Életforma.hu

GASZTRO

Idd végig! A proseccotól a grappaig..

Az olaszok nem csupán finomakat enni szeretnek, hanem az étkezést kísérő italokra is figyelnek. Neves bortermelő országként az étkezésekhez elsősorban bort fogyasztanak. Minden vidéknek megvan a maga - főleg vörös - asztali bora, mely könnyű, friss és általában alacsony alkoholtartalmú. Merthogy autóvezetés ide, tilalom oda - az olaszok bizony megisszák a maguk 1-1 pohár borát az ebédhez is.

Az olaszok munka után gyakran beülnek a barátokkal, munkatársakkal a sarki bárba, hogy megigyanak egy pohár üde "Prosecco"-t. Bár pezsgőkészítéssel is foglalkoznak, de igazából a habzó bor - a spumante - készítését fejlesztették egyes pincészetek tökélyre. E habzó borok egyik legjelesebb képviselője, Friuli vidékéről a Prosecco. A habzóborok közül is van, amelyik kevésbé szénsavas, ezek Frizzante címszó alatt szerepelnek az itallapon.

Este a vacsorát is általában spumante-val kezdik. Olaszország elsősorban vörös borairól híres, így ne csodálkozzunk, ha az előételhez, a tésztákhoz és a főételhez is vörös bort kínál a pincér. A könnyű, zamatos fajtáktól egészen a testes, több éves érlelésű cuvée-ig gazdag a választék a különböző borvidékekről, Piemonte-tól egész délig. A legismertebb asztali borként elterjedt Chianti azonban valójában nem egy borfajtát, hanem egy borrégiót jelöl Toscana-ban. Így az itallapon e címszó alatt többféle borral is találkozunk, köztük bizony csöppet sem olcsókkal is, hiszen nagyon magas minőségű, hosszú érlelésű borokat is termelnek Chianti pincéiben.

Fehér borokban főleg a már említett, Szlovéniával szomszédos Friuli pincészetei jeleskednek.

Az olaszok gyakorlatilag egyáltalán nem fogyasztanak aperitifként égetett szeszesitalokat.

 Viszont az étkezés végén, emésztésserkentőként a grappa szinte köztelező. A szőlő törkölyből a párlatot szigorú technológiai előírás szerint készítik, s a legjobb minőségűek egy-egy szőlőfajtából készülnek. Bár viszonylag magas az alkoholtartalma (30-35%), a "gyengéd" desztillálásnak köszönhetően kevésbé égetőnek érezzük, s ráadásul az igazán finom grappa megőrzi a szőlő zamatát, gyümölcsösségét, jellegzetes ízjegyeit. Az elegánsabb helyeken így többféle fajta és borvidék grappája közül is választhatunk, de a legegyszerűbb trattoria-nak is megvan a maga házi grappája. S valóban jótékony hatással van az emésztésre. Megszünteti a teltség érzését, sőt még borgőzös fejünket is kitisztítja.

Lovas Katalin


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.