Életforma.hu

GASZTRO

Ittasan ne menj utcára, mert megölhetnek!

Takaj környéki fiatalokat soroztatott be az osztrák császár, hogy segítsen spanyol kollégájának egy dél-afrikai csatában. Mire a fiúk hajóval odaértek, a háborúnak vége lett, és a pénz is elfogyott, hogy hazahozzák a legényeket. Nem értettek semmihez az ifjak, csak a borhoz... Munkához láttak, megalapították az ottani Tokajt. Körülbelül ennyit tudtam a dél-afrikai borászatról, de kiderült, ennél lényegesen többről és izgalmasabb dologról van szó, amiből a magyarok is kivették a részüket... 

Érdekes lesz..., fájni fog a fejed utána..., biztos van benne jó is... - ennyit mondtak, illetve tudtak a dél-afrikai borokról kollégáim, barátaim, amikor elmondtam, hogy a világ nyolcadik legnagyobb bortermelő országának palackjait kóstolom majd a Wineglass sajtóklub bemutatóján.

Pongrácz pezsgők Dél-Afrikából, Kép: László Márta

Előre bocsátom, csak prémium kategóriájú pezsgőket és borokat kóstoltunk! Nem fájt a fejem utána, tényleg érdekes volt, és sok jót találtam! Imádom a pezsgőt, tehát nálam már nyerő volt a kínálat, hiszen a nyolc palackból az első három a pezsgőkínálatot reprezentálta, ebből kettő - minő véletlen - a Pongrácz borászatból jutott el hozzánk.

Magyarok Dél-Afrikában
Pongrácz Dezső nemes ember 1944-ben végzett Gödöllőn. Besorozták, majd 10 év hadifogság várt rá Szibériában. 1956-ban elhagyta az Magyarországot, és meg sem állt Núbiáig. Két évvel később érkezett Dél-Afrikába, ahol forradalmasította a borászatot és a pezsgőgyártást. Az itt látható pezsgők róla kapták a nevüket. A másik magyar, akit meg kell említenünk, Julius László. Erdélyi származású mikrobiológus, és szintén sokat tett a dél-afrikai borászatért.

- Ó és újvilági borokat különböztetünk meg, ami nagyjából azt jelenti, hogy minden, ami európai, az az ó, és minden más az újvilági csoportba tartozik, holott Dél-Afrikában már az 1650-es években termeltek bort. Telepesek kezdték a munkát, leginkább azért, mert a bor látszott a legbiztonságosabb innivalónak - kezdte a bemutatót Komoróczki Anna, a Bortársaság külföldi borászati kapcsolattartója.

A talaj rendkívül változatos, megtaláljuk a gránitot, a palát is. Hozzá jön még az óceáni eső, és ezek adják így együtt a könnyű, gyümölcsös borokat. A helyiek szerint az a jó, ha a bor a pincében fogy el, és ez nagyjából így is van. Dél-Afrikában mintegy 800 km-nyi borút van, az egzotikus állatok után a borkóstolás a második legnépszerűbb szórakozási lehetőség - golfpályával, uszodával.

Dél-Afrika elmúlt 150 évében kétszer kellett újraindítani a szőlőtermesztést, a borászatot. Először a nálunk is tragédiának számító filoxéra-fertőzés, majd az apartheid-rendszer elleni nemzetközi embargó miatt. A XXI. század elejének sikeres borászatai 1995 után indultak. Az apartheid utáni időben az ültetvények több mint felét újratelepítették.

Dél-afrikai pezsgők, Kép: László Márta

A legismertebb szőlőfajták a chenin blanc és a pinotage, de szépen terem a cabernet savignon, a chardonnay és a riesling is.

A Loire-völgyből érkezett chenin balnc-ból mindent lehet készíteni, sőt pezsgőalapnak is kiváló. Ízében felfedezhető a kajszibarack, az alma, a mandula, a méz. A Jordan pincészet 2015-ös borának érdekessége, hogy a pincemesterek nem felkeverik a hordó alján összegyűlő élesztőt, hanem egyszerűen végiggörgetik magát a hordót a pince padlózatán.

A bioorganikus és a falka bora, Kép: László Márta

A pinotage Dél-Afrika saját szőlőfajtája. Csak 1941-ben készült el az első kísérleti tétel. Sűrű, magas alkoholtartalmú borokról van szó, a szakemberek dzsúszos, rágógumis-banános, füstös fajtajellegű, más variációban szilvás, mályvacukros ízvilágról is beszélnek. A Painted Wolf pincészet, mely az afrikai vadkutyáról kapta a nevét, 2015-ös The Den Pinotage bora, ahogy a nevében is írva vagyon, valóban a falka bora, vagyis a barátaiddal kell meginni, és nem kell kétszer mondani!

Minden palack egy igazi mese, egy valódi történet…
Mennyi napfény, mennyi eső van benne, mennyi munkát jelentett a szőlészetben, mennyit a pincében! Erre kell gondolnunk, amikor leemelünk egy palack bort a polcról – mondta az ifjú, de annál kiválóbb móri borász Csetvei Kriszti, aki a másik fiatal móri szakemberrel, Miklós Csabival mutatta meg az egyik legkisebb, de annál figyelemre méltóbb magyar borvidéket. Így derült ki, tényleg minden palack egy mese…

Jochanne Reyneke borászata 2004-ben kapta meg - elsőként az országban - a bioorganikus gazdaság, illetve bor címet. A kisebb pincészetek közt nyilván tartott társaság annyira komolyan veszi a bioorganikus életmódot, hogy teljesen zárt világot alkot, farmja tökéletesen önfenntartó golfpálya helyett kacsákkal, saját gabonával, pékséggel. 2015-ös Organic Red-je lenyűgöző. 70%-a shiraz, 30 cabernet, 40%-át hordóban érlelik. Sokáig vártak rá, mert ahhoz, hogy bioorganikus bor készüljön, - szakemberek szerint - 3-4-5-6 év is kell, hogy a szőlő lelke "átálljon"! Ma körülbelül 20 ezer forintba kerül egy palack ilyen bor.

Két különleges jelzést is találunk a dél-afrikai borok palackján. Az egyik azt hivatott közölni, hogy a termelés alatt a borászat törvényesen alkalmazta munkásait, és megfelelő körülményeket nyújtott a munkavégzéshez. A másik hasonló a nálunk olvasható cigarettás feljegyzésekhez: ne igyál, ha vezetsz, a kismama veszélyezteti gyermekét, ha alkoholt fogyaszt. De, olyannal is találkoztunk, amelyik arra figyelmeztet: ittasan ne menj az utcára, mert megölhetnek - ami nem túl biztató egy turistának, de megfelelően minősíti is a helyi közbiztonságot - gondoljunk csak a pár évvel korábbi foci vb-re!

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.