Életforma.hu

GASZTRO

Káli Cool-a művészetek és a stílusos vendéglátás találkozóhelye

Galéria, kávézó, bár és szálláshely. Ez a Káli Cool Káptalantóti központjában, ami tavaly nyáron nyitotta meg kapuit a falu egykori élelmiszerboltjának épületében. Gyorsan terjedt a híre a környéken, percek alatt a művészetkedvelő emberek kedvenc találkozóhelyévé vált. Régi ismerősök, betérő új vendégek egy csésze kávé, vagy egy pohár fröccs mellett beszélgethetnek egymással, miközben kortárs műalkotások veszik körbe őket. Faur Zsófi, a hely tulajdonosa megújulva készül a második nyári szezonra, vele beszélgettünk a további tervekről.

Balatoni lány vagyok, Révfülöpön van házunk, ahol nemcsak nyáron, de az év többi részében is gyakran megfordulunk. Az elmúlt években azt tapasztaltam, hogy egyre több ismerős jelent meg a környéken, sok gyűjtőmnek, vásárlómnak errefelé van háza. Magas művészettel ritkán lehet a Balaton körül találkozni, Füreden és Keszthelyen vannak kiállítóhelyek, a kis települések ebből teljesen kimaradtak. Ezért is született meg a Káli Cool pop-up galéria és Közért Bár ötlete, amit a Káptalantótiban megvásárolt ingatlanunkban hoztunk létre, mesél a kezdetekről Faur Zsófi, a hely egyik megálmodója.

Az ingatlanban a múltban szövetkezeti bolt, hentesüzlet, kocsma és élelmiszerbolt üzemelt. ( Fotó: Lantos Csenge)

Egy galerista új vállalkozása

Faur Zsófi fő profilja továbbra is a budapesti galériája, amit 2001-ben nyitott meg a Ráday utcában, majd 2010-ben átköltözött a Bartók Béla útra. Professzionális galeristaként szerződő művészkörrel rendelkezik, 15-16 kortárs magyar és külföldi művész munkáit adja el főként külföldön.

Faur Zsófi a Káli Cool megálmodója ( Fotó: : Spingár-Westerlund Anita)

A járvány minden művészeti ágnak keményen odavágott, nem lehetett külföldre utazni, nehezebbé vált a külföldi eladás. Zsófinak a Káli Cool megnyitásával sikerült még egy lábat kiépítenie a magyar piacon, új vevőket bevonzani és így biztosítani az általa képviselt művészek számára a megélhetést. „Tavaly nyáron voltak vásárlóim, akiknek Budapesten nincs idejük rendszeresen bejönni galériámba és megnézni a kiállításokat. Itt viszont meglátogatnak minket, nyugodt körülmények között átbeszéljük, milyen kiállításokról maradt le az elmúlt időszakban, mit ajánlok és mi az, ami megtetszik nekik. Olyan műtárgyakat is megvesznek, amelyek adott esetben nincsenek is nálunk, később adjuk oda nekik”, folytatja Zsófi.

Az épület története

Amikor a tulajdonosok felfedezték az épületet, nagyon romos állapotban volt, de azonnal meglátták benne a lehetőségeket. A helyiektől megtudták, hogy a ház egy tragikus sorsú zsidó kereskedőcsalád tulajdonában volt – lelőtték őket, mert nem voltak hajlandók elhagyni az otthonukat, amikor a gettóba terelték volna őket. Az ingatlan később állami tulajdonba került, szövetkezeti bolt, hentesüzlet, kocsma és élelmiszerbolt üzemelt benne. Az belső dizájn kialakítása Zsófi férjének, Szilágyi Pálnak az ötletei alapján zajlott, mind a fő épületben, mind pedig a hátsó részeben kialakított négy apartmanban sok extra megoldás fedezhető fel. A berendezési tárgyak nagy részét évek alatt gyűjtötték össze, melyek megtalálták az új helyüket ebben a különleges környezetben. „Nagyon vicces, még mindig jönnek be emberek, akik papírzsebkendőt, tejet, kenyeret szeretnének vásárolni. A szocializmusban Közért csak Budapesten volt, Káptalantótiban, ebben a 400 lelket számláló faluban csak Coop és Áfész bolt üzemelt. Ennek ellenére a Közért szó a helyiekben még mindig az élelmiszerbolt fogalmát hívja elő, mondja Faur Zsófi.

