Hozzávalók:
- 3 közepes fej cékla
- 1 fej vöröshagyma
- 1,5 liter csirkealaplé
- olívaolaj
- fél citrom leve
- 2 ek tejföl + 1 ek a díszítéshez
- só
- bors
- 1 csokor petrezselyem vagy kapor
Elkészítés:
Gyenge tűzön pirítsd üvegesre a felkockázott hagymát. Add hozzá a meghámozott, ugyancsak kockára vágott céklát. 3-4 percig kevergesd a hagymával, majd öntsd fel az alaplével. Maximum 15 perc alatt puhára fő a cékla. Egy szeletet vegyél ki, tedd félre, majd a többi mehet a turmixgépbe. Adjuk hozzá a tejfölt és a citromlevet, sózzuk, borsozzok. Tálaláskor a félretett céklaszeletet vágd apró kockákra. Díszítsd a zöldekkel és a tejföllel együtt a tányérokat kedved szerint!
Mustáros céklaleves karamellizált szőlővel
Forrón, langyosan és hidegen is isteni ez a céklaleves – mondja Bodrogi Eszter, aki ezt varázsolta elénk a nagygombosi rozék kísérőjeként, és persze mondanom sem kell, hogy a must és a szőlő is Nagygombosról érkezett. A Fűszer és Lélek blog szerzője igazi őszi ételeként ajánlja ezt a költeményt! Elképesztően finom! Ja, és ez is csodásan mutat az ünnepi asztalon!