikát, a majoránnát, valamint a tojásokat. Jól összekeverjük, és megtöltjük vele az oldalast. Hústűvel a végeit lezárjuk, tepsibe tesszük, kívül is sózzuk, borsozzuk, majd leöntve forró zsírral - s közben levével locsolgatva - barnás-pirosra sütjük. Ha kész, kivesszük az edényből, s a pecsenyelébe tesszük a paradicsompürét, a bort s jól összeforraljuk, majd 1 evőkanál liszttel besűrítjük. Átszűrve külön edényben feltálaljuk a felszeletelt oldalashoz, s mellé gombás rizst és zelleres burgonyasalátát kínálunk.
Kapros sertésbordaHOZZÁVALÓK: 8 szelet sertéskaraj, 2 evőkanál zsír vagy olaj, 2 csomag friss kapor, 1 evőkanál liszt, 1,5 tejföl, fél citrom leve, 3 deka mazsola, ízlés szerint cukor és só, 1,5 deci csontlé.
ELKÉSZÍTÉSE: a kivert karajszeleteket besózzuk, enyhén borsozzuk, majd kevés zsiradékban hirtelen elősütjük, és sütőedénybe rakjuk. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a lisztet, beleszórjuk a finomra vágott kaprot, és néhány perc párolás után a csontlével mártás sűrűségűre főzzük. Sóval, citromlével, cukorral és mazsolával ízesítjük. Végül belekeverjük a tejfölt, és ráöntjük a hússzeletekre. Megszórjuk reszelt sajttal, és 10 percig forró sütőben összesütjük. Párolt rizzsel tálaljuk.
Mustáros aprópecsenyeHOZZÁVALÓK: 80 deka sertéscomb, 15 deka gomba, 2 evőkanál zsír, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint mustár, kakukkfű, majoránna, bazsalikom, 2 deci vörösbor, 2 deci tejföl.
ELKÉSZÍTÉSE: a finomra vágott hagymát és a felszeletelt gombát a zsiradékon megpároljuk, majd az ujjnyi csíkokra vágott húst hozzáadjuk. Rászórjuk a fűszereket, és állandóan kevergetve erős lángon 5-7 percig pirítjuk. A húst kiszedjük, zsírját felöntjük a borral behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel. Végül hozzáadunk egy kis mustárt, és sűrűsödésig főzzük. Párolt rizzsel tálaljuk.
Gombás húspástétomHOZZÁVALÓK: 20 deka füstölt szalonna, 1 kiló szín sertéslapocka vagy comb, 25 deka sertésmáj, 15 deka rókagomba vagy vargánya, 10 deka vaj, 1 fej finomra vágott vöröshagyma, őrölt bors, pici szegfűszeg, só.
ELKÉSZÍTÉSE: a combot és a májat puhára főzzük, hozzáadjuk az apróra vágott és kisütött szalonnát, a szalonnazsiradékon megfuttatott hagymát, és a megdinsztelt erdei gombát. A masszát legalább kétszer átdaráljuk, a borssal, szegfűszeggel és a sóval alaposan összedolgozzuk. Végül hozzáadjuk a vajat, mellyel jól kikeverjük, és edénybe téve kihűtjük.
Szilvalekváros hájas párnácskák
HOZZÁVALÓK: 30 deka darált háj, 60 deka finomliszt, 25 deka szilvalekvár, 1 egész tojás, 15 deka cukor, csipet só, szükség szerint víz, a kenéshez 1 tojás. ELKÉSZÍTÉSE: a hozzávalókat összedolgozzuk, majd a tésztát félujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Éles késsel négyzeteket vágunk belőle, melyeket megtöltünk szilvalekvárral, majd egyik szárukat áthajtjuk: így háromszög alakú párnácskákat kapunk. Tepsibe rakjuk, tetejüket megkenjük tojással és előmelegített sütőben készre sütjük.
Sajtos-hagymás májszeletek
HOZZÁVALÓK: 60 deka sertésmáj, 10 deka reszelt eidami sajt, 5 deka vaj, 1 deci tej, 2 tojássárgája, 1,5 deci tejszín, 3 evőkanál liszt, 2 szál újhagyma, csipetnyi őrölt szerecsendió és fehérbors, só, olaj a sütéshez.
ELKÉSZÍTÉSE: a megmosott, szárazra törölt májat vékonyan felszeleteljük, majd lisztben mindegyiket megforgatjuk. A szeleteket forró olajban hirtelen megsütjük mindkét oldalukon, majd sütőtálba rakjuk. A vajjal, a maradék liszttel és a tejjel sűrű mártást készítünk, s bereszeljük a sajtot, a felaprózott újhagymákat, valamint a tojássárgákat és a tejszínt. Ízlés szerint fűszerezzük, sózzuk, majd a serpenyőben lévő májszeletekre öntjük. mintegy 5 percre forró sütőbe tesszük, és összesütjük. Vajas burgonyapürével és friss zöldsalátával tálaljuk.