Életforma.hu

GASZTRO

Ilyenkor legfinomabb a spárga! -receptekkel

Május a spárga szezonja. A spárgát előkelő, ínyenc ételnek tartják. Ez az ízletes zöldségféle igazán csak ilyenkor finom. Használjuk, s készítsünk legalább előételt belőle. 

A spárgát előkelő, ínyenc ételnek tartják. Talán azért, mert termesztése - ahhoz, hogy valóban zsenge korában szedjék le - nem könnyű feladat, igen rövid a szezonja (egy ültetést csak kétszer lehet szüretelni), így azután nem is olcsó zöldségféle. De nagyon finom, rendkívül gazdag rostanyagokban, B és C vitaminban. Május az igazi szezonja, Olaszországban és Franciaországban olyan népszerű, hogy ilyenkor nagy spárga lakomákat rendeznek, ahol az előételtől a főételen át a desszertig mindenhez ezt a növényt használják. Rengeteg receptet lehet találni francia és olasz gasztronómiai portálokon, melyekből én most kettőt választottam ki, előételként, vagy köretként is elkészíthető.

1.) Pármai spárga

Hozzávalók:

80 dkg spárga

15 dkg vaj

5 dkg parmezán sajt

só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A legkényesebb feladat a spárga megtisztítása, hogy elkészítés után ne legyen szálkás. Általában arasznyi hosszúságú hajtásokat árulnak, melyeknek töve már kemény, fás. Ezt le kell vágni, legalább 3-4 centit. Majd legjobb, ha félbe vágjuk a spárgaszálokat, és külön megtisztítjuk az alsó részt, és külön a felsőt. Az alsó részt addig kell hámozni, amíg, kemény, szálas "héjat tudunk róla lehántani. (legjobb a krumplitisztító eszköz a spárga tisztítására!) A felső rész általában zsengébb, azt csak kevéssé kell meghámozni.

Ha megtisztítottuk akkor bő vízben kell feltenni főzni, kissé megsózva, forrástól számítva kb. 10 percig kell főzni.

Ha megfőtt, jól lecsepegtetjük, esetleg papírkéztörlővel is leitathatjuk róla a vizet.

Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, s amikor habosodni kezd, beletesszük, és jól megforgatjuk benne a spárgát. Ezután egy jénai tálba rendezzük a spárgát, kissé megsózzuk, megborsozzuk, és egyenletesen megszórjuk a parmezán sajttal. Grillsütőbe tesszük, s amikor a sajt ráolvadt, és pirulni kezd, már kész is.

2.) Francia spárga saláta

Hozzávalók:

50 dkg zöld spárga

1 pohár tejföl

3 paradicsom

4 esectes uborka

2 tojás

fél csokor petrezselyem, s kb. ugyanannyi

snidling

bors

oliva olaj

borecet

Elkészítés:

Tisztítsuk és főzzük meg a spárgát a fenti receptben leírtak szerint. Mossuk meg és vágjuk karikára a paradicsomot, a tojásokat főzzük meg kemény tojásnak, és válasszuk külön a fehérjét és a sárgáját. Vágjuk apróra a petrezselymet és a snidlinget, karikázzuk fel az uborkát.

Egy tálba tegyük bele és törjük össze villával a tojássárgáját, adjuk hozzá a petrezselymet és a snidlinget, az uborkát, és a turmixgéppel jól apróra tört tojásfehérjét. Sózzuk és borsozzuk. Adjuk hozzá annyi olíva olajat és ízlés szerint borecetet, hogy az egészet összedolgozva egy laza salátaöntetet kapjunk.

Egy megfelelő méretű, nem túl mély, inkább nagyobb átmérőjű tálnak a szélét díszítsük körbe paradicsomkarikákkal. Középre rakjuk a maradék paradicsomot és a tetejére a kihűlt, lecsepegtetett, és feldarabolt spárgát. Közvetlenül a tálalás előtt öntsük rá az öntetet!

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.