Életforma.hu

GASZTRO

Itt az eperszezon! Ezt az epres finomságot süsd meg idén!

Te is vártad már, hogy ellepjék a piacot és a boltok polcait az eprek? Ha igen, akkor van egy jó hírünk. Itt egy finom proteindús, egészséges ételkülönlegesség az eperszezon idejére.

Itt a tavasz, meg is érkezett az eperszezon. Végre újra a friss, magyar szamócát fogyaszthatjuk. Sokan belemártják a porcukorba az eperszemeket, de számos ínycsiklandozó édesség összetevője is ez az ízletes gyümölcs. Ma már azonban nem feltétlenül kell egy édességnek, desszertnek cukrosnak, egészségtelennek lenni. Például a nagy mennyiségű tojásfehérjét, 0% zsírt és 0% szénhidrátot tartalmazó ToTu tejtermék alternatívákkal remek, egyszerűen elkészíthető, proteindús epres desszertkrémeket, palacsinta-töltelékeket, shakeket készíthetünk, melyeket a diétázók, paleosok is bátran fogyaszthatnak.

Valóban egyre több szamócás ToTu-s recept, finomság születik mostanában a földieper szezonban. Azonban az egyszerűbb ötletek mellett olyan cukrászati csodák is születnek, mint a paleo receptjeiről híres Szabó Anita epres ToTu-tortája. Ezekhez az egészséges finomságokhoz már szükséges egy kis konyhai rutin, de a végeredmény, és annak sikere szerintem minden fáradságot megér

- mondta Dr. Németh Csaba, aki a ToTu termékek fejlesztésével foglalkozik.

Jöjjön egy igazán nagyszerű torta az eperszezon beindításaként!

Az eperszezon nem is kezdődhetne mással, mint egy finom tortával (Foto: ToTu)

ToTu-s eper torta (paleo)

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 3 tojás
  • 3 dkg eritrit
  • 6 dkg mandula
az epres ropogós réteghez:

  • 6 dkg paleo étcsokoládé
  • 3 dkg mandulakrém (vagy más magkrém)
  • 1 dkg liofilizált eper
  • 1 dkg puffasztott amaránt
az eper habhoz:

  • 12,5 dkg eperpüré
  • fél dkg zselatin
  • 2,5 dkg eritrit
  • 1,5 dl víz
  • 2 dkg tojásfehérje
  • 10 dkg kemény kókuszjoghurt
a fehér réteghez:

  • 25 dkg ToTu
  • 2,5 dl kókuszjoghurt
  • 1,5 citrom reszelt héja és leve
  • 5 dkg eritritol
  • fél vaníliarúd kikapart magjai
  • 7 gramm por zselatin
  • 1/2 dl víz
  • 20 dkg eper
a rózsaszín bevonóhoz:

  • 5 dkg átszitált kókusztejpor
  • 5 dkg kakaóvaj
  • 2 dl kókuszkrém
  • 5 dkg kókuszolaj
  • 5 gramm zselatin
  • ízlés szerint édesítő
  • 5 gramm liofilizált málna-, eper-, sárkánygyümölcs- vagy céklapor
a csokiköpenyhez:

  • 6 dkg paleo étcsokoládé
  • transzferfólia (lehet minta nélküli is)
a díszítéshez:

  • eper
  • evőkanálnyi olvasztott csokoládé
  • árvácska

Az elkészítési útmutató

Az eper habhoz a gyümölcspürét a zselatinnal forrásig melegítjük. Ha feloldódott a zselatin, a tűzről levéve kihűtjük. Fontos, hogy ne maradjon meleg! A joghurtot a fagyasztóba tesszük, annyi időre, amíg a tojáshabot készítjük. Az édesítőt a vízzel 120 fokosra melegítjük. A tojásfehérjét csipetnyi sóval félkemény habbá verjük, közben óvatosan hozzácsorgatjuk a forró szirupot. Kemény habbá verjük. Két részletben a lekvárhoz forgatjuk. A behűtött joghurtot laza habbá verjük, és szintén két részletben a tojáshabos keverékhez forgatjuk. 20 cm-es szilikon vagy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába töltjük, és kifagyasztjuk.

A piskótához a tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, közben hozzáadjuk a sárgáját is, majd hozzáforgatjuk az édesítőanyaggal elkevert darált mandulát, ügyelve, hogy a hab ne törjön össze. A masszából sütőpapíros lemezre 25 cm-es tortalapot kenünk. 175 fokra előmelegített sütőben 14 perc alatt megsütjük (tűpróba!). A sütőből kivéve kihűtjük. 24 cm-es tortalapot szúrunk ki belőle. Az epres ropogóshoz a csokit és a magkrémet vízgőz fölött összeolvasztjuk. A gőzről levéve hozzákeverjük a puffasztott amarántot és a liofilizált eper darabokat. A piskótára kenjük, felhasználásig hűtőbe tesszük.

A bevonó és az emberhab elkészítése

A kókuszjoghurtot kemény habbá verjük. A zselatint a vízben kis lángon feloldjuk. A túrót a citrom héjával és levével, a vaníliával valamint az édesítő anyaggal turmixgépben vagy késes aprítóban sima, egynemű krémmé dolgozzuk. Hozzákeverjük a feloldott zselatint. Hozzáforgatjuk a keményre felvert joghurtot, végül az apró kockára vágott epret is. A csokival lekent piskóta köré sütőpapírral, vagy vax fóliával az oldalán bélelt tortakarikát teszünk. Rásimítjuk a krémet. Annyi időre, amíg a krém megdermed, hűtőbe tesszük.

A rózsaszín bevonót csak akkor kell elkészíteni, ha az eperhab már teljesen kifagyott, illetve a fehér réteg is megkötött. A dolgunk annyi vele, hogy valamennyi hozzávalóját közepes lángon összemelegítjük. Majdnem teljesen kihűtjük (32-33 fokosra). Akkor jó, ha még folyós, de már csak épphogy langyos. Végül a pohárra állított, teljesen kifagyott eperhab tetejére öntjük. Gyorsan, határozottan kell vele dolgozni. Elsimítjuk. A fehér réteg közepére helyezzük. A csokiköpenyhez a csokoládét temperáljuk. A csoki kétharmadát 45 fokosra melegítjük. Hozzákeverjük a maradék egyharmadot. 27 fokosra hűtjük, majd 31 fokosra melegítjük ismét. A méretre vágott transzferfóliára simítjuk. Amikor már majdnem megdermedt, de még nem merev, a torta köré simítjuk. Megvárjuk, amíg teljesen megdermed a csoki. Eltávolítjuk a fóliát.

Félbevágott eperszemeket teszünk a torta szélére. A tetejét eperrel, ehető virággal, maradék temperált csokival díszítjük.

Végül hagyjuk a süteményt kiengedni. A maradék bevonót lefagyasztva egy másik süteménynél újra felhasználhatjuk akár bevonáshoz, akár felvert kókuszjoghurtot hozzákeverve inzert rétegként.

Még több recept az eperszezon időszakára:


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.