A spárgát előkelő, ínyenc ételnek tartják. Talán azért, mert termesztése - ahhoz, hogy valóban zsenge korában szedjék le - nem könnyű feladat, igen rövid a szezonja (egy ültetést csak kétszer lehet szüretelni), így azután nem is olcsó zöldségféle. De nagyon finom, rendkívül gazdag rostanyagokban, B és C vitaminban. Május az igazi szezonja, Olaszországban és Franciaországban olyan népszerű, hogy ilyenkor nagy spárga lakomákat rendeznek, ahol az előételtől a főételen át a desszertig mindenhez ezt a növényt használják. Rengeteg receptet lehet találni francia és olasz gasztronómiai portálokon, melyekből én most kettőt választottam ki, előételként, vagy köretként is elkészíthető.
1.) Pármai spárga
Hozzávalók:
80 dkg spárga
15 dkg vaj
5 dkg parmezán sajt
só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A legkényesebb feladat a spárga megtisztítása, hogy elkészítés után ne legyen szálkás. Általában arasznyi hosszúságú hajtásokat árulnak, melyeknek töve már kemény, fás. Ezt le kell vágni, legalább 3-4 centit. Majd legjobb, ha félbe vágjuk a spárgaszálokat, és külön megtisztítjuk az alsó részt, és külön a felsőt. Az alsó részt addig kell hámozni, amíg, kemény, szálas "héjat tudunk róla lehántani. (legjobb a krumplitisztító eszköz a spárga tisztítására!) A felső rész általában zsengébb, azt csak kevéssé kell meghámozni.
Ha megtisztítottuk akkor bő vízben kell feltenni főzni, kissé megsózva, forrástól számítva kb. 10 percig kell főzni.
Ha megfőtt, jól lecsepegtetjük, esetleg papírkéztörlővel is leitathatjuk róla a vizet.
Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, s amikor habosodni kezd, beletesszük, és jól megforgatjuk benne a spárgát. Ezután egy jénai tálba rendezzük a spárgát, kissé megsózzuk, megborsozzuk, és egyenletesen megszórjuk a parmezán sajttal. Grillsütőbe tesszük, s amikor a sajt ráolvadt, és pirulni kezd, már kész is.
2.) Francia spárga saláta
Hozzávalók:
50 dkg zöld spárga
1 pohár tejföl
3 paradicsom
4 esectes uborka
2 tojás
fél csokor petrezselyem, s kb. ugyanannyi
snidling
só
bors
oliva olaj
borecet
Elkészítés:
Tisztítsuk és főzzük meg a spárgát a fenti receptben leírtak szerint. Mossuk meg és vágjuk karikára a paradicsomot, a tojásokat főzzük meg kemény tojásnak, és válasszuk külön a fehérjét és a sárgáját. Vágjuk apróra a petrezselymet és a snidlinget, karikázzuk fel az uborkát.
Egy tálba tegyük bele és törjük össze villával a tojássárgáját, adjuk hozzá a petrezselymet és a snidlinget, az uborkát, és a turmixgéppel jól apróra tört tojásfehérjét. Sózzuk és borsozzuk. Adjuk hozzá annyi olíva olajat és ízlés szerint borecetet, hogy az egészet összedolgozva egy laza salátaöntetet kapjunk.
Egy megfelelő méretű, nem túl mély, inkább nagyobb átmérőjű tálnak a szélét díszítsük körbe paradicsomkarikákkal. Középre rakjuk a maradék paradicsomot és a tetejére a kihűlt, lecsepegtetett, és feldarabolt spárgát. Közvetlenül a tálalás előtt öntsük rá az öntetet!