Galéria, kávézó, bár és szálláshely. Ez a Káli Cool Káptalantóti központja. ( Fotó: Lantos Csenge)

A koncepció tavaly és idén

Tavaly az volt a koncepció, hogy egy kulturális találkozóhelyet hozzanak létre a művészetek iránt érdeklődök számára. A presszó részben a vendégek kávét, fröccsöt, hideg harapnivalót vehetnek magukhoz, régóta nem látott ismerősökkel találkozhatnak, művészet veszi körbe őket. A Faur Zsófi Galéria kortárs magyar művészek munkáit hozta el a Káli Coolba, amiket az Amikor Antik és Design Galéria '70-es évekbeli berendezési tárgyai és plakátjai egészítettek ki. Cakó Kinga magyar tervező legújabb kollekciójának darabjai is kaphatóak voltak ebben a pop-up művészeti térben. Idén a divat felé nyitottak még inkább, mivel kiderült, az itteni közönség köreiben nagy igény van a magyar tervezők kreációira. Cakó Kinga ruhái mellet az Elysian ruhái és kendői is megvásárolhatók, illetve két magyar táskamárka- az Anna Amélie, vagy az Enihorn – darabjai is jelen vannak a kínálatban.

Ruhákat, bútorokat, iparművészeti tárgyakat is lehet itt kapni. ( Fotó: Lantos Csenge)

 

„Ma már nem lehet szétválasztani a művészeti ágakat, nem léteznek éles határvonalak, mindenki inspirálódik mindenkitől. Cakó Kinga is több képzőművész alkotását rárakta a ruháira, az Anna Amélie táskáin is művészi nyomatok szerepelnek mintaként. Nálunk többfajta művészeti ág is megjelenik, s az elsődleges cél nem az azonnali vásárlásra való ösztönzés. Szeretnénk megszerettetni a kortárs művészetet az idelátogatókkal, megmutatjuk nekik, hogy a kortárs darabokat nem elérhetetlen áron árusítjuk. S ha valaki beleszeret egy-egy tárgyba, akkor azt meg is tudja vásárolni. Idén nyáron egy nagyobb durranásra is készülünk, az acb galériával együtt szervezünk egy Bak Imre-Gábor Áron kiállítást, és lesz még majd 2-3 másik tematikus kiállításunk is” mesél a tervekről a galerista.

Szeretnék megszerettetni a kortárs művészetet a látogatókkal. ( Fotó: Lantos Csenge)

Káli Cool gasztronómia

A kultúra mellett a helyi termelők is nagyszámban megjelennek a Káli Coolban. A Káptalantóti hétvégi Liliom piacról sokan érkeznek hozzájuk a termékeikkel. A Kapolcsikum lekvárjai, az eredetileg teafüvekkel indító Tóti-Herba szörpjeit is meg lehet kóstolni. Kinga Kamrája van hozzájuk a legközelebb, így jelenleg ők a legstabilabb beszállítóik. A borkínálatban adta magát, hogy közel van Badacsony, jelenleg Sabar és Váli borokat tartanak a Káli Coolban. Nagy büszkeségük, hogy az Egy csipet torta süteményei is helyet kaptak a gasztronómiai kínálatban, ami azért számít ritkaságnak, mert egyébként csak online lehet rendelni tőlük. Tavaly még csak a családtagok szolgálták ki a vendégeket, a reménybeli forgalomnövekedésnek köszönhetően, idén már lesz személyzet is, amitől még kellemesebbé válik a vendégek számára az itt töltött idő.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.